Mette Frederiksen om klimaaftale uden Polen: "Tingene er i bevægelse"

TOPMØDE: Alle landene i EU på nær Polen er enige om nyt mål om klimaneutralitet i 2050. På trods af det manglende medlemsland mener Danmarks statsminister stadig, at det giver Europa mulighed for globalt at gå foran på det grønne område.

"Politik er, som politik er. Det er ikke altid, man kan få alle brikkerne til at sidde i puslespillet, som man havde ønsket sig," siger statsminister Mette Frederiksen.
"Politik er, som politik er. Det er ikke altid, man kan få alle brikkerne til at sidde i puslespillet, som man havde ønsket sig," siger statsminister Mette Frederiksen.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Selvom Polen ikke er en del af aftalen om klimaneutralitet i 2050, mener den danske statsminister stadig, at aftalen er noget værd.

Det slår hun fast foran den danske presse fredag kort før starten på topmødets sidste dag.

”Man bliver nødt til at se det på en lidt pragmatisk måde. Tingene er i bevægelse,” siger hun og fortæller, at aftalen er en understregning af, at Europa skal gå foran på klimaområdet, og at de nu også har forudsætninger for det.

Men hvordan skal EU kunne presse de andre lande, hvis de ikke engang kan få alle deres egne medlemslande med?

Danmark har jo også forbehold på nogle områder, hvor vi placerer os anderledes.

Mette Frederiksen (S)
Danmarks statsminister

”Det her handler ikke om at presse andre lande. Det handler om at få truffet de beslutninger, vi har forudsætningerne for at kunne træffe. Lige nu mangler der jo nogen, der går foran på den globale scene,” siger hun og fortsætter:

”Politik er, som politik er. Det er ikke altid, man kan få alle brikkerne til at sidde i puslespillet, som man havde ønsket sig. Det er en temperamentssag. Er glasset halvt fyldt eller halvt tomt? Da jeg kom til Bruxelles i går, var der ikke en europæisk målsætning om neutralitet i 2050; det er der nu, og det synes jeg, der i virkeligheden er grund til at glæde sig over.”

Men hvordan skal EU vise, at det kan lade sig gøre, hvis de ikke selv kan få alle med?

”Men det kan jo lade sig gøre. Det er et politisk valg. Og selvfølgelig ser landene forskelligt også på klimaspørgsmål. Så det er jo bare at klø på.”

Danmark har også forbehold
På trods af det manglende medlemsland var formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, hurtig til at udråbe sejr og erklære enighed om klimaneutralitet i 2050. Og som Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, selv forklarer det til Politico, er landet blevet ”frataget” forpligtelsen om klimaneutralitet i 2050.

Også Mette Frederiksen omtaler aftalen som en ”europæisk målsætning”. Til spørgsmålet om, hvordan man kan kalde det en ”aftale om, at EU er enige, når alle i EU ikke er enige”, understreger hun, at 26 ud af de 27 medlemslande er enige.

”Danmark har jo også forbehold på nogle områder, hvor vi placerer os anderledes. Og sådan vil det jo blive. Der er 27 lande. Hvis vi lægger den ide om, at alle skal gøre præcis det samme på samme tidspunkt, ned over al politik, så kommer vil til at bremse det europæiske projekt,” siger hun og tilføjer:

”Så jeg vil set det omvendt. I går formiddags var der ikke en målsætning i Europa om neutralitet i 2050; det er der nu med undtagelse af et enkelt land.”

Dokumentation

Det står der:
Konklusionen på topmødets klimadiskussion er noget tvetydig. 

Her er, hvad der står i den officielle konklusion fra mødet: 

“I lyset af den sidste nye videnskab og behovet for at intensivere de globale klimatiltag støtter Det Europæiske Råd op om målet om at opnå et klimaneutralt EU i 2050 på linje med Paris-aftalen. På dette tidspunkt er der dog én medlemsstat, der ikke kan forpligte sig til at gennemføre dette mål, og det vil Det Europæiske Råd vende tilbage til i juni 2020,” skriver Rådet.  

Kilde: www.consilium.europa.eu


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00