Omstridt lov om fremmedkrigere er vedtaget med stemmer fra V og DF

HASTEBEHANDLET: Danske fremmedkrigere i udlandet kan nu få frataget passet uden rettergang. Det har et flertal i Folketinget vedtaget torsdag.

Mattias Tesfaye kunne torsdag fra folketingssalen se regeringens lovforslag stemt igennem med støtte hen over midten.
Mattias Tesfaye kunne torsdag fra folketingssalen se regeringens lovforslag stemt igennem med støtte hen over midten.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Med Venstres mandater i ryggen kunne S-regeringen torsdag se sit hastelovforslag om fremmedkrigere vedtaget i folketingssalen.

Allerede dagen efter førstebehandlingen stemte 72 af de 101 folketingsmedlemmer til stede for og vedtog dermed loven.

Det omstridte lovforslag skal primært ramme danske fremmedkrigere, som kæmper for terrorbevægelser som Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Lovforslaget gør det muligt for udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) administrativt at fratage danske fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab deres danske pas.

Manglende retssikkerhed
Flere politikere og organisationer har kritiseret lovforslaget for at stride mod almindelig retssikkerhed.

Som loven først blev foreslået af S-regeringen, ville en statsborger ramt af lovforslaget have fire uger til at klage over frakendelsen af sit danske pas og dermed have mulighed for at prøve sin sag for en domstol.

Men beskeden om beslutningen vil dukke op i vedkommendes e-boks, og det mener flere juridiske eksperter vil gøre det urealistisk at nå tidsfristen på de fire uger.

I sidste øjeblik blev der derfor stemt for et ændringsforslag, så det nu er muligt at få dispensation, så længe borgeren har en god grund til ikke at have nået fristen.

Derudover kom det frem under førstebehandlingen onsdag, at et flertal ønsker en såkaldt solnedgangsklausul i lovforslaget.

Dermed har loven fået en udløbsdato, så den skal op til behandling i Folketinget igen inden sommeren 2021. Der skal den vedtages igen, hvis den fortsat skal gælde.

Det kan du læse mere om her:

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00