Medarbejdere politianmeldes for svindel i Forsvaret

SVINDEL: Medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse har i årevis ukontrolleret kunnet svindle med indkøb for flere hundrede millioner kroner, konkluderer Rigsrevisionen. Forsvarsministeren kalder sagen meget alvorlig og vil ikke udelukke advokatundersøgelse.

Andreas Krog

I årevis har medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse uden andres indblanding kunnet bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende betalingen for varerne og tjenesteydelserne.

Dermed har den enkelte medarbejder selv kunnet gennemføre fiktive indkøb på vegne af styrelsen, der med et budget på knap to milliarder kroner er ansvarlig for alle Forsvarets bygge- og anlægsprojekter samt driften af alle Forsvarets bygninger.

Det fremgår af en revisionsrapport, som Rigsrevisionen har udarbejdet om Ejendomsstyrelsens regnskabs- og indkøbspraksis.

På baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse er to medarbejdere blevet politianmeldt for svindel, da de mistænkes for i 2018 at have benyttet sig af hullerne i systemet. Det bekræfter Forsvarsministeriet over for Altinget.

Brud på regler
Rigsrevisionen har undersøgt en lang række indkøb foretaget af medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og fundet brud på almindelige regnskabsregler i 75 procent af indkøbene.

Foruden den manglende kontrol af bestilling, levering og betaling, så er der også blevet betalt for varer og tjenesteydelser, som ikke er blevet leveret. Desuden er mere end 80 procent af de fejlbehæftede indkøb blevet bestilt og betalt i december og først leveret året efter. Så snart pengene er ude af kassen, så kan det være svært at kontrollere, om varerne rent faktisk leveres. 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser med allerstørste alvor på sagen.

”Rigsrevisionens rapport er skræmmende læsning, og det er meget, meget alvorligt det her,” siger Trine Bramsen.

Sønderlemmende kritik
Rapporten fra Rigsrevisionen skal behandles på statsrevisorernes møde fredag formiddag. Ifølge statsrevisorernes formand, Henrik Thorup, så er der tale om en særlig alvorlig sag.

”Der er forskellige ting i sagen, som jeg noterer som højst usædvanlige,” siger Henrik Thorup.

På mødet skal statsrevisorerne beslutte sig for, hvor hård kritik de skal komme med. Flere statsrevisorer bekræfter over for Altinget, at der bliver tale om hård og sønderlemmende kritik.

”Det er meget, meget sjældent, vi har sager, hvor vi udtaler så højt kritikniveau, som vi gør i denne her sag. Jeg har aldrig været med til det før,” siger en statsrevisor.

Sender rejseholdet
Trine Bramsen har allerede sendt et rejsehold fra Forsvarsministeriet til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der har hovedsæde i Hjørring.

Har du stadig tillid til ledelsen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse?

”Det er klart, at det er en meget alvorlig sag. Men hvad der videre skal ske, det vil jeg vende tilbage med, når jeg har set, hvad rejseholdet finder,” siger Trine Bramsen.

Hun vil ikke udelukke, at der også iværksættes en advokatundersøgelse af Ejendomsstyrelsen.

SF vil nu kalde forsvarsministeren i samråd.

"Det er fuldstændig skandaløst, at der foregår fusk og dokumentfalsk med så ekstremt et beløb af offentlige midler. Meget tyder på, at det ligefrem er en praksis, der har stået på i en længere årrække, og at beløbet og konsekvenserne derfor kan vise sig at være endnu større end vi lige nu har overblik over. Derfor vil jeg indkalde ministeren i samråd, blandt andet for at få afdækket, hvor længe Forsvaret har været bekendt med den her praksis, siger SF’s forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen

Statsrevisorerne holder fredag klokken 11.30 pressemøde om sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Thorup

Fhv. formand for statsrevisorerne og regionsrådsmedlem (DF), Region Hovedstaden
assurandør (Forsikringshøjskolen 1980)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)









0:000:00