Minister suspenderer to direktører efter regnskabsrod i Forsvaret

KONSEKVENS: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har fritaget to direktører fra Forsvarsministeriet for tjeneste efter afsløringer af svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har suspenderet to direktører i Forsvarsministeriet og ministeriets ejendomsstyrelse.

Det er sket efter de seneste afsløringer af omfattende svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Det drejer sig først og fremmest om direktøren for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans J. Høyer, der er blevet fritaget for tjeneste, sagde forsvarsministeren på et pressemøde tirsdag formiddag.

“Jeg har på baggrund af det sagsforløb, som jeg er blevet præsenteret for, ikke længere tillid til, at direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kan stå i spidsen for den opgave, Ejendomsstyrelsen står over for,” sagde hun.

Blev sent orienteret
Sagen får desuden konsekvenser for koncernstyringsdirektøren i Forsvarsministeriets eget departement, Per Pugholm Olsen, der bliver midlertidigt fritaget for tjeneste og forflyttet til en anden stilling.

"I dette tilfælde har Forsvarsministeriets koncernstyringsdirektør haft et særligt ansvar, hvorfor koncernstyringsdirektøren er blevet fritaget for tjeneste og vil blive overført til anden tjeneste,” sagde ministeren.

Det sker, fordi Trine Bramsen ikke var blevet orienteret om svindlen i Ejendomsstyrelsen, før den blev offentliggjort i pressen i sidste uge, selvom hendes embedsmænd længe havde haft kendskab til sagen. 

“Jeg tror, at det er tydeligt for enhver, at ministerbetjeningen i sagen har været dybt kritisabel,” sagde ministeren. 

Afviser ikke yderligere konsekvenser
Sagen giver desuden anledning til en evaluering af hele Forsvarsministeriets ledelsesstruktur og arbejdet med en ny whistleblowerordning i ministeriet, fortalte Trine Bramsen.

Derfor vil hun supplere Forsvarsministeriets egen undersøgelse af svindlen i Ejendomsstyrelsen med to eksterne undersøgelser, der skal tilrettelægges i samarbejde med Folketingets partier. 

Den ene nye undersøgelse rettes specifikt mod Forsvarets Ejendomsstyrelse, mens den anden skal undersøge, om der har fundet svindel sted andre steder på Forsvarsministeriets ressortområde. 

“Jeg vil på ingen måde udelukke, at der kan være andre områder i Forsvaret, hvor der er fundet misbrug og svindel sted,” sagde Trine Bramsen på pressemødet. 

Forsvarsministeren kunne på pressemødet ikke afvise, at sagen kan få yderligere konsekvenser. 

Forrige artikel Sådan vil forsvarsministeren håndtere svindelsag Sådan vil forsvarsministeren håndtere svindelsag Næste artikel Se spørgetimen med statsministeren Se spørgetimen med statsministeren