Nima Zamani: Når Peter Madsen siger hop, så hopper medierne

KOMMENTAR: Medierne forsømmer deres ansvar over for både Kim Wall og hendes pårørende, når de i døgndrift giver Peter Madsen gule breaking-bjælker.

Jeg er ked af selv at være med til at give Peter Madsen opmærksomhed med denne klumme. Men det er tilsyneladende nødvendigt. Medierne hopper jo, så snart Peter Madsen siger hop. Han har dem i sin hule hånd.

De tabloide aviser forsømmer deres ansvar overfor både Kim Wall og hendes pårørende, når de går Peter Madsens ærinde ved i døgndrift at give ham gule breaking-bjælker. Medieomtale er for Peter Madsen som kokain er for en narkoman - og medierne giver ham kokainen, fordi der er kliks og dermed annoncekroner i det.

Ja, det havde samfundets interesse og skulle således naturligvis dækkes, da Peter Madsen dræbte og parterede den kvindelige journalist, Kim Wall, i sin ubåd.

Ja, det havde samfundets interesse at dække hans flugtforsøg fra Herstedvester Fængsel, fordi det højst sandsynligt viste sig, at selv det mest sikrede fængsel ikke er sikkert nok.

Ja, det havde også samfundets interesse, da 'Dplay' dokumenterede, at en fængselsbetjent havde legitimeret Peter Madsens ulovlige telefonsamtaler med en mindreårig pige udenfor fængslet.

Og ja, det havde samfundets interesse, da journalist, Kristian Linnemann dokumenterede hemmelige telefonsamtaler med Peter Madsen, hvor vi allesammen fik muligheden for at lære, hvordan man skal kende og dermed undgå en psykopat.

Men Peter Madsen skal ikke have lov til at nyde den massive omtale i eksempelvis Ekstra Bladet og BT, så snart han bare pipper om at ville tilstå. Der er ingen nyhedsværdi i, at han pludseligt vil tilstå et drab, vi alle sammen ved, han har begået.

Den 26. september 2018 kom landsretten frem til samme afgørelse som byretten. Peter Madsen blev fængslet på livstid for at have gjort sig skyldig i drab, andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter og usømmelig omgang med lig. Der var - grundet tungtvejende beviser og Peter Madsens utroværdige forklaringer - ingen tvivl om, at han var skyldig i drabet og parteringen af Kim Wall. Han var bare en stor nok kujon til ikke at ville indrømme det i retten.

At han så et par år efter pludseligt vil tilstå, handler ene og alene om, at han lever og ånder for opmærksomhed. En opmærksomhed, som medierne helt ukritisk giver ham ved at slå det op som brydende sensationshistorier.

Peter Madsen spiller for kameraet og medierne. Dét gjorde han i retten. Det gjorde han, da han kom op på land. Han gjorde det, da han pludseligt ville tilstå. Og han gjorde det i forbindelse med sit flugtforsøg.

Medierne har et ansvar for at sige stop, når det skønnes, at dækningen ikke længere har samfundsmæssig interesse. Medierne skal ikke forære omtale til en modbydelig morder, der ikke fortjener en eneste foræring. Selv negativ omtale opfattes af Peter Madsen som store, berusende komplimenter. Dét fiks må vi ikke fodre hans storhedsvanvid med.

-----------

Nima Zamani (1988) er debattør og radiovært på 'Den uafhængige' og underviser i debat og etik.  Han er uddannet cand.jur. fra Københavns universitet, 2017. Han skriver kommentarer til Altinget hver anden uge. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Carl Valentin: Der er ingen fremtid for minkindustrien i Danmark Carl Valentin: Der er ingen fremtid for minkindustrien i Danmark Næste artikel Benny Damsgaard: Lars Løkke giver ilt til sølvpapirshattene Benny Damsgaard: Lars Løkke giver ilt til sølvpapirshattene