Ny måling: Mette Frederiksen er slået tilbage til start

MÅLING: Vind i sejlene er skiftet ud med en markant tilbagegang for Socialdemokratiet, der står til 25 procent af stemmerne i en ny Norstat-måling. Årsagen er klar, det handler om OK18, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Efter medvind i målingerne de seneste måneder går Socialdemokratiet nu massivt tilbage.

Partiet står til at få 25 procent af stemmerne, hvis der var valg. Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

Og det er 5,9 procentpoint mindre end den seneste måling fra Norstat.

Det er en dramatisk tilbagegang, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Efter at have skabt grundlaget for de bedste socialdemokratiske målinger i årevis er Mette Frederiksen slået tilbage til start,” siger han og uddyber:

”Selv hvis man indregner den statistiske usikkerhed, er der tale om et massivt tab for S.”

Med den nyeste måling placerer Socialdemokratiet sig under valgresultatet i 2015 på 26,3 procent og står til at miste to af sine nuværende 46 pladser i Folketinget.

Den nye måling skal dog ses i lyset af, at det seneste Risbjerg-snit fra Altinget – der er et vægtet gennemsnit af samtlige meningsmålinger – viste, at Socialdemokratiet står til at få 28 procent af vælgerne.

Socialdemokratiet bliver straffet for OK18
Der er ingen tvivl om den primære forklaring på tilbagegangen, siger Erik Holstein. Det handler om de offentlige overenskomster, der i øjeblikket forhandles i Forligsinstitutionen, og hvor truslen om en storkonflikt og lockout lurer i horisonten.

”Socialdemokraterne kan ikke ensidigt stille sig på lønmodtagernes side, men de havde ikke behøvet at lægge sig tæt op ad regeringens kurs,” siger Erik Holstein og peger på, at Socialdemokratiet, som et parti, der gerne påtager sig regeringsansvaret, ikke kan vælge klart side i slagsmålet om overenskomsterne.

Men derfor har partiet stadig haft mulighed for at gøre noget, der adskiller det fra regeringen:

”Socialdemokraterne i KL kunne for eksempel have stemt imod en hurtig lockout. Det virker som om, der er gået for meget systemtænkning i den,” siger Erik Holstein.

Der kan dog være en ny socialdemokratisk kurs på vej forude, tilføjer Holstein og peger på, at den nye socialdemokratiske formand for KL og aarhusianske borgmester Jacob Bundsgaard forsøger at bløde op på positionerne.

”Med sin opfordring til både fagforeninger og offentlige arbejdsgivere om at vise fleksibilitet får han lagt pres på Ziegler (K) og Løhde (V). Det er på høje tid, at Socialdemokratiet får lidt kant til de borgerlige i denne sag,” siger Erik Holstein.

Dødt løb i blokkene
Med Socialdemokratiets tilbagegang er der dømt dødt løb mellem blokkene. Rød blok står til 49,9 procent, mens de blå partier kan mønstre 49,5 procent af vælgerne.

Hos blå blok kan Dansk Folkeparti glæde sig over det bedste resultat i en Norstat-måling i over et halvt år. Ifølge Erik Holstein viser resultatet den anden side af mønten i slagsmålet om overenskomsterne, hvor DF-formanden Kristian Thulesen Dahl har blandet sig i overenskomstforhandlingerne og sagt, at arbejdsgiverne skal tilgodese lærerne i en ny aftale.

”Thulesen har lagt sig tættere på lønmodtagernes synspunkter, og det bliver belønnet. Som andre målinger viser, er befolkningens sympati så udpræget på lønmodtagernes side,” siger Erik Holstein.

Belønning til Østergaard
Thulesen er ikke den eneste på Christiansborg, der har blandet sig. SF og Radikale har nu fortrudt, at de var med at lave regeringsindgrebet i forbindelse med lærerkonflikten i 2013. Lige præcis Radikale kan glæde sig over at være det oppositionsparti med størst fremgang i forhold til den seneste måling. Partiet står til at få 5,7 procent af stemmerne og to ekstra mandater i Folketinget.

Og den fremgang vil ikke just gøre Socialdemokratiets humør bedre, vurderer Erik Holstein.

”Oven på den radikale optræden i Thorning-regeringen er det syret at se Morten Østergaard som lønmodtagernes bedste ven. Så man kan godt forstå, at socialdemokraterne er bistre,” siger han.

Erik Holstein tilføjer, at Radikales politiske leder Morten Østergaard er i gang med en større revision af de radikale synspunkter, og partiet rykker tættere på midten i både den økonomiske politik og udlændingepolitikken. Og det kan vælgere godt lide, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre nyder også fremgang i målingen og står til 19,3 procent. Hvilket er blot 0,2 procentpoint fra valgresultatet på 19,5. Det handler dog mere om, at Løkkes kvotekongesag er kommet lidt på afstand, end om overenskomster:

”Striden om overenskomsterne kan de borgerlige ikke vinde på. Men hvis regeringen kan holde skansen og lade socialdemokraterne tage kuglerne, bliver Løkkes odds alligevel forbedret,” siger Erik Holstein.

Norstat Politisk Index FOLKETINGSVALG 2015

November 2017

Januar 2018 Marts 2018 Usikkerhed +/- %-point
Socialdemokratiet 26,3 28,1 30,9 25,0 2,2
Radikale 4,6 4,4 4,6 5,7 1,2
Konservative 3,4 4,2 4,1 4,7 1,1
SF 4,2 4,9 5,0 5,4 1,1
Liberal Alliance 7,5 5,3 4,8 4,3 1,0
Kristendemokraterne (opstillingsberettiget siden nov. '17) 0,8 0 0,9 0,6 0,4
Dansk Folkeparti 21,1 16,8 16,7 18,5 2,0
Venstre 19,5 19,5 17,6 19,3 2,0
Enhedslisten 7,8 8,0 8,8 9,2 1,5
Alternativet 4,8 5,0 3,6 4,6 1,1
Nye Borgerlige (tilføjet okt. '16)   2,2 2,3 2,1 0,7
Øvrige 0 1,5 0,5 0,7 0,4

 

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 14. marts – 20. marts 2018 blandt 1.501 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,2 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00