Nyt fra Sverige: Borgerlig partileder skal forsøge at danne regering

SVENSK EFTERSPIL: Partiformanden for det borgerlige midterparti Centerpartiet, Annie Lööf, er den tredje partileder, der skal forsøge at skabe en ny regering i Sverige.

Riksdagens talmann, Andreas Norlén, har givet Centerpartiets formand, Annie Lööf, mandat til at forsøge at danne en ny svensk regering.
Riksdagens talmann, Andreas Norlén, har givet Centerpartiets formand, Annie Lööf, mandat til at forsøge at danne en ny svensk regering.Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Centerpartiets formand, Annie Lööf, er den næste partileder, der skal forsøge at danne en ny svensk regering.

Det skriver Altinget.se.

Den svenske Riksdags talman, Andreas Norlén, har torsdag givet den borgerlige partileder mandat til at lede den næste såkaldte sonderingsrunde, hvor hun skal afsøge mulige regeringskonstellationer.

Det sker, i kølvandet på at Ulf Kristersson, der er leder af det borgerlige parti Moderaterne, onsdag blev nedstemt som statsministerkandidat i Riksdagen, efter blandt andet Centerpartiet og det andet borgerlige parti Liberale stemte imod ham.

Fakta
Valgresultatet
Socialdemokraterne: 28,4 procent (101 mandater)
Moderaterne: 19,8 procent (70 mandater)
Sverigedemokraterne: 17,6 procent (62 mandater)
Centerpartiet: 8,6 procent (31 mandater)
Venstrepartiet: 7,9 procent (28 mandater)
Kristendemokraterne: 6,4 procent (23 mandater)
Liberale: 5,5 procent (19 mandater)
Miljøpartiet: 4,3 procent (15 mandater).

Mandater fordelt på blokke
Den rød-grønne blok: 144 mandater
Den borgerlige alliance: 143 mandater
Sverigedemokrater: 62 mandater

35-årige Annie Lööf bliver den tredje partileder, der får opgaven med at danne en ny svensk regering. Først fik Ulf Kristersson mandatet, men han endte med at kaste håndklædet i ringen. Herefter forsøgte den fungerende socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven, men det var også uden succes. Endelig blev Kristersson tvunget ud i en afstemning i Riksdagen, som var den, han tabte onsdag.

Selvom Annie Lööf nu skal lede forsøget på en regeringsdannelse, er det ikke ensbetydende med, at hun bliver den næste svenske statsminister. Men hendes placering som borgerligt midterparti kan måske bidrage til et samarbejde på tværs af de to blokke, der har været ret låste i forhandlingerne.

Et samarbejde på tværs af blokkene kan vise sig at blive nøglen til at finde en ny regering. I Sverige kræver det 175 mandater at have et flertal i Riksdagen, men den rød-grønne blok har kun 144 mandater, og den borgerlige alliance kun har 143 mandater. Sverigedemokraterne har de resterende 62 mandater, men da ingen af partierne vil samarbejde med dem, er det nødvendigt at finde en regering, der kan få støtte på tværs af blokkene.

Læs også

Dokumentation

Partierne i den svenske Riksdag

Venstrepartiet 
Vänsterpartiet

Partiet har fortid som et kommunistparti, men det blev i 1960'erne omdannet til at være et venstresocialistisk reformparti. Det tilhører samme blok som Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Socialdemokraterne
Socialdemokraterna

Sveriges svar på Socialdemokratiet og det parti, som i øjeblikket er indehaver af statsministerposten i overgangsregeringen, der besiddes af partiformand Stefan Löfven.

Miljøpartiet
Miljöpartiet de Gröna

Det sidste parti i Sveriges rød-grønne blok og det yngste parti. Det kom til verden i 1981 og har rødder i freds-, miljø-, kvindekamps- og atommodstandsbevægelserne. Partiet er en del af den nuværende svenske overgangsregering sammen med Socialdemokraterne.

Centerpartiet
Centerpartiet

Det svenske midterparti, der ligesom Danmarks midterparti Radikale har samarbejdet både til højre og venstre i det politiske skel. Partiet har tidligere indgået i regering med Socialdemokraterne, men siden 1970'erne har det været med i flere borgerlige regeringer.

Liberale
Folkpartiet liberalerna

Partiet har rødder i den klassiske liberalisme, men er i løbet af sin levetid blevet mere socialliberalt. Partiet har dog modsat Centerpartiet altid været i opposition til Socialdemokraterne.

Moderaterne
Moderata samlingspartiet

Muligvis det tætteste på en svensk udgave af Konservative, der har deltaget i flere borgerlige koalitionsregeringer. Senest fra 2006 til 2014, hvor partiets daværende formand, Fredrik Reinfeldt, var statsminister.

Kristendemokraterne
Kristdemokraterna

Som navnet antyder, fører partiet politik med udgangspunkt i en kristen livsanskuelse. Partiet opnåede valg til Riksdagen i 1991, hvor det også kom med i sin første borgerlige regering, der blev ledet af Moderaterne. Det gentog sig i 2006 til 2014.

Sverigedemokraterne
Sverigedemokraterna

Et af de nyere partier i Sverige, der kom i Riksdagen første gang i 2010. Partiet bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkeparti og er kendt for at være fortaler for en markant strammere udlændingepolitik. Politisk set er partiet meget isoleret i Sverige, hvor ingen af de øvrige partier vil samarbejde med det. Netop det har skabt problemer efter valget 9. september, fordi hverken den borgerlige eller rød-grønne koalition kan mønstre et flertal.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00