Nyvalgt socialdemokrat meldte sig ind i DSU, fordi han fik medlidenhed med Poul Nyrup

NY PÅ TINGE: Den nyvalgte S-politiker Anders Kronborg ser sig selv som en hjælperytter, der skal bære vandflasker op til førerfeltet, og så elsker han “Peter Pan”. Mød ham her, og find af, hvilket politisk forbillede han har en buste af derhjemme.

I sommerferien skal Anders Kronborg blandt andet til København, så hans to børn kan se, hvor deres far skal arbejde.
I sommerferien skal Anders Kronborg blandt andet til København, så hans to børn kan se, hvor deres far skal arbejde.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

37-årige Anders Kronborg er nyvalgt socialdemokrat.

Med 12 års erfaring fra Esbjerg byråd, er han ikke en politisk grønskolling.

Men det er første gang han træder ind på den landspolitiske scene.  

Jobbet på Christiansborg betyder dog ikke, at han flytter fra Esbjerg. Det er nemlig vigtigt for den demokratiske samtale, at man husker, hvem man repræsenterer, fortæller han til Altinget, der har talt med ham som en del af sommerserien “Mød Folketingets nye ansigter”. 

Fakta
Serie: Mød Folketingets nye ansigter 
5. juni valgte danskerne et nyt Folketing. Altinget i den forbindelse taget en snak med flere af debutanterne, der betræder den landspolitiske scene for første gang. Hvad forventer de? Hvem glæder de sig til at arbejde sammen med? Hvad er de mest nervøse for?  
Du kan møde Anders Kronborg (S), Samira Nawa Amini (R), Katarina Ammitzbøll (K), Lars Boje Mathiesen (NB), Carl Valentin (SF) og Marie Bjerre (V).  

Hvad fik dig til at gå ind i politik? 

”Hvis vi taler parti-politik, skete det under valgkampen i 2001. Jeg gik på Esbjerg statsskole, som er det samme gymnasium, som Poul Nyrup Rasmussen blev student fra. Han var på skolen for at holde en tale, og den tændte en gnist i mig. Da han tabte valget, synes jeg, det var så synd for ham, at jeg meldte mig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom dagen efter. Jeg ville gerne give mit bidrag til, at han kom til magten igen. Det lykkedes så ikke.”   
 
Hvad ser du som din største opgave som folketingsmedlem?  
 
”Jeg skal være en god holdspiller i forhold til at få vores projekt til at lykkedes. Jeg tror virkelig, at det her projekt er langtidsholdbart, men det kræver, at alle mand står tidligt op og går sent i seng. Jeg er en hjælperytter, som skal bære vandflasker op til dem i førerfeltet. Og så skal jeg selv trampe lidt hårdere i pedalerne, så jeg kan komme i bedre form og måske selv komme længere op i feltet på sigt.” 
 
Hvad skal du lave i din ferie?  
 
”Vi har ikke lavet en fast plan endnu. Men vi skal i hvert fald et smut til København, hvor ungerne skal se Christiansborg. Normalt arbejdede far jo på den lokale skole og var hjemme, når de kom hjem. Nu skal han være væk fire dage om ugen og arbejde på et slot. Det skal de kunne omdanne til billeder i hovedet. Men sidste år var vi på telttur i Danmark. Så mon ikke vi tager sådan en tur igen. Det er også godt i disse klima-tider, hvor vi alle må gøre vores til at begrænse CO2-udledningen. Samtidig er det hyggeligt, og vi kommer hinanden ved.”  
 
Hvad er din yndlingsbog? 
 
“Den bog, som for nylig har gjort det største indtryk på mig, er Poul Schlüters bog ”Schlüters politiske testamente”. Det er en moden bog med mange gode overvejelser. Men en bog, som jeg ofte vender tilbage til, er Peter Pan. Den kan stadig noget efter 100 år. Man skal huske, at der er et barneliv, og man skal huske at drømme. Men det skal være den klassiske af J. M. Barrie – ikke Disneys version. Som yngre har jeg også selv spillet Peter Pan i et teaterstykke.”  
 
Hvilket politisk område, synes du, er mest interessant?   
 
”Ofte har jeg faktisk fået en øjenåbner i forhold til, hvad jeg troede ville være interessant. Da jeg i sin tid kom ind i Esbjerg byråd, ville jeg gerne arbejde med kulturområdet. Jeg har selv lavet meget teater og været en del af kulturlivet i Esbjerg. Men jeg kom til at arbejde i plan- og miljøudvalget. Det var jeg voldsomt utilfreds med. Men jeg endte med at få rigtig meget ud af det. Det har lært mig, at de fleste områder er interessante, hvis du gider sætte dig ind i dem. Derfor er det også politikernes opgave at løfte områderne og gøre dem spændende.” 
 
Hvilken politiker i historien har inspireret dig mest? 
 
”I forhold til den politiske historie er der en, der er over dem alle, og han hænger også på væggen derhjemme og står som buste på vores reol. Det er Thorvald Stauning. Han holdt fast i demokratiet, dengang Europa vrimlede med diktaturstater og fik lavet det første store brede forlig – nemlig Kanslergadeforlige. Her ofrede han nogle principper, men til gengæld reddede han landet. Det er kendetegnet for det danske folkestyre. Man skal være klar til at indgå kompromiser.”  

Dokumentation

Blå bog Anders Kronborg  

Født i Esbjerg i 1982. 

  • Uddannet lærer fra Ribe Seminarium - og arbejdet som skolelærer siden 2006
  • Har været byrådsmedlem i Esbjerg Kommune i 12 år og blev valgt første gang i 2005.
  • Han har blandt andet været formand for Teknik & Byggeudvalget og medlem af Økonomiudvalget. 
  • Valgt som folketingskandidat i Esbjerg Bykreds i 2016.  

Privat

  • Gift med Helle, som er gymnasielærer på Esbjerg Gymnasium. Helle og Anders bor i Gjesing med deres to børn: Lauge og Leonora. 
  • Anders har både lavet teater på Esbjerg Børne- og Ungdomsteater, løbet marathonløb og cyklet til Paris med Team Rynkeby Bramming. 
     

Kilde: Socialdemokratiet.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kronborg

Formand, Børne- og Undervisningsudvalget, Folketinget, MF (S)
Skolelærer (Ribe Seminarium 2006)

0:000:00