Ny bred aftale sender millioner til egnsteatre i provinsen

AFTALE: Den politiske aftale om en scenekunstreform skal skabe regionale kraftcentre i provinsen, mens tilskuddet til rabatbilletter reduceres. Alle partier på nær EL og Alternativet er med.

Vendsyssel Teater flyttede i nye bygninger for to år siden. Nu kan teaterdirektør Lars Sennels se frem til en permanent årlig ekstrabevilling på 3,1 millioner kroner.
Vendsyssel Teater flyttede i nye bygninger for to år siden. Nu kan teaterdirektør Lars Sennels se frem til en permanent årlig ekstrabevilling på 3,1 millioner kroner.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Fredericia Teater, Vendsyssel Teater og Randers Egnsteater – tre jyske egnsteatre, der de senere år har haft et godt tag i publikum. Og det belønnes de nu for med et permanent løft på 10,5 millioner kroner årligt.

Samtidig får Baggårdteatret i Svenborg og Aveny-T på Frederiksberg henholdsvis 3 millioner og 8 millioner kroner de næste fire år til at styrke sin profil rettet mod det yngre publikum under 25 år.

Det er nogle af hovedpointerne i den brede scenekunstreform, som kulturminister Mette Bock (LA) kunne præsentere onsdag aften. Alle partier på nær Enhedslisten og Alternativet er med i aftalen.

”Det er altid svært at flytte midler på kulturområdet, men det er lykkedes os at flytte den mere passive kulturstøtte til nogle aktive investeringer, som kommer en lang række teatre over hele landet til gode,” siger kulturminister Mette Bock (LA) til Altinget.

Det grundlæggende princip er jo, at der skal være adgang til teater over hele landet. Og det understøtter denne her aftale

Mette Bock (LA)
Kulturminister

Reducering i formidlingsordning
Med den ”passive kulturstøtte” henviser ministeren til den såkaldte formidlingsordning, som understøtter rabatbilletter til voksne og børn landet over.

Ordningen bliver beskåret med 9 millioner kroner over de næste fire år, men bliver til gengæld justeret i forhold til regeringens oprindelige udspil, således at det ikke påvirker de tilskud, der udløses ved salg af børne- og ungdomsbilletter. Og det her været et afgørende punkt for særligt Socialdemokratiet og SF.

”I SF har vi kæmpet for, at man skulle friholde dansk børneteater fra regeringens besparelser, og det er vi tilfredse med er lykkedes,” siger kulturordfører Jacob Mark (SF) i en pressemeddelelse.

Er provinsen den store vinder?
Derudover bliver 14 egnsteatre i hele landet tildelt et statsligt udviklingstilskud på 22 millioner over de næste fire år med henblik på at nå bredere ud og tiltrække flere publikummer.

”Mange af disse egnsteatre er kommet i klemme efter nedlæggelsen af amterne, hvor de ikke har fået statsstøtte. Dem får vi nu med og får dermed skabt en større ligestilling, så de også har mulighed for at udvikle sig,” siger Mette Bock.

Foruden den føromtalte formidlingsordning hentes pengene fra en udviklingspulje på 33 millioner kroner fra den seneste finanslovsaftale, men også en reducering i budgettet til Det Københavnske Teatersamarbejde, der ellers stod til lukning i regeringens oprindelige udspil.

Kulturminister Mette Bock vil dog ikke gå med til at kalde aftalen for en sejr for provinsen.

”Vi investerer jo også ekstra ressourcer i Aveny-T på Frederiksberg. For mig at se kommer det her hele landet til gavn. Det grundlæggende princip er jo, at der skal være adgang til teater over hele landet. Og det understøtter denne her aftale,” siger ministeren.

Læs hele aftalen her.

Dokumentation

Hovedelementerne i aftalen

  • Fredericia Teater, Randers Egnsteater og Vendsyssel Teater får regionale/ landsdækkende opgaver og et markant økonomisk løft på samlet 10,5 mio. kr. årligt. 
  • 14 egnsteatre i hele landet får hver især et 4-årigt statsligt udviklingstilskud. Samlet får de 14 egnsteatre 22 mio. kr. med henblik på at nå bredere ud og tiltrække flere publikumsgrupper.
  • Aveny-T får i en 4-årig periode et økonomisk løft på i alt 8 mio. kr., så teatret kan styrke sin udvikling af en profil rettet mod det unge teaterpublikum under 25 år, og BaggårdTeatret får ligeledes et løft på 3 mio. kr.
  • Det Københavnske Teatersamarbejde videreføres med et reduceret budget til administration med henblik på, at midlerne, der er blevet brugt til administration, i stedet kan anvendes til investeringer i scenekunsten.
  • Refusionsordningen på børneteaterområdet forenkles.
  • Pengene til de nye initiativer findes ved omprioriteringer inden for scenekunstområdet på 11 mio. kr., en 4-årig finanslovsbevilling på i alt 33 mio. kr. samt en bevilling på det kulturelle udlodningsaktstykke på 7 mio. kr. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00