Ny prognose: De bliver valgt for SF

ANALYSE: SF’s folketingsgruppe står til at blive fordoblet med de nuværende meningsmålinger. Altinget giver her et bud på, hvem der beholder sit mandat, og hvem de nye ansigter i Folketinget for SF bliver.

SF med Pia Olsen Dyhr i spidsen står til en fordobling i Folketinget. Men hvem er de potentielle nye SF-folketingsmedlemmer? Altinget giver et bud.<br>
SF med Pia Olsen Dyhr i spidsen står til en fordobling i Folketinget. Men hvem er de potentielle nye SF-folketingsmedlemmer? Altinget giver et bud.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten ØyenEmma Qvirin Holst

Holder meningsmålingerne til valgdagen, står SF til at blive en af valgets store vindere.

I 2015 blev SF mere end halveret i Folketinget oven på internt kaos og regeringsexit, men partiet har fået rettet skuden op, og vælgerne hopper igen ombord.

Var der folketingsvalg i dag, ville SF ifølge Altingets snit af meningsmålinger få 14 mandater i Folketinget mod de nuværende syv.

Det betyder en masse nye ansigter i Folketinget. Men hvem?

Fakta
Altingets bud på, hvem der lige nu står til at blive valgt for SF. 

Københavns Storkreds (2 mandater)
  • Pia Olsen Dyhr
  • Carl Valentin
Københavns Omegns Storkreds (2 mandater)
  • Serdal Benli
På vippen
  • Vivi Nør Jacobsen 
  • Marianne Bigum
Nordsjællands Storkreds (1 mandat)
  • Trine Torp
På vippen
  • Lise Müller
Bornholms Storkreds (0 mandater)
 
Sjællands Storkreds (2 mandater)
  • Jacob Mark
På vippen
  • Astrid Carøe 
  • Anne Valentina Berthelsen
Joker
  • Jan Bjerreskov
Fyns Storkreds (1 mandat)
  • Karsten Hønge
Sydjyllands Storkreds (1 mandat)
  • Karina Lorentzen Dehnhardt
På vippen
  • Nanna Bonde
Østjyllands Storkreds (2 mandater)
  • Kirsten Normann Andersen
På vippen
  • Charlotte Broman Mølbæk
Joker
  • Anna Brændemose
Vestjyllands Storkreds (1 mandat)
  • Signe Munk
Nordjyllands Storkreds (1 mandat)
  • Lisbeth Bech Poulsen

De genopstiller ikke:
  • Holger K. Nielsen (Københavns Omegn)
  • Jonas Dahl (Østjyllands Storkreds)

Det kan en geografisk prognose lavet af professor i statskundskab Kasper Møller Hansen for Altinget hjælpe med at blive klogere på.

Prognosen er lavet på baggrund af mere end 11.000 Gallup- og Norstat-interviews og Altingets Risbjergsnit og viser, hvordan mandaterne ville falde rundt i landet med de nuværende meningsmålinger.

Den giver derfor et kvalificeret bud på, hvor mandaterne falder til partierne – og Altinget giver så med afsæt i de seneste valgresultater og samtaler med kendere af kandidaterne og partiet et bud på, hvem der står til at blive valgt.

Nedenfor kan du få overblikket over, hvor mange mandater SF står til i hver storkreds, hvor meget partiet går frem i storkredsen, og et bud på, hvem der sætter sig på mandaterne.

Københavns Storkreds: To mandater (1)

Det er stille og roligt gået fremad i meningsmålingerne for SF under Pia Olsen Dyhrs ledelse. Der er heller ingen tvivl om, at partiformanden tager SF’s første mandat i hovedstaden.

Fremgangen til SF giver med stor sandsynlighed også valg til Carl Valentin, der er tidligere formand for SF Ungdom og tidligere har været suppleant i Folketinget. Han er favorit til at tage det andet mandat.

Går SF yderligere frem, end hvad meningsmålingerne p.t. spår, så vurderes Kasper Nordborg Kiær som et godt bud til det tredje mandat. Nordborg er fra Amager og folkeskolelærer og omtales som klassisk velfærds-SF’er.

Københavns Omegns Storkreds: To mandater (1)

Partiets tidligere formand Holger K. Nielsen genopstiller ikke, og det bør åbne vejen til Folketinget for Serdal Benli.

Allerede i 2015 var Benli tæt på valg – faktisk fik han knap 100 flere personlige stemmer end Holger K. Nielsen, men valgmatematikken gjorde, at den tidligere SF-formand fik SF-mandatet.

Serdal Benli er allerede en markant SF-stemme, viceborgmester i Gladsaxe, hvor han har siddet i byrådet siden 2009, og som spidskandidat i storkredsen favorit til det første mandat.

Hvem der tager det andet mandat, forventes at blive en kamp mellem Vivi Nør Jacobsen og Marianne Bigum.

Jacobsen er klassisk ”rød” SF’er med baggrund i fagbevægelsen, fra Albertslund og med base på Vestegnen. Bigum er til gengæld en ”grøn” SF’er, som er miljøingeniør og ph.d. og med afsæt i den nordlige del af Københavns Omegn, Gentofte.

Nordsjællands Storkreds: Et mandat (0)

SF’s socialordfører, Trine Torp, satte sig sikkert på SF’s mandat i Nordsjælland i 2015, og det er hun også favorit til at gøre igen. Dengang var hun opstillet til Folketinget for første gang, men viste, at hun har en stærk vælgerbase omkring Frederikssund efter at have siddet i byrådet i Halsnæs Kommune.

Skulle SF få endnu et mandat, vil det med stor sandsynlighed gå til Lise Müller. Hun er næstformand i SF – en post, hun deler med Signe Munk, der stiller op i Vestjylland – har siddet i Region Hovedstaden i to perioder og beskrives også som en stærk kandidat. Hendes folketingskandidatur og dermed kampagne blev dog først annonceret lidt sent.

Bornholms Storkreds: Nul mandater (0)

Skulle det helt uhørte ske, går mandatet til Leif Olsen, der er partiets eneste kandidat på Bornholm. Han sidder til daglig i byrådet i Rønne.

Sjællands Storkreds: To mandater (1)

Meget skal gå galt, hvis det første mandat ikke går til SF’s unge gruppeformand, Jacob Mark. Han sprængte listen ved valget i 2015 ved at slå SF-profiler som Trine Pertou Mach, Tina Boel og Meta Fuglsang i kampen om et mandat og er på rekordtid blevet en SF-stjerne.

Nu står SF så til fremgang og to mandater i Sjællands Storkreds – det er der til gengæld ingen klar favorit til.

At vurdere efter urafstemningen hos SF, så står kampen umiddelbart mellem Astrid Carøe eller Anne Valentina Berthelsen. De to unge kvinder på 24 år studerer også begge statskundskab i København, og der er i hvert fald internt hos SF en bekymring for, at de måske også kan udligne lidt hinandens vælgerpotentiale.

Det kan skabe rum for, at en kandidat som Jan Bjerreskov Larsen måske kan blande sig vedrørende det andet mandat. Han har tidligere siddet i Roskildes byråd og er til daglig skoleleder på Fløng Skole.

Fyns Storkreds: Et mandat (0)

Ved valget i 2015 stod et valgets store dramaer på Fyn. Her stod ”vikaren fra helvede”, Karsten Hønge, over for den tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen. Vikaren vandt, og det er han også favorit til at gøre denne gang.

Karsten Hønge er dog også opstillet til Europa-Parlamentsvalget på søndag, og derfor er det ekstra interessant, hvem der kan ende med at erstatte ham.

Her er Line Mørk fra Odense favorit. Hun er klassisk skolelærer-SF’er og har tidligere været medlem af byrådet i Odense. En joker kan være Rasmus Peter Henriksen, der er uddannet elektriker og er næstformand i SF's faglige landsudvalg. Det kan dog godt trække ned i lokalt vælgertække, at han har skiftet privatadressen på Fyn ud med en i hovedstaden.

Sydjyllands Storkreds: Et mandat (1)

Sydjylland blev malet gult, og SF fik ingen valgt i 2015. Det sidste bliver der i hvert fald lavet om på denne gang. Lige nu står SF til et sikkert mandat i Sydjylland, og der skal ikke megen yderligere fremgang til, før et andet mandat kan komme i spil.

Den klare favorit til at tage det første mandat er tidligere MF Karina Lorentzen Dehnhardt. Hun sad i Folketinget fra 2007 til 2015, hvor hun måtte se sit mandat gå tabt oven på SF’s store nedtur – cirka 350 stemmer flere til SF, og så havde mandatet været hjemme.

Lorentzen sidder i Koldings byråd og er den stærke SF-stemme i Trekantsområdet, der normalt har en del af SF-stemmerne i det sønderjyske - og hvor Villy Søvndal tidligere var opstillet og senest var det til regionsvalget.

Et godt bud på en toer er tidligere landsformand for SF Ungdom Nanna Bonde, der stiller op til Folketinget for første gang. Hun er fra Tønder og ventes at få en del hjælp i kampagnen fra de sønderjyske SFU’ere.

Østjyllands Storkreds: To mandater (1)

I Østjylland står SF til solid fremgang og to mandater. Det første ventes at gå til Kirsten Normann Andersen, der har siddet i Folketinget, siden Jonas Dahl i 2016 forlod politik for at blive hospitalsdirektør.

Ved 2015-valget var Kirsten Normann Andersen både udfordret af SF’s dårlige landsresultat og Jonas Dahl og tidligere Syddjurs-borgmester Kirstine Bille, men målingerne er bedre nu, og ingen af de to andre er på stemmesedlen denne gang.

Andersen er en klassisk rød SF’er med baggrund i fagbevægelsen – senest som formand for FOA i Aarhus.

Denne gang står SF til to mandater, og det åbner muligheden for, at Charlotte Broman Mølbæk eller Anna Brændemose kan ende i Folketinget.

Mølbæk sidder allerede i byrådet i Randers og fik et godt kommunalvalg i 2017. Brændemose er SFU’ernes kandidat, og kan hun få de unge med i Aarhus – der jo er en stor studieby og hvor hun studerer statskundskab – så kan hun blande sig i kampen om mandatet.

Vestjyllands Storkreds: Et mandat (1)

Det vestjyske har budt på SF-koryfæerne Steen Gade og Kristen Touborg, men nu er det den 29-årige SF-næstformand Signe Munk, der står til at blive vestjydernes SF’er på Tinge.

Ved valget i 2015 blev ingen SF’er valgt fra det vestjyske, men Munk blev dog kun overgået internt af Steen Gade i stemmetal. Hun er opvokset i Viborg, hvor hun som kun 19-årig blev valgt til byrådet i 2009.

Skulle SF trodse alle odds og få to valgt ind fra Vestjylland, så er Karsten Filsø et godt bud på det andet mandat. Han har været byrådsmedlem i Holstebro siden 1998 og er kendt som en klassisk grøn SF’er.

Nordjyllands Storkreds: Et mandat (0)

Finansordfører Lisbeth Bech Poulsen er den klare favorit til at tage SF-mandatet i Nordjyllands Storkreds. Ved valget i 2015 var der ikke langt ned til nummer to, men det var oven på en kaotisk SF-periode, og Bech Poulsen har siden fået slået sin position i partiet fast.

Ligesom i Vestjylland ligger det ikke ligefor med et ekstra mandat, men skulle det ske, er Theresa Berg Andersen et bud. Hun er til daglig institutionsleder, men er også viceborgmester i Vesthimmerland Kommune, hvor hun ved kommunalvalget i 2017 fik et ganske fint personligt valg.


Der er valg til Folketinget 5. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00