Minister ønsker opgør med Statsrådet: Det er en ”anakronisme”

FORÆLDET: Det er en forældet tradition, at ministrene skal mødes med dronningen for at få landets love underskrevet, lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht (S). Han ønsker et opgør med Statsrådet i forbindelse med Kongehusets generationsskifte.

Karl Emil Frost

Der bør tages et opgør med Statsrådet, hvor ministrene mødes med kongen eller dronningen for at få underskrevet love.

Det mener transportminister Benny Engelbrecht (S) i den endnu ikke udkomne biografi ”Selvlært” og foreslår, at det kan ske i forbindelse med det kommende generationsskifte i Kongehuset.

Det skriver Netavisen Pio.

”Selve Statsrådet er en anakronisme. Det er noget mærkelig noget. Jeg har stor respekt for, at dronningen fastholder traditionen – men måske var det noget for kronprinsen at gentænke, når han – forhåbentlig om mange år – skal overtage som konge,” lyder det fra transportministeren i bogen, hvor han dog også medgiver, at der er ”noget højtideligt i, at en majestæt underskriver landets love” og foreslår et alternativ: 

"Jeg har stor respekt for, at dronningen fastholder traditionen. Men måske var det noget for kronprinsen at gentænke, når han – forhåbentlig om mange år – skal overtage som konge.”

Benny Engelbrecht
Transportminister (S)

"Jeg kunne godt forestille mig, at majestætens underskrivelse blev tv-transmiteret. Men hvis man gjorde det i sin nuværende form - nu må man jo ikke citere fra Statsrådet - ville det være det kedeligste tv, der overhovedet findes. Men måske kunne det faktisk godt gøres interessant - også for at understrege det højtidelige i den formelle handling." 

Mette Frederiksen ville skrinlægge tradition
Det er ikke første gang, at politikere og ministre udtrykker sig kritisk om traditionen.

I erindringsbogen ”Politik til tiden” beskriver den tidligere konservative transportminister Flemming Hansen, hvordan ministerkollegaen Claus Hjort Frederiksen (V) ofte brugte møderne i Statsrådet som en lejlighed til at få sig en lur:

”For enkelte var det endda så afslappende, at de blundede hen. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen blev "berømt" for sin evne til at få et blund, mens kollegerne fremførte deres sager. Han var ifølge rangfølgen blandt de første til at aflevere sine anmodninger."

Og den tidligere radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen foreslog tilbage i 2004 at afskaffe Statsrådet, som han i BT kaldte et ”fuldstændigt unødvendigt organ”.

Dengang blev han bakket op af daværende kulturordfører for Socialdemokratiet Mette Frederiksen.

“Denne sammenblanding af kongehus og politik strider mod et demokratisk princip, og man kan godt ændre dette her uden at nedlægge monarkiet,” sagde Mette Frederiksen i BT.

Ordener hænger man på idioter
Kongehusets ordenssystem fungerer næsten per automatik, forklarer Benny Engelbrecht i bogen. Har man været medlem af Folketinget i ti år og ikke siger nej, bliver man ridder af Dannebrog. Men i Socialdemokratiet er der tradition for at takke nej.

”P.A. Heiberg skrev tilbage i 1790 en vise, hvori ordene ’ordener hænger man på idioter’ indgik. Uden at det nødvendigvis har noget med digterens ord at gøre, har Socialdemokratiet lige siden haft et skizofrent forhold til alt det, der har med ordener at gøre,” lyder det fra ministeren i bogen.

Derfor gør han sig tanker om et civilt ordenssystem opkaldt efter den socialdemokrat, som ifølge Engelbrecht for præcis 100 år siden har defineret Kongehusets rolle i kølvandet på Påskekrisen.

”Jeg synes, vi har brug for et civilt ordenssystem. Det kunne være kulturministeren eller statsministeren, der stod for uddelingerne. I tråd med historien synes jeg passende, man kunne det Staunings Æresmedalje – og det tror jeg, selv Bjarne Corydon ville være enig med mig i.”

Selvlært udkommer den 18. september på Forlaget Momenta.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiets grupperformand, Flemming Møller Mortensen. Det har ikke været muligt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

0:000:00