Nu skal krydset sættes: Derfor giver det mest indflydelse at stemme personligt

FOLKETINGSVALG 2019: Med et personligt kryds i stemmeboksen har du mere indflydelse på, hvem der indtager pladserne i Folketinget efter valget. Men hvordan går det til? Det kan du blive klogere på her.

Når stemmerne skal tælles op, er der forskellige måder, dit personlige kryds har indflydelse på, hvem der kommer i Folketinget.
Når stemmerne skal tælles op, er der forskellige måder, dit personlige kryds har indflydelse på, hvem der kommer i Folketinget.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

I dag slår valgstederne landet over dørene op, og det er blevet tid til, at danskerne skal sætte deres kryds.

Når du står med din stemmeseddel i stemmeboksen, har du flere muligheder, hvis du vil stemme på et parti. Du kan både sætte et kryds ud for partiet, men du kan også vælge en bestemt kandidat, som du giver en personlig stemme.

Hvis du vælger det sidste, kan det have større indflydelse på, hvem der ender med at indtage en plads i Folketinget, når stemmerne er talt op. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om du stemmer personligt eller på et parti. Men hvordan ender lige netop din stemme med at få en betydning? Det giver Altinget dig her et svar på.

Læs også

Fakta
Klaus Riskær Pedersen-partiet og Stram Kurs gør brug af forskellige opstillingsformer rundt i landet. Få et overblik over, hvordan din stemme gør sig gældende, hvis du sætter et kryds ved dem.

Klaus Riskær Pedersen
I Nordjylland, Østjylland, Sydjylland og i Københavns Omegn er det rene personlige stemmer, der afgør, hvem der bliver valgt.
I Vestjylland, Nordsjælland og på Bornholm og Fyn er der kun en kandidat, der vil få alle partiets stemmer i den pågældende storkreds.
På Sjælland bliver listestemmerne fordelt ud mellem kandidaterrne.
I København er der partiliste, hvor Klaus Riskær Pedersen står øverst.

Stram Kurs
I Nordjylland, Sydjylland, Nordsjælland, Københavns Omegn, København og på Fyn bliver listestemmerne fordelt ud mellem kandidaterne.
På Bornholm har partiet kun en kandidat, der får alle partiets stemmer.
I Vestjylland, Østjylland og på Sjælland er der partiliste. I Sjællands Storkreds er det Rasmus Paludan, der står øverst.

Kampen om listestemmerne
Vi lægger ud med de tre ældste partier i Folketinget: Konservative, Venstre og Socialdemokratiet. Hvis du stemmer personligt på en kandidat fra et af de partier, giver du kandidaten en personlig stemme, der bringer vedkommende tættere på Folketinget.

Men du giver også kandidaten en større andel af de såkaldte listestemmer, som er en betegnelse for alle de krydser, der udelukkende er gået til partiet og ikke en bestemt kandidat.

Når alle stemmerne er talt op i valgkredsene, fordeler Konservative, Venstre og Socialdemokratiet nemlig listestemmerne i valgkredsene ud til kandidaterne, og her afgør kandidatens personlige stemmetal, hvor stor en andel vedkommende får af det samlede antal stemmer.

Læs også: Sådan kommer en politiker i Folketinget

Dermed kan dit personlige kryds få indflydelse på, hvilken kandidat der får fingrene i partistemmerne uden navn.

Vælger du at stemme på Kristendemokraterne, foregår stemmefordelingen efter samme metode. Det har indtil dette valg været den mest gængse metode.

Rene personlige stemmer
Som nyt denne gang har partierne fået mulighed for at fordele deres pladser i Folketinget udelukkende baseret på kandidaternes personlige stemmetal. Det er resultatet af en politisk aftale fra 2017, som ændrede valgreglerne.

Læs også: Sådan ændrer nye valgregler din stemmeseddel

SF, Radikale, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige gør alle brug af denne metode, og derfor skal du læse videre, hvis du vil stemme på et af de partier.

Her bliver listestemmerne ikke fordelt ud mellem kandidaterne. Listestemmerne indgår på den måde ikke i selve kandidatudvælgelsen, og dermed er det udelukkende de personlige stemmer, der tæller.

Den tekniske, men vigtige forskel
Umiddelbart kan det være svært at se, hvordan de to metoder adskiller sig fra hinanden, og hvordan dit kryds kan spille forskellige roller. Hvis det skal give mening, skal man først forstå forskellen på en storkreds og valgkreds. Danmark er inddelt i ti storkredse, og i hver af de storkredse er der flere valgkredse.

Hver valgkreds kan have en lokal kandidat opstillet, men alle valgkredsenes kandidaterne vælges på storkredsniveau og optræder på stemmesedlen i hele storkredsen.

Når stemmerne er talt op, dannes der først et overblik over, hvor mange personlige stemmer kandidaterne har fået i de forskellige valgkredse. Hvis der skal fordeles listestemmer, hvilket er tilfældet hos Konservative, Venstre, Socialdemokratiet og Kristendemokraterne, sker det ude i de forskellige valgkredse. Her afgør det personlige stemmetal i den pågældende valgkreds, hvor stor en andel af listestemmerne i valgkredsen, som kandidaten får. Det lægges oveni i kandidatens faktiske personlige stemmetal. Når alle valgkredsene har gjort det, fastlægges kandidatens stemmetal i hele storkredsen, og de, der har det højeste, får partiernes pladser i Folketinget.

Denne valgmatematik betyder, at en kandidat med færre rene personlige stemmer i hele storkredsen kan ende med en plads i Folketinget, fordi vedkommende har optimeret sit stemmetal ved at have fået andel i flere listestemmer ude i valgkredsene. Samtidig kan en med et højt antal personlige stemmer ende uden for Folketinget, fordi de personlige stemmer for eksempel kun stammer fra en eller to valgkredse med få listestemmer.

Når de nye folketingsmedlemmer fra SF, Radikale, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige skal findes, er regnestykket mere simpelt, da det kun er de personlige stemmer ude i valgkredsene, der bliver lagt sammen og afgør, hvem der får pladserne.

Partilisten
Hvis du i dag sætter kryds hos Enhedslisten, har det dog ingen konkret betydning, hvilken kandidat du sætter dit kryds ved. Enhedslisten gør nemlig brug af partiliste, og dermed er det rækkefølgen på stemmesedlen, som afgør, hvem der får pladsen i Folketinget.

Men et personligt kryds kan stadig være med at vise opbakning til en kandidat. Selvom vedkommende ikke kan bytte stemmen ud med en plads i Folketinget, kan du signalere en anerkendelse for kandidatens arbejde og politik. Hvem ved, måske kan et højt stemmetal give kandidaten en højere placering på stemmesedlen ved næste valg?

De nye partiers mange muligheder
Nu hvor vi har fået størstedelen af partierne på plads, gælder det om at holde tungen lige i munden, mens vi gennemgår de sidste tre.

Hvis du vil sætte et personlige kryds ved en kandidat fra enten Alternativet, Klaus Riskær Pedersen-partiet eller Stram Kurs, har din stemme nemlig forskellig indflydelse, alt efter hvorhenne i landet du bor.

Hvis du bor i Sydjylland eller på Bornholm og stemmer på Alternativet, giver du både din kandidat en personlig stemme og en billet til kampen om listestemmerne. I resten af landet er det udelukkende de personlige stemmer, der afgør, hvem der kommer i Folketinget for Alternativet.

Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs gør brug af endnu flere forskellige metoder, når det gælder stemmefordelingen, og du kan få overblik over dem alle i artiklens faktaboks.

Der tegner sig dog et mønster for begge partier. Både Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs har nemlig partiliste i den del af landet, hvor partiformanden stiller op.

Det betyder, at hvis du bor i Sjællands Storkreds og sætter kryds ved Stram Kurs, så går alle dine stemmer til at få Rasmus Paludan i Folketinget. I København er det Klaus Riskær Pedersen, der får alle stemmer, der går til hans parti. Fordelen ved at bruge partilisten er, at Rasmus Paludan og Klaus Riskær Pedersen er sikre på, at det er dem, der kommer i Folketinget, hvis deres parti får et mandat.

Er du stadig i tvivl: Tag Altingets kandidattest
Uanset hvordan du ender med at sætte dit kryds, har du naturligvis indflydelse på, hvilke partier der skal bestemme i Danmark i den næste valgperiode. Men med et personlig kryds kan du være med at afgøre, hvem der skal repræsentere partierne.

Hvis du gerne vil sætte et personligt kryds, men du er i tvivl om, hvem der skal have det, kan du tage Altingets kandidattest, der kan guide dig i retning af, hvem du er mest enig med på din stemmeseddel.

God valgdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00