Minister afviser ikke på forhånd forslag om fire juridiske forældre

LGBT: Ligestillingsminister Mogens Jensen vil have en større gennemgang af lovgivningen, før han vil tage stilling til forslag om, at børn skal kunne have mere end to juridiske forældre. Børns Vilkår frygter, at problemer i skilsmissesager vil blive ganget med to. 

Mogens Jensen (S) vil som ny ligestillingsminister ikke på forhånd afvise, at børn i regnbuefamilier skal kunne have mere end to juridiske forældre.

Han vil i stedet tage stilling til forslaget efter en større gennemgang af eventuelt diskriminerende lovgivning. 

Sådan lyder hans reaktion fredag på Enhedslistens forslag om, at børn skal kunne have op til fire juridiske forældre. Partiet har genfremsat forslaget i anledning af Copenhagen Pride Week.

”Der er sat gang i en større lovgennemgang af ting, der kan være diskriminerende, eller som forhindrer, at alle mennesker har lige rettigheder. Ud af det vil der komme en række forskellige problemstillinger, vi skal kigge på. Jeg tager ikke stilling til nogen af dem enkeltvis,” siger Mogens Jensen.

Så du vil ikke umiddelbart afvise forslaget?

”Jeg har ikke taget stilling til det specifikke forslag. Vi kommer til at se det i en sammenhæng, når vi er færdige med lovgennemgangen og ud fra den kan begynde nogle politiske forhandlinger om, hvilke lovområder vi skal tage fat i, og hvordan de skal prioriteres,” siger Mogens Jensen. 

Lovgennemgangen blev sat i gang af VLAK-regeringen sidste år, og forventes afsluttet i begyndelsen af det nye år.

EL: Forældet lovgivning
I dag anerkender dansk lovgivning, at et barn kan have to juridiske forældre, men Enhedslisten foreslår at ændre børneloven, så det fremover vil være muligt at have op til fire juridiske forældre.

Ifølge ligestillingsordfører Mai Villadsen (EL) er det et problem, at den nuværende lovgivning er bygget op om den traditionelle kernefamilie.

Hun påpeger, at problemerne især opstår, når det omhandler forældres formelle rettigheder i forhold til barsel, barnets første sygedag og skilsmisser.

"Jeg er glad for, at ministeren ikke afviser forslaget, men jeg synes, det er lidt slapt, at han ikke tager konkret stilling. Det er et ønske, der har været fra regnbuefamilier i mange år, og de står i konkrete problemer her og nu. Men jeg hører det som om, at døren er åbnet på klem, så jeg forholder mig moderat positiv," siger Mai Villadsen (EL) til Altinget.

Problemer kan ganges med to
I Børns Vilkår fortæller seniorkonsulent Bente Boserup, at man er bekymrede over Enhedslistens forslag. 

"Vi skal huske på, at det ikke er et spørgsmål om at være for eller imod regnbuefamilier. Børn kan sagtens trives med mere end to forældre, så længe der er enighed. Men vi bliver bekymrede, når forældrene ikke er enige længere. Vi ved, hvor voldsom en skilsmisse kan være for et barn, der har to juridiske forældre, og vi frygter, at det her forslag blot vil gange problemerne med to," siger hun. 

I Børns Vilkår opfordrer man politikerne til at lovgive ud fra hensynet til barnets tarv, fortæller Bente Boserup.

Men den kritik er "forfejlet", lyder det fra Mai Villadsen (EL).

"Vi stiller netop forslaget, fordi vi tænker på barnets tarv. Som loven er nu, kan et barn have tre forældre i sin hverdag, men i en skilsmissesituation vil kun de to, der er juridiske forældre, have ret til samvær med barnet. Dermed risikerer vi, at barnet ikke er sikret ret til samvær med den forælder, det måske har den stærkeste tilknytning til," siger Mai Villadsen (EL). 

Hun påpeger, at loven allerede i dag siger, at barnets tarv skal have højeste prioritet i skilsmissesager, hvor forældrene er uenige. 

I Enhedslistens forslag ønsker partiet at afsætte en pulje på fem millioner kroner til Familieretshuset, så de kan specialisere og efteruddanne deres medarbejdere til at håndtere sager med mere end to juridiske forældre.

Fire ligestillingsordførere deltog fredag i en paneldebat om LGBT-rettigheder på arbejdsmarkedet arrangeret af 3F.

*Kommentar fra ligestillingsordfører Mai Villadsen (EL) tilføjet 16. august 2019 kl. 14:30. Kommentar fra Børns Vilkår tilføjet 16. august 2019 kl. 16:00.

Forrige artikel Se listen: Det tjener regeringens spinfolk Se listen: Det tjener regeringens spinfolk Næste artikel Hummelgaard: Vi kommer ikke til at bruge milliarder på at sende flere på førtidspension Hummelgaard: Vi kommer ikke til at bruge milliarder på at sende flere på førtidspension