Ombudsmanden vil se på sagen om borgmesters mulige trussel mod journalist

MAILSAG: Folketingets Ombudsmand beder nu Slagelse Kommune om at udtale sig i sagen om borgmester John Dyrby Paulsen, som skrev til journalist, at han overvejede "at stoppe al samarbejde".

Ombudsmanden har givet Slagelse Kommune fire uger til at udtale sig om, at borgmester John Dyrby Paulsen (S) skrev til en journalist, at han overvejede "at stoppe al samarbejde".
Ombudsmanden har givet Slagelse Kommune fire uger til at udtale sig om, at borgmester John Dyrby Paulsen (S) skrev til en journalist, at han overvejede "at stoppe al samarbejde".Foto: Andreas Hagemann Bro/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Folketingets ombudsmand overvejer at indlede en undersøgelse af en sag, som involverer Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen (S).

"Jeg er gennem medierne blevet bekendt med en sag om borgmester John Dyrby Paulsens reaktion i anledning af en artikel i lokalavisen Uge Nyt," skriver ombudsmand Niels Fenger i et brev, som Altinget har læst.

Borgmesteren var 5. oktober så utilfreds med artiklen i ugeavisen, som hører under Sjællandske Medier, at han sendte en mail til journalisten bag artiklen samt redaktører på Sjællandske Medier og politikere i byrådet om, at han overvejede "at stoppe al samarbejde".

Ugeavisen beskrev i artiklen, at byrådspolitiker og gruppeformand Sofie Janning (S) havde oplevet, at en unavngiven politiker fra et af byrådets udvalg havde klappet hende i numsen.

Det er fedt, at vi får lejlighed til at sige, hvad har egentlig været grundlaget for, at jeg skrev den mail.

John Dyrby Paulsen (S)
Borgmester, Slagelse Kommune

I artiklen med overskriften 'Klaps i numsen – nu også i Slagelse' oplyste ugeavisen navne på mandlige politikere, der sad i samme udvalg som Sofie Janning og som derfor måtte være i søgelyset.

"Selvom jeg meget nødigt forsøger at redigere i pressens artikler, så er jeg mildest talt skuffet og indigneret over indholdet i nævnte artikel mht. navne på "mistænkte" – det er på alle måder rigtig rigtig skidt! Det får mig til at overveje at stoppe al samarbejde, ikke som en trussel, men som et opråb om almindelig anstændighed, værdighed og fokus på substans; og jeg håber, at den del af artiklen bliver slettet," skrev John Dyrby Paulsen i mailen.

Straffeaktioner strider imod principper
Mailen får ombudsmanden til at kræve en forklaring på, hvad borgmesteren mente med udsagnet, og hvad han forestillede sig, at konsekvenserne skulle være for journalisten eller for ugeavisen.

For, som ombudsmanden skriver, er offentlige myndigheder underlagt "almindelige forvaltningsretlige grundsætninger" om lighed og saglighed, som "gælder i ethvert tilfælde, hvor der er kontakt mellem en forvaltningsmyndighed og repræsentanter fra pressen".

Hvis myndigheder er utilfredse med pressens dækning og derfor udelukker en bestemt journalist eller et bestemt medie fra "formløs adgang til oplysninger eller fra adgang til meroffentlighed, som gives andre dele af pressen," kan de have begået en "straffeaktion".

"En sådan "straffeaktion" vil stride mod almindelige forvaltningsretlige principper om lighed og saglighed," nævner ombudsmanden.

Ombudsmanden har blandt andet bedt kommunen om at oplyse omfanget af annoncering i medier under Sjællandske Medier og at svare på, hvorvidt kommunen overvejer "at stoppe eller begrænse annoncering" i medier under Sjællandske Medier som følge af artiklen.

Hvis kommunen hverken vil stoppe eller begrænse annonceringen, har ombudsmanden bedt kommunen om at tage stilling til, hvorvidt borgmesteren har truet journalisten bag artiklen eller ugeavisen, og hvorvidt "kommunen overvejer at indføre begrænsninger i den pågældende journalists – eller Uge Nyts – adgang til informationer fra kommunen".

Læs også

Borgmester vil lade journalist gå gennem filter
John Dyrby Paulsen har ikke læst ombudsmandens brev, men er "virkelig glad" for, at han får muligheden for at kunne drøfte sagen.

"Det er fedt, at vi får lejlighed til at sige: Hvad har egentlig været grundlaget for, at jeg skrev den mail, hvad er de overvejelser, som jeg selv har gjort, og hvad er de følelser, der har været involveret. Hvis ombudsmanden kommer frem til, at "åh, kære ven, der trådte du over en linje, som er der," så er det også fedt," siger han.

Han fortryder ikke, hvordan han formulerede sig, men tilføjer, at han kunne have formuleret sig "anderledes". Han forklarer, at han med formuleringen om "at stoppe al samarbejde" mente, at journalisten bag artiklen ikke længere skal kontakte borgmesteren direkte, men derimod kommunens kommunikationsafdeling.

Skal journalisten udelukkes fra interviews?

"Nej, nej, og hvis han spørger mig om et eller andet, er det ikke sådan, at jeg ikke svarer. Men det kan da godt være, at når han ringer, så beder jeg nogle andre om at ringe tilbage til ham for at høre, hvad det var, og svare på det, fordi jeg sidder i møde, ikke?".

Sjællandske Mediers ansvarshavende chefredaktør, Bente Johannessen, har ingen kommentarer til en mulig undersøgelse af ombudsmanden. Hun siger, at "det skal blive spændende at se resultatet".

"Og så kan jeg da undre mig over borgmester Dyrbys udtalelser. Mon ikke han bliver lettere at danse med, som kommunalvalget nærmer sig," skriver hun i et skriftligt svar til Altinget.

Ombudsmanden har bedt om, at Slagelse Kommune giver en udtalelse inden for fire uger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Johannessen

Fhv. ansvh. chefredaktør, Sjællandske Medier,
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1982)

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Niels Fenger

Folketingets ombudsmand, professor
cand.jur (1992), dr.jur. (2004)

0:000:00