Danske husejere tømte ny klimapulje på fire dage

POPULÆRT: En ny pulje til at udskifte olie- og gasfyr med varmepumper blev tømt på blot fire dage i efteråret. Det fik markedet til at gå i stå.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Morten ØyenDaniel Bue Lauritzen

Det gik rasende hurtigt, da boligejere i efteråret fik adgang til en ny klimapulje til at udskifte olie- og gasfyret med varmepumper.

På blot fire dage fra den åbnede 15. oktober oktober blev puljen nemlig tømt, fremgår det af en evaluering Energistyrelsen har lavet.

At den var så populær, kom bag på styrelsen, der hurtigt måtte ansætte 45 ekstra personer til at behandle sagerne, så man kunne færdigbehandle ansøgerne inden jul.

Selvom det var meningen, at det nye tilskud skulle få ekstra fart på udskiftning af oliefyr og opsætning af varmepumper, har den nye klimapulje – stik imod hensigten med sidste sommers klimaaftale for energi – bremset det samlede salg og installation af varmepumper.

Marked i stå med et brag
Det fortæller Søren Bülow, der er direktør i Dansk Køl og Varme, der er brancheforening for autoriserede køle- og varmepumpefirmaer i Danmark.

“Vi havde egentlig et marked med et opsving, men det gik i stå med et brag i oktober sidste år, og det er ikke kommet op i tempo endnu, fordi boligejerne stadig står og venter på, om de får et tilskud. Vi har tabt et halvt års produktion af varmepumpeinstallationer, der jo ellers skulle bidrage til den grønne omstilling,” siger han.

I alt modtog Energistyrelsen 19.336 ansøgninger, men puljen var tømt efter de første 5420.

Ændringer drøftes
At det gik så stærkt og har været med til at bremse udbredelsen af varmepumper, får nu ministeren til at gå ind i sagen.

“Jeg noterer mig branchens bekymring. Vi har aftalt, at puljerne løbende skal evalueres for at se på, om puljedesignet har uhensigtsmæssige bivirkninger, og så vi kan justere efter behov,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i et skriftligt svar til Altinget, hvor han tilføjer:

“Jeg er sammen med forligskredsen bag bygningspuljen ved at drøfte, om vi skal finjustere puljen, inden vi igangsætter næste ansøgningsrunde. Justeringer i tilskudssatsen kan også komme på tale.”

Læs hele historien på Altinget Forsyning eller på Altinget By og Bolig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00