Ny måling: Dansk Folkeparti og Liberal Alliance står til stort valgnederlag

POLITISK INDEKS: Liberal Alliance bliver mere end halveret, og Dansk Folkeparti står til det dårligste valgresultat siden 1998. ”LA’s position begynder at være desperat,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti står over for en historisk ringe tilslutning blandt vælgerne.

Med blot 16 dage til folketingsvalget står Dansk Folkeparti til at få det dårligste valgresultat siden 1998, som var partiets allerførste valg til Folketinget.

Ligeledes står Liberal Alliance til at få det dårligste valg siden 2007, som også var partiets første.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Mens Dansk Folkeparti nærmest har været i frit fald i meningsmålingerne, siden Socialdemokratiet præsenterede sit pensionsudspil i slutningen af januar, har Liberal Alliance holdt sig nogenlunde i ro omkring fire procent i målingerne.

Men efter startskuddet til valgkampen lød, har Liberal Alliance taget et dyk ned mod spærregrænsen, og nu står partiet til at få 2,9 procent af stemmerne, hvilket er mere end en halvering af partiets valgresultat i 2015.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er det en foruroligende udvikling for partiet , der ellers har været holdt oppe af en loyal vælgerbase.

”LA’s position begynder at være desperat. Deres vælgere har ellers været enormt loyale og tålmodige, men nu er selv deres faste base på omkring fem procent eroderet,” siger han.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Løkkes SV-drømme kan redde Liberal Alliance
Meningsmålingen er foretaget i perioden 14. maj til 17. maj, og derfor kan befolkningens holdning til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forslag om en SV-regering endnu ikke vurderes. Idéen om en SV-regering blev luftet af statsministeren i forbindelse med udgivelsen af hans nye samtalebog torsdag 16. maj.

Og netop det forslag kan måske ende med at redde Liberal Alliance fra det valgresultat, som denne måling lægger op til, mener Erik Holstein. Kort tid efter bogens indhold blev kendt for offentligheden, tog Liberal Alliance ikke bare afstand fra idéen. Partiet tilbød også gratis medlemskab til de Venstre-medlemmer, der heller ikke bakker op om idéen.

Derfor er der åbnet en mulighed for, at Liberal Alliance kan hente utilfredse vælgere tilbage fra Venstre:

”Samuelsen har dog fået en uventet mulighed for at vinde noget tilbage efter Løkkes åbning for en SV-regering,” siger Erik Holstein.

Målingen illustrer Løkkes motiv for at tale om SV-regering
Det er ligeledes heller ikke muligt endnu at vurdere, om Venstre får større opbakning i kølvandet på Løkkes idé. Men partiet kan for nu glæde sig over en fremgang i forhold til sidste uges måling, og nu står det til 18,3 procent.

Men Venstre har stadig ingen succes med at hive stemmer over midten, som det kræves, hvis det nuværende styrkeforhold mellem blå blok og oppositionen skal ændres.

”Venstre går noget frem efter en elendig måling sidst, men det hjælper ikke meget, for stemmerne bliver blot plukket fra Konservative. Der flyttes ikke noget over midten,” siger Erik Holstein og tilføjer: 

”Samlet set står blå blok helt håbløst, og målingen illustrerer om noget Løkkes motiver for pludselig at tale om en SV-regering.”

Socialdemokratiet har indtil videre klart afvist en SV-regering. Men hvis det alligevel skulle komme på tale, så har Venstre og Socialdemokratiet ifølge denne måling 85 mandater til sammen. Dermed kan de to partier nøjes med enten støtte fra Radikale eller Dansk Folkeparti.

Mette Frederiksen står til klar valgsejr
Ovre hos oppositionen har Socialdemokratiet og partiets formand Mette Frederiksen længe ligget lunt i svinget i forhold til at få fingrene i Statsministeriet efter folketingsvalget.

Og nu ser det ud til at kunne ske med en stor valgsejr i bagagen. Socialdemokratiet står til at få 28,8 procent af stemmerne. Det er 2,5 procentpoint mere, end Socialdemokratiet fik ved valget i 2015, og det vil betyde, at partiet får 52 mandater og suverænt bliver Folketingets største parti.

Hvis tallene holder stik, vil det være en styrket Mette Frederiksen, der rykker ind i Statsministeriet, og det er vigtigt, siger Erik Holstein:

”Lander Socialdemokratiet på 28-29 procent, kan Mette Frederiksen være super tilfreds. Det er vigtigt for at indtage Statsministeriet i en styrkeposition, så derfor gør det en stor forskel for hende, om hun lander på 28 procent eller på for eksempel 25 procent, der vil være under sidste valgresultat.”

Øget risiko for blåt stemmespild
Ifølge målingen fastholder oppositionen sin klare føring med 54,6 procent mod 36 procent til regeringspartierne og Dansk Folkeparti. Den lave tilslutning til blå blok skyldes blandt andet, at Nye Borgerlige står til 3,2 procent af stemmerne, og Stram Kurs får 2,5 procent.

Derudover er der også en risiko for øget stemmespild blandt de blå partier, fordi både Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne går frem.

”Resultatet for Riskær og Kristendemokraterne understreger den oplagte risiko for blåt stemmespild. Jeg giver ikke Riskær mange chancer, men Kristendemokraterne er sværere at spå om. De har fået ny luft med Isabella Arendt i front, og de har også en chance via et kredsmandat i Vestjylland. Det vil stadig være en overraskelse, men Kristendemokraternes odds er bedre nu end for to uger siden,” siger Erik Holstein.

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 14.-17. maj 2019 blandt 1.207 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statistiske usikkerhed for partierne er +/- 2,51 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti i tabellen nederst i artiklen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00