Kommentar af 
Nima Zamani

Nima Zamani: Dansk drabssag udstiller venstrefløjens hykleri

KOMMENTAR: Venstrefløjens karakteristiske hykleri skyldes, at et standpunkt kun er et standpunkt, indtil den føler sig krænket efter forgodtbefindende, skriver Nima Zamani.

Retten på Bornholm har kendt to brødre, som 23. juni tævede en 28-årig mand til døde i Nordskoven ved Rønne, skyldige i manddrab.
Retten på Bornholm har kendt to brødre, som 23. juni tævede en 28-årig mand til døde i Nordskoven ved Rønne, skyldige i manddrab.Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den identitetspolitiske venstrefløj mener, at drabet på Phillip Johansen på Bornholm unægteligt havde noget med racisme at gøre. Men den samme venstrefløj mener oftest ikke, at islamisk terror har noget med islam at gøre.

Når en ung, muslimsk mand har viet sit liv til Islamisk Stat og med sit liv på spil begår terror imod de vestlige, mener den identitetspolitiske venstrefløj ikke, at det har noget med islamisme at gøre. De mener derimod, at det udelukkende har noget at gøre med stigmatiserede og tabte mennesker i samfundet.  

Men når en ung, dansk mand har en racistisk tatovering og slår en mørk mand ihjel, mener den identitetspolitiske venstrefløj pludselig ikke, at der kan være andre årsager, eller at det har noget med samfundets stigmatiserede og tabte unge mennesker at gøre.

Nej, så har det – i modsætning til tilfældet med terroristen – alligevel noget med en 'isme' at gøre. Nemlig racisme.

Fakta
Nima Zamani (født 1988) er jurist, debattør, radiovært på 'Den uafhængige' og underviser i debat og etik.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Når et helt retssystem, herunder politi, anklager, dommere og vidner, konstaterer, at en ung mands terrorangreb havde noget med islamisme at gøre, siger den identitetspolitiske venstrefløj, at det intet har med islamisme at gøre.

Men når et helt retssystem, herunder politi, anklager, dommere og vidner, siger, at unge mænds drab ikke havde noget med racisme at gøre, siger den identitetspolitiske venstrefløj, at det kun havde noget med racisme at gøre.

Sagens kerne er for de identitetspolitiske ikke længere relevant.

Nima Zamani

Hvis den ydre venstrefløj skulle følge sin egen logik fra førstnævnte eksempel, skulle den jo være enig med retten i sidstnævnte eksempel. Men hykleriet forsøger at invadere både retssystemet og debatten.

Retssystemet tilsluttede sig i forhold til drabet på Bornholm faktisk den ydre venstrefløjs evindelige rationale om, at det ikke er en 'isme', der er skyld i morderiske gerninger, men derimod sølle og fortabte sjæle.

Hele systemet siger nu præcist det samme, som den identitetspolitiske venstrefløj plejer at gøre, når en muslim begår forbryderiske gerninger i islams navn: Det havde noget med en konflikt og/eller tabte unge mennesker at gøre.

Alligevel afviger denne del af venstrefløjen i dette tilfælde fra deres normale tilgang til holdningsbaserede forbrydelser. Hykleriet skyldes – karakteristisk for denne fløj – at et standpunkt kun er et standpunkt, indtil man føler sig krænket efter forgodtbefindende.

Læs også

Når en muslim bliver dømt for islamisk terror, mener den identitetspolitiske venstrefløj, at det er racistisk, fordi det skyldes noget helt andet end islamisme.

Når to danske brødre bliver dømt for drab, mener den identitetspolitiske venstrefløj, at det er racistisk, fordi det lige pludselig ikke kan skyldes noget helt andet end racisme.

Sagens kerne er for de identitetspolitiske ikke længere relevant. Sagens krænkelse er det eneste relevante. På den baggrund tillader man sit hykleri at kriminalisere og dermed undergrave en hel retsstat som racistisk.

-----

Nima Zamani (født 1988) er debattør og radiovært på 'Den uafhængige' og underviser i debat og etik. Han er uddannet cand.jur. fra Københavns universitet, 2017. Han skriver kommentarer til Altinget hver anden uge. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nima Zamani

Kommentarskribent og cand.jur.
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00