Nystiftet SF-ligestillingspris til Sara Omar

KVINDEKAMP: På kvindernes internationale kampdag 8. marts indstiftede SF en ny ligestillingspris. Modtageren er Sara Omar, der i to bøger har beskrevet ekstrem kvindeundertrykkelse i muslimske kredse.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Erik HolsteinHjalte T. H. Kragesteen

SF belønnede søndag 8. marts forfatteren Sara Omar for hendes kamp for kvinders rettigheder i etniske minoritetsmiljøer. 

Det skete ved uddelingen af en ny ligestillingspris opkaldt efter Ebba Strange. Strange var folketingsmedlem for SF fra 1973-94 og den første kvindelige gruppeformand i Folketinget.

Prismodtageren Sara Omar har beskrevet ekstreme eksempler på kvindeundertrykkelse i muslimske kredse i romanerne 'Dødevaskeren' og 'Skyggedanseren'. Sara Omar har også været en meget aktiv deltager i den offentlige debat, hvor hun har slået til lyd for minoritetskvinders rettigheder. Hun har siden modtaget dødstrusler.

SF-formand Pia Olsen Dyhr begrundede ligestillingsprisen til Sara Omar på denne måde:

"Sara Omar har sparket døren ind til en verden med middelalderlige normer. Hun har krævet kvinders ret, på trods af det sætter hendes eget liv i fare," sagde Pia Olsen Dyhr og fortsatte:

"Sara Omar står forrest i kampen mod social kontrol og undertrykkelsen af minoritetskvinder. Gennem sit forfatterskab har hun kompromisløst skildret de undertrykkende og patriarkalske strukturer. Det vil vi gerne anerkende, og det er derfor, vi er glade for at tildele hende denne første Ebba Strange-pris.”

Ikke kun i Mellemøsten
Sara Omar erklærede sig stolt over at modtage prisen og tilføjede:

"Jeg vil gerne dele min anerkendelse med alle de tavse og undertrykte kvinder, der stadig lever i patriarkalske samfund. Det sker ikke kun i Mellemøsten tusinder af kilometer væk, det sker også i Danmark."

"Det er mit håb, at Danmark kan blive et foregangsland, når det kommer til muslimske kvinders rettigheder."

Ebba Strange-prisen vil fremover blive uddelt hvert år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Sara Omar

Romanforfatter, menneskerettighedsforkæmper
stud.scient.pol.

0:000:00