Overblik: Sådan vil regeringen stække terrordømte og fremmedkrigere

DOKUMENTATION: Regeringen vil hæve strafferammerne, tvangsfjerne fremmedkrigeres børn og forbyde terrordømte at færdes i bestemte områder. Få overblikket over hele udspillet. 

"Jeg mener, at én af de vigtigste opgaver for en regering, det er at passe på Danmark og at passe på danskerne," sagde statsministeren ved præsentationen. 
"Jeg mener, at én af de vigtigste opgaver for en regering, det er at passe på Danmark og at passe på danskerne," sagde statsministeren ved præsentationen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Malte BruhnDaniel Bue Lauritzen

Regeringen er klar med endnu en række forslag, der skal give myndighederne bedre muligheder for at slå hårdt ned på hjemvendte fremmedkrigere og mennesker, der bliver dømt efter terrorparagraffen.

Det nye udspil 'Vi passer på Danmark' blev præsenteret på et pressemøde torsdag.

"Jeg mener, at en af de vigtigste opgaver for en regering, det er at passe på Danmark og at passe på danskerne," lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der på pressemødet i Statsministeriet var flankeret af justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Tillægsstraffe for landsforrædere
Med udspillet lægger regeringen blandt andet op til at indføre tillægsstraffe for personer, der bliver dømt for landsforræderi og andre terror-relaterede forbrydelser.

Tillægsstraffene indebærer, at domstolene får mulighed for at give de dømte forbud mod at færdes i bestemte områder og at kontakte andre personer, der er dømt for lignende forseelser. De ekstra straffe bliver udmøntet, når personen har afsonet sin normale fængselsdom. 

Ransagning uden retskendelse
Regeringen vil med udspillet desuden give politiet mulighed for at ransage de dømtes hjem og computere uden en retskendelse, hvis de vil sikre sig, at kontaktforbuddet bliver overholdt.

Strafferammen for at bryde et opholds- eller kontaktforbud skal ifølge regeringen være to års fængsel.

Højere straffe
Med forhandlingsoplægget foreslår regeringen også at hæve både strafferammerne og det gennemsnitlige strafniveau for en lang række terror-relaterede forbrydelser.

Det vil blandt andet få betydning for domme for at udøve terror, for at give økonomisk støtte til terrorhandlinger samt for at indrejse og opholde sig i forbudsbelagte konfliktområder.

Fratagelse af forældremyndighed
Et af de andre centrale elementer i udspillet er regeringens ambition om at ændre forældreansvarsloven, så fremmedkrigere mister forældremyndigheden over deres børn. 

Det vil regeringen gøre ved først at nedsætte et udvalg, der skal undersøge muligheden for at tvangsfjerne børn af fremmedkrigere, uden at Danmark overskrider sine internationale forpligtelser.

Samtidig vil regeringen indføre en såkaldt formodningsregel, så børn med kun én radikaliseret forælder kan undgå samvær med den ikke-dømte mor eller far. 

Ekstremt indgribende
Regeringens udspil har allerede inden præsentationen torsdag mødt heftig kritik fra flere steder.

"Det er ekstremt indgribende i privatlivet at få den her type påbud," siger Jonas Christoffersen, der er direktør i Institut for Menneskerettigheder, til Berlingske.

I samme avis siger Enhedslistens Pernille Skipper, at "det er sådan i en retsstat, at når man har fået sin straf for den kriminalitet, man har begået, så får man en chance til." 

"Det gælder, uanset om du har kørt for stærkt, eller du begår voldsommere kriminalitet," siger Pernille Skipper.

Andet indgreb mod fremmedkrigere
Det er ikke første gang, at den socialdemokratiske regering forsøger at stække danskere, der er rejst til Syrien for at støtte Isis i den blodige borgerkrig. 

Det nye udspil følger efter den hastelov, som Folketinget vedtog i oktober, der gør det muligt for udlændinge- og integrationsministeren administrativt at fratage fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab det danske pas uden rettergang. 

Loven har siden betydet, at tre borgere har mistet deres statsborgerskab, oplyste udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye på pressemødet.

To af afgørelserne er dog siden blevet anket til domstolsprøvelse, sagde ministeren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00