Debat

Messerschmidt: Klima-radikalister undergraver demokratiet

DEBAT: Klima-radikalister er i gang med at undergrave det tillidsbaserede demokrati og folkestyre, skriver Morten Messerschmidt (DF).

Klimaudskamning på de sociale medier er en farlig ny tendens, som har et undergravende potentiale, skriver Morten Messerschmidt (DF).  
Klimaudskamning på de sociale medier er en farlig ny tendens, som har et undergravende potentiale, skriver Morten Messerschmidt (DF).  Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Messerschmidt (DF)
Næstformand og klimaordfører

Det foruroligende er, at det åbenbart er blevet hverdag med folketingspolitikere og klimaradikalister, som oprigtigt mener, at statsministeren og andre politikere er købt og betalt af industrien

Morten Messerschmidt (DF)
Næstformand og klimaordfører

Hvis der er en ting, som jeg særligt sætter pris på ved det danske folkestyre, så er det den lige og almindelige valgret. Tiden, hvor "fjolser, fruentimmere, forbrydere, fattiglemmer og folkhold" ikke kunne stemme, er heldigvis og for lang tiden siden blevet historie. Alle kan stemme, ingen er sat uden for.

Et andet særkende, som jeg værdsætter ved Danmark, er, at vi har et samarbejdende demokrati på tværs af alle partier og med civilsamfundet – organisationer, virksomheder, ngo'er, privatpersoner.

Det gør vores politiske system mere konsensuspræget end i mange andre lande, og det er faktisk en god ting. Ser man til USA i denne tid, er det tydeligt, at et polariseret samfund ikke er at ønske.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En tredje udmærkelse ved vores demokrati og land er den udprægede grad af tillid. Vi stoler på hinanden. Mistænkeliggørelse er en fremmed fugl hos os. Derfor ligger vi også helt i toppen af lande uden korruption.

Det er veldokumenteret og en ranking, som vi har haft i mange år. Derfor er udskamning og cancel culture sjældent set i dansk politik. Poul Nyrup Rasmussens bemærkning om stuerenhed er en undtagelse, som bekræfter reglen, men også dét er historie og lagt bag os.

Den offentlige klima-gabestok
Men er alt dette snart historie og udskiftet med et nyt paradigme i dansk politik og styreform?

Over sommeren har man kunnet observeret et nyt foruroligende fænomen, som i værste tilfælde er begyndelsen på enden for alt det, som jeg værdsætter ved vores styreform og tillidsbaserede demokrati:

Klimaudskamning, hvor konkrete virksomheder, men også navngivne direktører for de virksomheder, bliver lagt i den offentlige klimagabestok. De skal lukke, smides ud. De er klimabenægtere og det, der er værre.

Ud. Væk. Luk. Ingen debat, samtale og tillid, men skyttegravskrig og spekulative beskyldninger. Det er en bekymrende – og udansk – udvikling. En gren af fænomenet kalder sig "Modstandsgruppen Guerilla".

Hvem er de? En lille håndfuld udløbere af det nedbrændte Alternativet, blot uden demokratisk repræsentation, men stadig og højst bekymrende med tråde ind på Christiansborg, da en af hovedkræfterne bag gruppen er særlig rådgiver for en af de tre frigængere fra Alternativet, som ifølge Uffe Elbæk nu kalder sig Frie Grønne.

Ja, forbindelsen ind i Folketinget kan man også ses ved, at de harske udmeldinger i det offentlige rum bliver reflekteret en-til-en med spørgsmål til ministre. Det kan ikke andet end være koordineret.

Læs også

Selvretfærdige bobler på sociale medier
Det foruroligende er, at det åbenbart er blevet hverdag med folketingspolitikere og klimaradikalister, som oprigtigt mener, at statsministeren og andre politikere er købt og betalt af industrien, og at virksomheder og direktører ikke blot skal udskammes, men smides ud af Danmark.

Men med disse metoder, baseret på spekulative påstande og antidemokratiske virkemidler, trues ikke bare den saglige energi- og klimadebat. Nej, truslen er rettet mod hele tilliden til folkestyret og kan hurtigt sprede sig som sandheder i selvretfærdige bobler på sociale medier.

Hermed min stærkeste opfordring til mine kollegaer i Folketinget og journalister om at være opmærksom på dette og ikke lade sig forføre af den skarpvinklede retorik og umiddelbart nemme løsninger med udpegning af syndebukke.

Det bedste værn er kritisk journalistik og mere samarbejdende demokrati, hvor der lyttes til alle, men hvor man lægger afstand til dem, som vil undergrave det tillidsbaserede demokrati og folkestyre, som vi har brugt århundrede på at bygge op.

Det er kun sådan, at vi kan nå de 70 procent CO2-reduktion i 2030 uden at give køb på demokratiet og tilliden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00