Ombudsmanden vil se på sagen om Frederiksberg-borgmesters bolighandel

BOLIGSAG: Folketingets Ombudsmand beder nu Frederiksberg Kommune om dokumenter i sagen om den konservative borgmester Simon Aggesens bolighandel, der indbragte ham 11 millioner kroner.

33-årige Simon Aggesen (K) overtog først borgmesterposten på Frederiksberg sidste år, da partifællen Jørgen Glenthøj trådte tilbage efter ti år som borgmester i kommunen. Med kun godt et år til kommunalvalget får Aggesen nu stor opmærksomhed på grund af en privat bolighandel.
33-årige Simon Aggesen (K) overtog først borgmesterposten på Frederiksberg sidste år, da partifællen Jørgen Glenthøj trådte tilbage efter ti år som borgmester i kommunen. Med kun godt et år til kommunalvalget får Aggesen nu stor opmærksomhed på grund af en privat bolighandel.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Ombudsmanden overvejer at indlede en undersøgelse af en del af sagen om Frederiksberg-borgmester Simon Aggesens bolighandel. Det skriver han i et brev til Frederiksberg Kommune.

Som Ekstra Bladet har afdækket, købte den konservative borgmester, som dengang var rådmand og medlem af kommunens byudvalg, i 2016 en stor lejlighed, som han siden delte op i to og solgte med en nettofortjeneste på 11 millioner kroner.

Folketingets Ombudsmand kan ikke undersøge Simon Aggesens handlinger som privatperson, men han kan undersøge forhold i kommunen. Derfor beder Ombudsmanden Niels Fenger i en henvendelse til Frederiksberg Kommune nu om en forklaring på, hvordan det foregik, da kommunen godkendte, at Aggesen måtte dele lejligheden op i to.

"Der har for nyligt været medieomtale af omstændighederne omkring, at Frederiksberg Kommune i 2018 gav tilladelse til, at en ejerlejlighed, der på daværende tidspunkt tilhørte kommunens nuværende borgmester, kunne opdeles i to lejligheder. Borgmesteren var efter det oplyste på daværende tidspunkt medlem af kommunalbestyrelsen," skriver Ombudsmanden i henvendelsen, som Altinget har kopi af.

Har borgmesteren selv haft en rolle?
"Jeg er alene bekendt med sagens oplysninger ud fra den nævnte medieomtale. Til brug for mine overvejelser om, hvorvidt jeg eventuelt skal indlede en undersøgelse af sagen, beder jeg derfor Frederiksberg Kommune om en udtalelse," lyder det videre i henvendelsen til Frederiksberg Kommune.

Læs også

Ombudsmanden beder herudover Frederiksberg Kommune om at oplyse, hvilken sagsbehandling der har fundet sted i kommunen i forbindelse med tilladelsen til at opdele Simon Aggesens lejlighed.

"Kommunen bedes i den forbindelse redegøre for, om den nuværende borgmester har deltaget i eller på anden måde haft en rolle i forhold til kommunens sagsbehandling, hvad hans funktion var i kommunen på det pågældende tidspunkt," skriver Ombudsmanden i brevet.

Ombudsmanden afviser i øvrigt, at medieomtalen af sagen giver anledning til at stille spørgsmål om eventuel misbrug af fortrolig information.

Professor: Resten af sagen ikke oplagt for Ombudsmanden
Det er altså alene kommunens afgørelse om at lade Aggesen-familien dele lejligheden op i to, som Ombudsmanden nu ser nærmere på.

Og ifølge professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing er sagen om selve Simon Aggesens køb af lejligheden og det, at han så let skaffede lejeren en anden attraktiv bolig, heller ikke en oplagt sag for Ombudsmanden at gå ind i på nuværende tidspunkt.

”Ombudsmanden kan ikke afhøre folk og den slags. Han kan bare bede kommunen om at udlevere sine dokumenter med relation til sagen, og så får han sandsynligvis en stor papkasse med papirer, han ikke kan bruge til ret meget, hvis kommunen ikke har spillet nogen særlig rolle i den del af sagen, der handler om købet. Så hvis der ikke kommer nye oplysninger frem, der ændrer ved billedet, er det ikke oplagt for Ombudsmanden at undersøge omstændighederne ved købet af lejligheden,” forklarer Sten Bønsing.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Fenger

Folketingets ombudsmand, professor
cand.jur (1992), dr.jur. (2004)

Simon Aggesen

Grundlægger og rådgiver, MELLEM, bestyrelsesmedlem, URBAN POWER
cand.jur. (Københavns Uni.)









0:000:00