Debat

Maria Rørbye Rønn: Politikere må stå på mål for konsekvenserne

DEBAT: Lukningen af DR's kanaler og programmer vækker vrede. Hvis politikere fremover vil spare på public service, må de stå på mål for konsekvenserne, som det får for dansk indhold, skriver DR's topchef.

I 2020 skal vi til det igen: Det er atter tid til at indgå et medieforlig og beslutte, hvorvidt DR skal spare yderligere en kvart milliard kroner, skriver DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.
I 2020 skal vi til det igen: Det er atter tid til at indgå et medieforlig og beslutte, hvorvidt DR skal spare yderligere en kvart milliard kroner, skriver DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.Foto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Rørbye Rønn
Generaldirektør, DR

Natten mellem den 1. og 2. januar blev en af de største ændringer i nyere dansk mediehistorie en realitet.

Tre flow-tv-kanaler lukkede. To af dem, DR3 og DR Ultra, for at genopstå som digitale tilbud med markant mindre indhold. Én af dem, DR K, for at fusionere og dermed dele sendetimerne med DR2.

Samtidig sendte P7 Mix for sidste gang. En lang række programmer lukkede ligeledes på alle flader og kom oven i de programmer, der allerede i 2019 var lukket.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det har været meget vigtigt for os at forberede brugerne på disse lukninger. Igennem et stykke tid har vi derfor fortalt klart og grundigt om ændringerne på tværs af vores flader. Derfor er de ganske store ændringer gennemført nogenlunde velordnet, og det er jeg rigtig glad for.

Men her en uge efter tikker der alligevel fortsat reaktioner ind fra de mange danskere, hvis vaner bliver berørt. Det drejer sig om over en million danskere samlet set.

Jeg siger det ikke for at klynke, for kritik er en fast følgesvend, når man laver noget, som folk går op i.

Maria Rørbye Rønn
Generaldirektør, DR

På sociale medier siger brugerne en varm tak til P7 Mix' værter og savner tydeligt deres musikformidling. Mange savner DR K og kanalens historie- og kulturprogrammer.

Andre henvender sig til os for at få hjælp til at bruge de nye digitale tilbud. For mange er det at skulle streame tv-indhold stadig noget, som man ikke bare lige gør.

Folk retter vrede mod politikerne og DR
Over en bred kam er der således folk, der oplever at miste noget, som de holder af.

Nogle er vrede på politikerne, der har beskåret DR, mens andre er vrede på DR, som jo har besluttet, at netop de skal sige farvel til deres favoritindhold. Alt andet ville da også være mærkeligt, når der nu er over 22.500 timers færre flow-tv årligt.

Når programmer som 'Hammerslag' fremover kun sendes halvt så mange gange. Når der er færre tv-aviser på DR1. Når der både er mindre familieunderholdning og færre programmer om film eller bøger. Bare for at nævne nogle eksempler.

Når DR i den senest politisk vedtagne medieaftale er pålagt markante besparelser, så betyder det, at der er streg under alle, når jeg skriver, at alle vil miste noget, som de holder af.

Det har hele tiden været min opgave at være meget klar på den betydning, som det ville få – at der ude i den anden ende af de politiske beslutninger sad tilfredse brugere af solidt dansk public service-indhold.

Jeg rejste et flag om dette, inden forhandlingerne op til medieforliget gik i gang. Svaret var dengang, at det præcis var meningen med det hele.

Reaktionerne er ikke udeblevet fra brugerne og bestemt heller ikke fra deltagerne i mediedebatten. Her er der rejst kritik fra snart sagt alle sider.

Jeg siger det ikke for at klynke, for kritik er en fast følgesvend, når man laver noget, som folk går op i. Men der er en pointe i, hvor mangesidet kritikken har været.

Nej, vi skaber ikke størst mulig ravage
Lad mig opsummere nogle af dem: Frem til den udsatte lukning af P6 Beat og P8 Jazz var det helt tydeligt, at mange ville komme til at savne kanalerne og frarådede lukning.

At vi kommer til at skrue ned for sportsdækningen i fremtiden skabte – helt forståeligt – kritik fra sportens verden.

Organisationer for brugergrupper har beklaget, at tilbud rettet for eksempel svagere læsere ændres. Og kulturskribenter har beklaget, at den specialiserede kultur rammes, og efterfølgende at også den populære kultur beskæres.

Som rosinen i pølseenden var jeg nær ved at få morgenkaffen i den gale hals, da en medieekspert problematiserede, at der blev skåret ned på underholdning.

Reaktionerne er som sagt mangfoldige, og det er fair. Jeg har stor forståelse for dem alle. En enkelt ting ærgrer jeg mig dog over: Vi er blevet beskyldt for det, der vist kaldes "Washington Monument Syndrome".

At vi for at skabe størst mulig ravage er gået særligt målrettet efter noget særligt elsket. Jeg ved ikke, om man virkelig forestiller sig, at jeg sidder med en liste over politikernes favoritprogrammer for at kunne spekulere i at ramme mest præcist ved en lukning? Sådan er det naturligvis ikke.

Jeg kan forsikre om, at det alene er hensynet til brugerne, som jeg og DR har for øje. Denne motivfortolkning er jeg både rigtig ked af og helt uenig i.

Jeg forstår virkelig godt, hvorfor det fra den enkeltes ståsted kan føles sådan. Man har jo sagt farvel til netop det program eller den kanal, som man holdt allermest af. Men de meget forskelligartede reaktioner er jo også et bevis på, at det nok ikke holder helt vand.

Læs også

Politikere må stå på mål for konsekvenserne
Vi har taget vores opgave alvorligt og gennemført politikernes besluttede besparelser. Vi har brugt anledningen til at sætte en ny kurs for fremtidens DR - samlet i strategien 'Sammen om det vigtige'.

I det hele taget har vi forsøgt at holde en helt række svære balancer – at fordele sol og vind lige mellem yngre og ældre, mellem streamerne og flow-seerne, mellem de forskellige genrer og meget, meget andet.

Vi traf et klart valg: En mindre økonomi for DR skulle betyde mindre indhold, men kvaliteten ville vi ikke slække på. At fortsætte med samme mængde indhold, der bare er lavet billigere og dårligere, ville være helt forkert.

Konsekvensen af den beslutning er, at alle har mistet noget. Jeg står ved de beslutninger, som DR har truffet, men håber også, at andre husker på forløbet.

For i løbet af 2020 skal vi til det igen: Det er atter tid til at indgå et medieforlig, herunder at tage stilling til, hvorvidt DR skal spare yderligere en kvart milliard kroner.

Politikere, der ønsker at spare på public service, kan naturligvis gøre det. Men jeg håber, at man vil huske og stå på mål for de konsekvenser, som det får for dansk indhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Rørbye Rønn

Generaldirektør, DR
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00