Minister trækker i land på lukket møde: Kulturen kan forvente flere besparelser

FINANSLOV: Kulturminister Joy Mogensen har på et lukket møde forberedt kulturaktører på, at omprioriteringsbidraget kan fortsætte, når regeringen præsenterer finanslovsudspil i efteråret, fortæller flere kilder. For tidligt at melde ud, siger ministeren.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Når S-regeringen præsenterer sit finanslovsudspil til september, bliver det sandsynligvis med endnu en omgang nedskæringer på kulturområdet.

Det såkaldte omprioteringsbidrag, der siden 2016 har barberet omkring 437 millioner kroner af den statslige støtte til blandt andet teatre, museer og orkestre, bliver ikke nødvendigvis aflyst næste år, som S ellers havde lagt op til.

Det har kulturminister Joy Mogensen (S) oplyst til en række kulturaktører, fortæller fem anonyme kilder til Altinget uafhængigt af hinanden.

Beskeden faldt ifølge Altingets oplysninger på Rødding Højskole, hvor ministeren i sidste uge inviterede en række kulturaktører til det årlige Røddingmøde, der foregik tirsdag og onsdag. De deltagende på mødet havde fået besked på ikke at tweete eller på anden måde referere fra mødet, ligesom mødet også var lukket for pressen.

Det fremstod krystalklart under valgkampen fra Mogens Jensen, at S ville stoppe omprioriteringsbidraget allerede fra 2020. Så det undrer mig meget, at så mange har hørt ministeren sige noget modsat.

Mai Villadsen (EL)
Kulturordfører

På andendagen, da ministeren gav de sidste opsummerende bemærkninger, skal hun blandt andet have sagt, at det ville være strategisk uklogt at kæmpe for at standse omprioriteringsbidraget under dette års forhandlinger, og at kulturlivet derfor ikke skulle gøre sig for store forhåbninger.

Kulturministeren vil ikke kommentere oplysningerne, men skriver i en mail til Altinget, at det er for tidligt at melde noget endeligt ud.

Forundring hos EL
Enhedslistens kulturordfører Mai Villadsen var ikke selv til stede på Røddingmødet om onsdagen, men er meget forundret over oplysningerne.

”Det fremstod krystalklart under valgkampen fra Mogens Jensen, at S ville stoppe omprioriteringsbidraget allerede fra 2020. Så det undrer mig meget, at så mange har hørt ministeren sige noget modsat,” siger Mai Villadsen (EL).

Hun har derfor en klar forventning om, at omprioriteringsbidraget er sløjfet allerede i det udspil, der kommer fra regeringen til september.

”Det er der også enighed om i det parlamentariske grundlag bag denne her regering, så det er jeg overbevist om, at vi alle sammen har en klar forventning om,” siger hun og oplyser, at hun nu vil kontakte ministeren og høre, hvad der er foregået på mødet.

Også Radikales kulturordfører er overrasket.

"Vi ønsker at få tilbageført midler allerede fra næste år, og det vil vi også tage med i forhandlingerne. Men vi har som minimum en forventning til, at Socialdemokratiet selv spiller ud med, at besparelserne stopper fra næste år, som de jo har lovet i valgkampen," siger Zenia Stampe.

Læs også

Stort flertal imod besparelser
Siden 2016 har omprioriteringsbidraget skåret to procent årligt i tilskuddene til landets kulturinstitutioner. Socialdemokratiet har under den borgerlige regering gentagne gange kritiseret besparelserne, mens alle øvrige partier i rød blok samt De Konservative er gået til valg på at fjerne besparelserne.

Under valgkampen gav også Lars Løkke Rasmussen (V) løfte om at ville fjerne 2 procent-besparelserne på kulturen i forbindelse med sit ”velfærdsløfte”. Det fik daværende kulturordfører hos Socialdemokratiet, Mogens Jensen, til at udtale følgende til Altinget:

”Vi har hele tiden ment, at besparelserne har ramt for hårdt. Derfor har vi sagt, at der er brug for at føre nogle af de sparede midler tilbage og stoppe omprioriteringsbidraget på området. Med det udgangspunkt kan Socialdemokratiet konstatere, at der nu kan skabes et bredt flertal i Folketinget for at fjerne regeringens hidtidige besparelser fra 2020, og det vil vi gerne være med til at finde ud af,” lød det dengang fra Mogens Jensen.

Grøn dagsorden ligger over
Ifølge de kilder, Altinget har talt med, nævnte kulturminister Joy Mogensen flere gange på Røddingmødet, at der særligt på det grønne område var økonomiske prioriteter, der lå over kulturområdet.

Hun skal ligeledes have opfordret kulturbranchen til at stå sammen og finde de gode eksempler i kampen for at få afskaffet besparelserne ved næste års finanslovsforhandlinger.

Mogensen: For tidligt at melde noget ud
Kulturministeriet er blevet forelagt Altingets oplysninger tirsdag morgen og har sendt en kort, skriftlig kommentar fra ministeren:

”Regeringen er ved at se på Danmarks samlede økonomi for de næste år, hvor også omprioriteringsbidraget indgår. Mens finanslovsforslag for 2020 stadig er under udarbejdelse, er det for tidligt at melde noget ud på de enkelte delområder,” skriver kulturminister Joy Mogensen.

Dokumentation

Omprioriteringsbidrag på kultur

I 2016 besluttede Venstre-regeringen og de øvrige blå partier et omprioriteringsbidrag, der skar to procent af al statslig drift over fire år, d.v.s. til udgangen af 2019.

Pengene skulle gå til kernevelefærd, herunder ældre, sundhed og tryghed.

På kulturområdet beløb det sig til 437 millioner kroner ud af Kulturministeriets samlede budget på ca. 6,5 mia. kroner.

Besparelserne har ramt stort set alle statsinstitutioner og statstilskud til selvejende institutioner, herunder teatre, museer, de kunstneriske uddannelser, folkehøjskoler, forskningsbiblioteker og landsdelsorkestrene.

Den nye S-regering ventes at præsentere sit finanslovsudspil til september.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00