Mette Frederiksen kæmper for Vestager under nattelangt europæisk topmøde

TOPMØDE: Efter mange timers nattesæde har Europas ledere stadig ikke fået kabalen om EU's topjob til at gå op. Trods partifarve vil Danmarks nye statsminister hellere have Margrethe Vestager som kommissionsformand end den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans.

Foto: John Thys / AFP / Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Rygterne om Margrethe Vestagers udelukkelse fra kapløbet om EU’s politiske topjob er stærkt overdrevne, hvis man skal tro Danmarks nye statsminister.

”Vi kæmper for Margrethe Vestager,” sagde Mette Frederiksen (S), da hun søndag aften ankom til sit første EU-topmøde som dansk regeringsleder:

”Man skal ikke tage fejl af, at Vestagers navn er på bordet. Hun er en anerkendt kandidat, også langt ud over Danmarks grænser. Det handler dels om, hvad Margrethe har gjort i de seneste år – og så er der selvfølgelig også noget kønsmæssigt i det her. Vi skal have en ledelse af Europa, som repræsenterer begge køn,” lød det fra statsministeren.

Både denne og mange andre balancer har vist sig meget svære at finde under mange timers søvnløse forhandlinger natten igennem. Tidligt mandag morgen var det stadig ikke lykkedes de 28 medlemslandes ledere at blive enige.

Vi skal have en ledelse af Europa, som repræsenterer begge køn.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Det vanskelige og splittende EU-topmøde er således blevet noget af en ilddåb på den europæiske scene for den nye danske statsminister. 

Ved sin ankomst søndag aften erkendte Frederiksen, at hun som nyeste medlem i klubben af europæiske stats- og regeringsledere er ”lidt mere ydmyg” end sædvanlig. Men der er samtidig meget på spil, når de 28 landes nationale ledere her til aften forsøger at sætte navn på den næste formand for EU-kommissionen og andre topjob.

”Derfor skal jeg jo ret hurtigt hen over at være den nye i klassen og gøre hvad jeg kan for, at de danske interesser varetages bedst muligt. Det er et kæmpestort puslespil, hvor jeg forsøger at navigere så godt som muligt,” siger statsministeren.

Topmødet søndag-mandag er tredje gang, de europæiske ledere forsøger at enes om en pakke af topjob. Ud over kommissionsformanden kan pakken også komme til at omfatte rådsformanden, der leder EU’s topmøder (også kaldet EU-præsidenten), den europæiske udenrigschef og formanden for Europa-Parlamentet.

Det spiller også en rolle, hvem der bliver ny direktør for Den Europæiske Centralbank (ECB) i Frankfurt, selv om det job ikke formelt hører til i den samme kabale.

I løbet af de seneste måneders europæiske valgkamp og diskussioner om EU’s fremtidige ledelse er flere danske navne blevet nævnt: Især den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), men også tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Mens forhandlingerne bølger frem og tilbage mellem Europas største politiske familier – de konservative, socialdemokraterne og de liberale – syntes Vestagers chancer for et af de største job at blive mindre i de seneste dage.

Konservativ strid om Merkels signaler
Under et topmøde for G20-landene i den japanske by Osaka fredag og lørdag kom Tysklands konservative forbundskansler, Angela Merkel, pludselig med udtalelser, der kunne forstås som en udelukkelse af Margrethe Vestager.

Meget overraskende så det også ud til, at den borgerlige Merkel ville kunne acceptere den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans som formand for EU-kommissionen. Det kunne potentielt føre til en helt anderledes kabale, hvor Vestager ender i en anden type kommissærjob.

Men ved åbningen af søndagens topmøde var det stadig meget uklart, om Angela Merkel i virkeligheden ønsker den model, og om hun i så fald kan få støtte til den.

Topmødets begyndelse blev forsinket flere timer, fordi primært de konservative stats- og regeringsledere sad fastlåst i et formøde, hvor de stadig diskuterede deres standpunkt.

Det forlød, at ikke mindst lederne fra en række central- og østeuropæiske lande var meget utilfredse med den tyske forbundskanslers planer fra Osaka.

Svære forhandlinger til det sidste
”Det er alt for tidligt at vurdere, hvad der kommer til at ske i aften. Der diskuteres stadig – både ude i garderoben og helt inde ved bordet – så det er for tidligt at konkludere noget,” siger statsminister Mette Frederiksen, som vil kæmpe til det sidste for Margrethe Vestagers kandidatur.

Også selv om, at hollænderen Timmermans jo har samme partifarve som Frederiksen.

”Det viser jo noget om dilemmaet i alt det her. Timmermans og jeg tilhører jo den samme familie. Men rækkefølgen bliver nødt til at være sådan, at hvis vi kan få en dansk repræsentant ind i ledelsen af det europæiske samarbejde, så er det det, vi kæmper for. Jeg synes jo, at vi har en stærk kandidat i Margrethe Vestager,” siger hun.

Ved topmødets begyndelse betragtede Mette Frederiksen det imidlertid som mindre sandsynligt, at Lars Løkke Rasmussens navn ville komme på bordet.

”Hvis det ender med, at en dansk politiker – og så er det faktisk ligegyldigt hvilken partifarve – kan opnå en af de store poster, så kaster jeg mig ind i den kamp. Men det er ikke det, ret mange vurderer som det mest sandsynlige udkomme i aften,” sagde hun.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00