Merete Riisager får meget svært ved at lande skoleaftale

ANALYSE: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) forsøger at forhandle justeringer af skolereformen på plads inden sit exit fra politik. Med en kritisk opposition og modstand fra Venstre ser øvelsen meget besværlig ud.

Det spidser til i skoleforhandlingerne for undervisningsminister Merete Riisager (tv.).
Det spidser til i skoleforhandlingerne for undervisningsminister Merete Riisager (tv.).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Undervisningsministeren kæmper ikke kun for at få oppositionen med i en aftale om justeringer af skolereformen.

Skal man tro flere kilder tæt på skoleforhandlingerne, har ministeren tilsvarende svært ved at få regeringskollegaerne i Venstre med.

Da ministeren i sidste uge imødekom SF's og R's forslag om selv at lade skoler administrere sine understøttende undervisningstimer, skete det ikke med Venstre-opbakning i ryggen.

Partiets undervisningsordfører, Anni Matthiesen, undlod at kommentere ministerens udmelding, men i denne uge konstaterer hun i en kortfattet skriftlig besked til Altinget: uddannelse:

"Venstre vil, hvad der står i udspillet – altså en justering, der giver kortere skoledage og flere fagtimer."

Anni Matthiesen henviser således til regeringens oprindelige udspil til justeringer af skolereformen, som kom i september.

Dermed strammer Anni Matthiesen den line, ministeren ellers var begyndt at løsne på i forhandlingerne.

Det er vidnesbyrd om, hvor langt Merete Riisager har til målet i forhandlinger, hvor der i forvejen ikke "sker en skid", som en kilde formulerer det.

Flytter regeringen sig ikke fra, "hvad der står i udspillet", er det svært at se en aftale for sig.

Både R og SF har i alt fald tidligere meldt tydeligt ud, at de ikke ønsker færre understøttende undervisningstimer til ære for flere fagtimer, som regeringen spillede ud med.

Risikoen er derfor, at et flertal eller store dele af forligskredsen vender tommelfingeren nedad, som det allerede er sket med regeringens forslag om selvstyrende skoler.

I K-udvalget
Det store spørgsmål er derfor, i hvor høj grad Anni Matthiesens position afspejler Venstre-toppens holdning.

Spørger man Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, er der er tale om soloridt fra V-ordføreren.

"Merete Riisager taler på regeringens vegne. At Anni Matthiesen så har sin egen private holdning, det må de selv ordne internt. Det gør det mere besværligt, når der er en privat holdning fra et regeringsbærende parti."

Ifølge Altingets oplysninger er det dog ikke nødvendigvis så entydigt.

Nok er Merete Riisager regeringens repræsentant på området, men sit mandat henter hun i koordinationsudvalget, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har hånden på rorpinden, og finansminister Kristian Jensen (V) har hånden på pengepungen.

Merete Riisager deltog onsdag i sidste uge – efter at hun havde talt pænt om oppositionens forslag – i et møde i koordinationsudvalget.

Når folkeskoleforligskredsen mødes igen på torsdag, vil ordførerne formentlig blive klogere på, om undervisningsministerens mandat fra regeringstoppen virkelig blot begrænser sig til, hvad der oprindelig stod i udspillet.

En af de ubekendte er i den sammenhæng, hvor langt særligt finansministeren vil gå, når det handler om mulighederne for at kunne konvertere understøttende undervisningstimer til tolærertimer eller andet.

Mere frihed til de enkelte skoler betyder mindre kontrol til Finansministeriet – noget, som det ikke plejer at afgive i store mængder.

Fremskridt eller ej?
Inde i selve forhandlingslokalet hos undervisningsministeren har partierne været i gang i små to måneder.

Beder man de deltagende ordførere vurdere sandsynligheden for en endelig aftale, er det svært at blive klog på en sammenhængende prognose.

Mens den konservatives ordfører på området, Brigitte Jerkel, eksempelvis oplever forhandlinger med løbende fremskridt, melder SF's Jacob Mark og S's Annette Lind om total stilstand.

"Hvis regeringen vil, så burde vi kunne lande en aftale rimelig hurtigt. Hvis regeringen mest bare har fremlagt udspillet for at føre lidt valgkamp, så ser det skidt ud," siger Jacob Mark.

DF's Alex Ahrendtsen opfatter situationen som "op ad bakke". Men hvor SF eksempelvis mener, at Venstre får det hele til at hænge i bremsen, peger Alex Ahrendtsen i stedet på oppositionen som spielverderber.

"Særligt S, SF og R obstruerer voldsomt. De har svært ved at være imødekommende. De har jo ikke nogen interesse i at løse det her, fordi der er et valg på vej. De håber på at få magten, og det er derfor, de obstruerer. Det er ret træls," lyder det fra DF'eren.

Parterne mødes som nævnt igen torsdag 15. november.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00