Ny type kommission skal granske minksagen

UNDERSØGELSE: Et flertal i Folketinget har opfundet en helt ny type kommission for at kunne blive enige om, hvordan regeringens håndtering af minksagen skal undersøges. Som noget nyt kan Folketinget fremover selv tage initiativ til undersøgelser.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Selv om forløbet om den angiveligt ulovlige ordre om at aflive alle mink har kostet en minister posten, er sagen langt fra slut.

Nu skal en såkaldt Granskningskommission nemlig undersøge hele forløbet og regeringens håndtering af sagen. Det er et flertal i Folketinget blevet enige om torsdag.

Det skriver blandt andre TV 2, og det oplyser flere folketingsmedlemmer på Twitter, herunder Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde:

Samtidig er partierne bag aftalen enige om, at folketingsmedlemmer fremover vil kunne indstille til, at en given sag bliver undersøgt. Det har hidtil nu været forbeholdt regeringen.

Alle Folketingets partier undtagen Socialdemokratiet er med i aftalen ifølge TV 2.

Dommer og vidneansvar
Jens Rohde (R) forklarer til TV 2, at Granskningskommissionen bygger på samme retssikkerhed som en typisk kommissionsundersøgelse, men at den refererer til Folketinget frem for Justitsministeriet.

Indtil nu har Folketinget kun kunnet vælge mellem to måder at undersøge regeringen på: En undersøgelseskommission, hvor man kan indkalde vidner, og som kan strække sig over mange måneder. Og en advokatundersøgelse, hvor man ikke kan kræve vidner til afhøring.

Ingen af delene har der været flertal for, men nu er man altså i regi af Folketingets Udvalg for Forretningsordenen blevet enige om en række nye undersøgelsesformer at vælge imellem:

  • En uvildig advokatundersøgelse, som fremover kan bestilles af udvalget og Folketinget modsat i dag, hvor regeringen bestiller undersøgelsen.
  • En undersøgelseskommission.
  • En faglig ekspertredegørelse.
  • Nedsættelse af en hurtigtarbejdende Granskningskommission - et helt nyt redskab, der modsat den almindelige undersøgelseskommission ikke refererer til justitsministeren, men til Folketinget.

Rent praktisk vil det fremover være et nyt såkaldt Granskningsudvalg med et medlem fra hvert af Folketingets partier, der kan indstille til undersøgelse af en given sag. Hidtil har kun regeringen kunnet gøre det.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00