Ngo bag Syrien-rapport afviser styrelse: Vent med at hjemsende syrere

UENIGHED: Udlændingestyrelsen vil undersøge, om syriske flygtninge kan sendes hjem. Det vækker glæde hos udlændingeminister Inger Støjberg (V), men Dansk Flygtningehjælp anbefaler at vente.

Udlændingestyrelsen vil undersøge muligheden for at sende syriske flygtninge hjem igen. Men det er for tidligt, mener Dansk Flygtningehjælp.
Udlændingestyrelsen vil undersøge muligheden for at sende syriske flygtninge hjem igen. Men det er for tidligt, mener Dansk Flygtningehjælp.Foto: /ritzau/Martin Lehmann/
Andreas Arp

Udlændingestyrelsen er klar til at undersøge, om syriske flygtninge i Danmark kan sendes hjem, men ifølge Dansk Flygtningehjælp er det for tidligt.

”Det er klogest at vente. Jeg kan godt læse, hvad der står i rapporten og i andre rapporter om den generelle sikkerhedssituation. Men det er et lidt risikabelt og unødvendigt tidspunkt at tage de her afgørelser på og meget mere fornuftigt at vente,” siger asylchef Eva Singer til Altinget.

Det var Udlændingestyrelsens vicedirektør, Anders Dorph, der i sidste uge fortalte til Politiken, at man ville gå i gang med at undersøge, hvorvidt syriske flygtninge fortsat skal have opholdstilladelse i Danmark.

Det vakte også glæde hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), da det er regeringens politik, at flygtninge skal rejse hjem, når de ikke længere har behov for beskyttelse. 

Det er klogest at vente. Jeg kan godt læse, hvad der står i rapporten og i andre rapporter om den generelle sikkerhedssituation, men det er et lidt risikabelt og unødvendigt tidspunkt at tage de her afgørelser på og meget mere fornuftigt at vente.

Eva Singer
Asylchef, Dansk Flygtningehjælp

Udlændingestyrelsens udmelding kommer, efter at Flygtningenævnets koordinationsudvalg onsdag vurderede, at de generelle forhold i Syrien er ændret til det bedre – særligt i Damaskus-provinsen.

Flere vil rejse frivilligt hjem
Flygtningenævnets vurdering kommer på baggrund af en landerapport om forholdene i Syrien, som Udlændingestyrelsen tidligere på måneden offentliggjorde i samarbejde med netop Dansk Flygtningehjælp.

Til Ritzau kunne Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, efterfølgende konkludere, at rapporten blåstempler hjemsendelser af syriske flygtninge. Men ifølge Dansk Flygtningehjælp vil det være forhastet.

Der er indtil nu ikke mange syrere, der er rejst hjem på eget initiativ, men der vil komme flere i de kommende måneder, og det kan være med til at styrke beslutningsgrundlaget, vurderer asylchef Eva Singer:

”Kilderne i rapporten understreger, at det er lidt usikkert, og at de ikke ved så meget om, hvad der sker med dem, der vender tilbage frivilligt. Så det vil være fornuftigt at vente og se, hvad der sker med dem. Så har man også flere oplysninger om, hvad der sker i praksis,” siger hun.

Rapporten tegner generelt et billede af, at det stadig er forbundet med en risiko at vende tilbage til Syrien. Kilderne nævner eksempelvis anekdoter om folk, der er vendt tilbage og er blevet anholdt, og om at hjemsendelsen kan afhænge af, hvorvidt den pågældende ”officer in charge” har taget personens udrejse personligt.

Bør vente på FN
Der er alt i alt ikke mange erfaringer med, hvordan hjemvendte syrere bliver modtaget, og FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, anbefaler da heller ikke, at man sender flygtninge hjem.

Og så længe det er FN’s vurdering, bør det også være Danmarks, mener Dansk Flygtningehjælp:

”Man bør vente på UNHCR’s anbefalinger. Indtil videre har de helt klart frarådet, at man sender flygtninge tilbage til Syrien, og så længe de ikke har ændret det, bør man afvente, hvordan UNHCR vurderer situationen”, siger Eva Singer, der ikke har et bud på, hvornår det kan blive relevant at sende syrere hjem igen.

Antallet af syriske asylansøgere toppede med over 12.000 i 2015, men tallet er siden faldet, sådan at der i 2018 var 598 syrere, der søgte om asyl i Danmark. 

Udlændingestyrelsen har gjort det klart, at man i første omgang vil se på en række prøvesager, der omfatter syriske asylansøgere eller herboende syrere fra Damaskus-provinsen, der ikke er personligt forfulgte og altså er kommet til Danmark på grund af forholdene i Syrien.

Prøvesagerne skal afgøres i Flygtningenævnet, inden Udlændingestyrelsen kan ændre praksis.

Dansk Flygtningehjælp har tidligere haft ret til at udpege medlemmer til Flygtningenævnet. Den mulighed fjernede et folketingsflertal dog i 2016, da nævnets sammensætning blev reduceret fra fem til tre medlemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Singer

Asylchef, Dansk Flygtningehjælp
cand.jur (Københavns Uni. 1988)

0:000:00