Ny måling: Rød blok øger afstanden til Løkke og co.

POLITISK INDEKS: Den procentvise forskel mellem rød og blå blok er den største i en Norstat-måling siden juni 2018. Det er primært Socialdemokratiet, der sikrer fremgangen. Samtidig får Dansk Folkeparti den dårligste måling siden november 2016.

Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter flere måneder med næsten dødt løb mellem blokkene har oppositionen ledt an af Socialdemokratiet indtaget en førerposition.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Hvis der var valg i dag, vil oppositionspartierne ifølge målingen få 51,8 procent af stemmerne, mens blå blok må nøjes med 45 procent.

Det giver en forskel på 6,8 procentpoint, hvilket er den største afstand mellem blokkene siden juni 2018, hvor 8,9 procentpoint adskilte dem.

Fremgangen skyldes især Socialdemokratiet, som siden den sidste Norstat-måling er gået fra 26,4 procent til 28,8 procent. Det er samtidig et stykke over valgresultatet i 2015, der lød på 26,3 procent.

Artiklen fortsætter efter grafen.

 

Blandt de resterende partier i oppositionen er der kun sket små forskydninger siden januar-målingen. Det eneste andet parti, der har flyttet sig nævneværdigt, er Alternativet, der er gået fra 4,2 procent til 3,2 procent.

Markant nedtur til Dansk Folkeparti
Mens Socialdemokratiet øger rød bloks andel af stemmerne, er det i blå blok Dansk Folkepartis nedtur, som er med til at spænde ben for en blå valgsejr.

Partiet står ifølge den nye måling til blot 15,7 procent af stemmerne. Det er det dårligste resultat i en Norstat-måling siden november 2016, hvor partiet var i modvind på grund af især Meld- og Feld-sagen.

Det er samtidig markant lavere end partiets valgresultat i 2015, hvor det fik 21,1 procent. Det er også et stykke fra de 17-18 procent, som Dansk Folkeparti ifølge partiformand Kristian Thulesen Dahl skal have, før partiet vil gå i regering.

Artiklen fortsætter under grafen.

 

Yderligere stemmespild
Som noget nyt i denne måling er kommet endnu et parti på listen. Partiet Klaus Riskær Pedersen er blevet opstillingsberettiget og er derfor med i målingen, hvor det står til 1,4 procent.

Med en statistisk usikkerhed på 0,66 procent kan han i teorien være lige på den anden side af spærregrænsen på 2 procent.

Men indsamlingen af data til målingen er foregået, samtidig med Klaus Riskær Pedersen har fået en del mediebevågenhed, fordi partiet netop er blevet opstillingsberettiget. Derfor kan det måske kræve flere målinger, før det er muligt at danne et billede af partiets chancer for valg.

Læs også

Den generelt lave procentvise andel af stemmerne til blå blok kan skyldes, at der i denne måling er hele to partier, der falder for spærregrænsen. Det drejer sig foruden Klaus Riskær Pedersen om Kristendemokraterne, der står til 1,1 procent. Lagt sammen med 0,7 procent, der går til øvrige partier/kandidater, er der 3,2 procent af stemmerne, der ikke kan tælles med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00