Nyvalgt konservativ stemte socialdemokratisk ved sit første valg

NY PÅ TINGE: Første gang hun satte krydset, gjorde hun det ud fra liste A. Siden fandt hun ud af, “at tingene skal hænge sammen”, og hun er nu folketingsmedlem for Konservative. Mød Katarina Ammitzbøll og hør, hvilken åndelig leder der har inspireret hende.  

I sommerferien skal Katarina Ammitzbøll først til Berlin og bagefter til Østrig og vandre med familien. 
I sommerferien skal Katarina Ammitzbøll først til Berlin og bagefter til Østrig og vandre med familien. Foto: Konservative
Christina Houlind

Der gik lang tid, før 50-årige Katarina Ammitzbøll (K) fandt ud af, at hun hørte hjemme i Konservative.

Der gik også lang tid, inden hun indså, at hun gerne ville være i politik, selvom hun altid har arbejdet med statsopbygning, blandt andet gennem sit arbejde i FN.

Det var særligt årene i udlandet, som gjorde, at Katarina Ammitzbøll kunne se tingene udefra, og hun mente at kunne se, at tingene havde ændret sig i Danmark.

Det fortæller hun til Altinget, der har talt med hende som en del af sommerserien “Mød Folketingets nye ansigter”. 

Fakta
Serie: Mød Folketingets nye ansigter 
5. juni valgte danskerne et nyt Folketing. Altinget har i den forbindelse taget en snak med flere af debutanterne, der betræder den landspolitiske scene for første gang. Hvad forventer de? Hvem glæder de sig til at arbejde sammen med? Hvad er de mest nervøse for?  
Du kan møde Anders Kronborg (S), Samira Nawa (R), Katarina Ammitzbøll (K), Lars Boje Mathiesen (NB), Carl Valentin (SF) og Marie Bjerre (V). 

Hvorfor gik du ind i politik? 

“Jeg har boet meget i udlandet, og når jeg var hjemme på besøg, syntes jeg, at jeg kunne se, at der var sket et skred. Det var ikke helt det land, jeg var rejst ud fra. Der var sket noget i vores holdninger til hinanden og til vores samfund og vores velfærd. Der var kommet en kræve-kultur frem for en bidrage-kultur. Samtidig var der sket noget i vores holdning til udlandet. Før var vi kendt for at være bannerførere for demokrati og menneskerettigheder. Nu er vi mere kendt for at være fjendtlige og afvisende. Der var noget at gå ind i.” 

Jeg har boet meget i udlandet, og når jeg var hjemme på besøg, syntes jeg, at jeg kunne se, at der var sket et skred. Det var ikke helt det land, jeg var rejst ud fra.

Katarina Ammitzbøll
Medlem af Folketinget for Konservative

Hvad stemte du ved dit første valg? 

“Der stemte jeg socialdemokratisk. Jeg læste på RUC i sin tid, og så blev jeg SF’er. Men jeg læste også offentlig driftsøkonomi som et af mine fag, og så kunne jeg godt se, at tingene skal hænge sammen.” 

Hvordan endte du i Konservative? 

“Da jeg kom hjem til Danmark igen, begyndte jeg at snuse til partierne, og på det tidspunkt opstod Ny Alliance med Gitte Seeberg, Naser Khader og Anders Samuelsen. Det var spændende, så jeg kom med i hovedbestyrelsen i København. Men så udskrev Fogh valg meget hurtigt, og partiet gik op i hat og briller. Så stod jeg lidt partiløs tilbage, men tog så en kandidattest og fandt ud af, at jeg var Konservativ.” 

Hvilken politiker var den første, der inspirerede dig? 

“Det må være Ghandi. Jeg har selv arbejdet meget med international konfliktløsning og stabilisering, og det er spændende, hvordan man kan skabe bevægelser og ændre samfund med fredelig eksistens. Herhjemme synes jeg, at der er to, som skiller sig ud. Det er Per Stig Møller og Connie Hedegaard.”  

Hvorfor de to? 

“Per Stig er velfunderet, og han forstår at bringe Danmark i spil i det internationale. Samtidig trækker han også det internationale hjem til Danmark. Han sætter tingene ind i det store perspektiv og gør det vedkommende for os alle. Connie Hedegaard har hele tiden vist, at vi skal kæmpe for den grønne omstilling, men på en smart måde, så vi ikke går ned i levestandard. Det kan godt hænge sammen, hvis vi forbruger og producerer på en ansvarlig måde.” 

Hvis du ikke må sige klima eller udlændinge. Hvad er den største udfordring? 

“Det pres, vi lægger på os selv. Vi har det utroligt godt, og vi er et af de rigeste lande i verden, men vi har ondt i psyken. Vi har en generation af unge, der har høje forventninger til sig selv. For mig handler det ikke om velfærd, når så mange er ensomme, når børn ned til syv år har spiseforstyrrelser, og når unge lider af stress og psykisk pres og har et så stort indtag af alkohol og stoffer.” 

Hvem er din yndlingsmusiker eller dit yndlingsband? 

“Coldplay. Jeg har ikke været inde og se dem live, men det ville jeg så gerne. De er for cool.” 

Hvad er din største opgave som folketingsmedlem? 

“Jeg har fået nogle spænende ordførerskaber. Men særligt er det vores forskning, som skal foldes ud, så vi kan bruge den i forhold til at fremme den grønne omstilling. De beslutninger, vi træffer, skal tages ud fra en viden om, hvad vi kan. Vi skal lave en ordentlig kortlægning af, hvilke udfordringer vi har, og hvilken forskning vi har, som kan løse problemerne nu og lave en ordentlig køreplan for, hvordan vi kommer i mål i 2030 og 2050. Hvis ikke vi ved, hvordan vi når vores mål, risikerer vi at komme ud i nogle dyre løsninger, og så risikerer vi at miste danskerne.” 

Hvad skal du lave i din sommerferie? 

“Jeg glæder mig til at være sammen med min familie. Vi skal i sommerhus. Og så skal vi alle sammen køre en tur til Berlin, og bagefter skal vi ud i naturen og vandre i Østrig.”  

Dokumentation

Blå bog Katarina Ammitzbøll 
 
Beskæftigelse 

  • 2017-2019: Senior Manager, Strategy & Shared Value Sustainbility, A.P. Møller Mærsk
  • 2016-2017: Manager, Risk Advisory, Deloitte
  • 2012-2015: Senior Manager, Peace Nexus Foundation, Schweiz
  • 2011-2012: Ministerråd, Den Danske Mission til FN, Geneve 
  • 2007-2011: Seniorrådgiver, Udenrigsministeriet, 2007-2011 
  • 2006-2007: Vicedirektør, Control Risks, London 
  • 2006: Seniorrådgiver, NATO Aligned Transformation Command (ACT)
  • 2006: Forskningskonsulent, Norwegian Institute of Foreign Affairs (NUPI)
  • 2005: Demokratiseringsekspert, European Union, Electoral Commission to Afghanistan
  • 2002-2004: Vicedirektør, United Nations Development Programme, Afghanistan 
  • 2002: Associeret rådgiver, African Centre of Constructive Resolution of Disputes, Sydafrika,Burundi og Mozambique 
  • 2002: Konsulent, UN Development Programme (nedrustning af mindre våben), New York
  • 2000-2001: Seniorrådgiver og koordinator, UN Department of Peacekeeping Operations, Østtimor
  • 1999-2000: Manager for vidensdeling (governance), UN Development Programme, New York 
  • 1997-1999: Policy Specialist (JPO), UN Development Programme, Egypten. 


Uddannelse 

  • 2009-2010: Certifikat i lederskab, Harvard Business School, Monaco og AVT Business School, Danmark
  • 2004-2005: LLM (master in international development law), Warwick University, Storbritannien
  • 1989-1997: Cand.scient.soc. (offentlig driftsøkonomi og international udvikling), Roskilde Universitet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katarina Ammitzbøll

Fhv. MF (K), fhv. FN diplomat
cand.scient.soc. (RUC 1997), LLM, Master international jura (Warwick University 2004-2005).

0:000:00