Mette Frederiksen vinder Altingets pris for anden gang

TING-PRISEN: Statsminister Mette Frederiksen (S) bliver modtager af årets Ting-Pris. Hun får den for at kommunikere klart om corona. Overrækkelsen sker onsdag 7. oktober klokken 12 ved en reception i Altingets gård. 

Ninna Gøbel Rønberg

Altingets pris for god politisk kommunikation går til statsminister Mette Frederiksen.  

Hun får især prisen for sin håndtering af coronakrisen. Ifølge Ting-Prisens jury har det cementeret hendes lederskab som kriseleder. Uanset om man nu har været enig i valget af indgreb og metoder, så har der stået respekt om hendes politiske mod og handlekraft. 

Ingen har været i tvivl om, hvem der sad ved rorpinden.  

Velforberedt krisekommunikation  
Statsministeren lukkede Danmark ned 11. marts på et pressemøde, og siden har hun adskillige gange kaldt danskerne til skærmen for at orientere om covid-19 og regeringens corona-strategi.  

Fakta
Ting-Prisen
Ting-Prisen gives til en dansk politiker med særlig evne at kommunikere sin politik, så Christiansborg eller EU kommer tættere på vælgerne. Med Ting-Prisen følger en bronzeskulptur lavet specielt til prismodtageren af kunstneren Hans Pauli Olsen. 

Den historiske situation har givet anledning til dybdegående analyser af statsministerens ordvalg, kropssprog og tone. Og bedømmelsen er topkarakter, også selvom der har været uenighed om indholdet.  

”Ordvalget er enkelt, appellerende og med brug af et massivt antal korte sætninger. Nogle gange respektindgydende og effektfuldt. Andre gange empatisk og omsorgsfuldt. Altid ganske velforberedt”, siger Lisbeth Knudsen medlem af juryen og tværgående chefredaktør på Altinget og Mandag Morgen. 

Fakta
Årets jury består af 
  • Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen
  • Morten Rud Pedersen, grundlægger og CEO for Rud Pedersen Public Affairs Company
  • Lisbeth Knudsen, tværgående chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen.

Moderlig bestemthed 
”Mor Mette” er hun også blevet kaldt.

Hun har løftet pegefingeren, når danskerne har handlet uhensigtsmæssigt. Og hun har pirket til vores samvittighed, når hun har understreget, at ”det er et fælles anliggende” at få Danmark godt ud af krisen. En strategi, der har virket.  

”Krisen har også udviklet Mette Frederiksens måde at kommunikere på til den danske befolkning med næsten moderlig bestemthed. Ris til de formastelige, der ikke overholder påbud og anbefalinger, og ros til dem, der viser hensyn til fællesskabet og hjælper til med at holde smittetallet for coronaen nede,” siger jurymedlem Lisbeth Knudsen.  

”Nogle vil rynke på næsen af den kommunikativt stærkt koreograferede statsminister. Med den hårde Mette i de politiske forhandlinger og med et stramt kontrol- og styringsgen udfoldet fra Statsministeriet, og så den bløde Mette på Instagram sammen med børn og ægtefæller til udsendte soldater, med arbejdsløsramte i Kastrup lufthavn eller på morgenløbetur i det grønne. Men strategien virker.” 

Taler direkte til ungdommen  
Der har også været stor fokus på ungdommen fra statsministeren. Og hun har benyttet sig af deres primære kommunikationskanaler; YouTube, Instagram og Facebook i forsøget på at ramme dem med vigtige corona-budskaber.  

Blandt andet har hun lavet aftaler med influencers som populære Rasmus Brohave med 281.000 følgere på sin Youtube-kanal og 300.000 på Instagram. Han havde hende med live, hvor hun appellerede til en ekstraordinær indsats fra os alle.  

 

Ligesom den norske sundhedsminister Bent Høi holdt Mette Frederiksen også en videotale til ungdommen på de sociale kanaler, hvor hun takkede unge for at lide afsavn for andres skyld. 

“Mette Frederiksen har altid været en stærk politisk kommunikator. Det var også derfor, hun modtog Ting-Prisen i 2012 som relativt ny minister. Som statsminister har hun lagt nye lag på. Dels ved at påtage sig lederskabet, dels ved meget dygtigt at pakke hele håndteringen af coronakrisen ind i en socialdemokratisk fortælling, som de øvrige partier har haft meget svært ved at anfægte. Det er dygtigt gjort”, siger Altingets chefredaktør Jakob Nielsen. 

Anden gang hun vinder  
Mette Frederiksen bliver den anden politiker sammen med Pia Kjærsgaard, der vinder Ting-Prisen to gange.

I 2012, kun 34 år, vandt hun prisen for sin autenticitet, klarhed og sin præcision.  

Og det er nogle af de samme styrker juryen fremhæver i dag. Dengang stod hun i spidsen for beskæftigelsesministeriet, hvor hun skulle stå på mål for S-SF-R regeringens reformer af kontanthjælpen, dagpenge og førtidspension.     

Prisen overrækkes onsdag 7. oktober klokken 12 i Altingets gård, hvor chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen Jakob Nielsen motiverer prisen. Den består af en statuette i bronze af kunstneren Hans Pauli Olsen samt et diplom.  

Juryen bag Ting-Prisen består, ud over de to chefredaktører, også af direktør Morten Rud Pedersen. 

Årets to andre nominerede til Ting-Prisen var Konservatives formand Søren Pape Poulsen, og folketingsmedlem for Konservative, Mona Juul. Læs mere om dem her.   

Dokumentation

Tidligere prismodtagere:

2004: Lene Espersen (K)

2005: Helle Thorning-Schmidt (S)

2006: Villy Søvndal (SF)

2007: Pia Kjærsgaard (DF)

2008: Morten Østergaard (R)

2009: Bertel Haarder (V)

2010: Søren Pind (V)

2011: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

2012: Mette Frederiksen (S)

2013: Henrik Sass Larsen (S)

2014: Pia Kjærsgaard (DF) 

2015: Uffe Elbæk (ALT)

2016: Zenia Stampe (R)

2017: Lars Løkke Rasmussen (V)

2018: Margrethe Vestager (R)

2019: Matias Tesfaye (S)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00