Så går Europa til valg: EU-skeptiske partier står til fremgang

PROGNOSE: De store alliancer i Europa-Parlamentet ser ud til at miste deres traditionelle flertal, mens der er solid fremgang til de EU-skeptiske grupper. En prognose viser, hvordan grupperne står efter valget til Europa-Parlamentet.

Sådan så det ud, da det EU-skeptiske samarbejde EAPN blev præsenteret i begyndelsen af april. Her ses repræsentant for De Sande Finner, Olli Kotro, talsmand for Alternative für Deutschland, Jörg Meuthen, Italiens indenrigsminister og vicepremierminister, Matteo Salvini, samt Anders Vistisen (DF).
Sådan så det ud, da det EU-skeptiske samarbejde EAPN blev præsenteret i begyndelsen af april. Her ses repræsentant for De Sande Finner, Olli Kotro, talsmand for Alternative für Deutschland, Jörg Meuthen, Italiens indenrigsminister og vicepremierminister, Matteo Salvini, samt Anders Vistisen (DF).Foto: Alessandro Garofalo/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Torsdag går de første EU-lande til europaparlamentsvalg, og her står de traditionelle, store alliancer i Europa-Parlamentet til tilbagegang, mens de indvandrer- og EU-kritiske partier vinder frem.

Det viser et gennemsnit af nationale meningsmålinger fra alle EU-landene foretaget af Politico. Her kan man se, hvordan de 751 pladser i Europa-Parlamentet står til at blive fordelt efter valget, der slutter 26. maj.  

"Den EU- og indvandringsskeptiske højrefløj står til at få vind i sejlene i en række tunge EU-lande som Frankrig, Italien, Polen, Holland og Tyskland," siger Altingets EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen, som også fremhæver det britiske The Brexit Party som en potentiel kæmpe stemmesluger.

Artiklen fortsætter under grafen.

Det kan gøre det politiske arbejde både sværere og mere langsommeligt.

Rikke Albrechtsen
EU-korrespondent, Altinget

Ny alliance stormer frem
Snittet af målinger viser blandt andet, at den nyetablerede og stærkt EU-skeptiske højrefløjsgruppe ved navn Europæisk Alliance af Folk og Nationer (EAPN) står til at blive den fjerdestørste gruppe i parlamentet med 74 mandater.

Ud over partier som italienske Lega, tyske Alternative für Deutschland og det østrigske Frihedspartiet har Dansk Folkeparti også tilsluttet sig den nye EAPN-alliance, som ifølge Kristian Thulesen Dahl (DF) skal forsøge at bremse den franske præsident, Emmanuel Macrons, "drøm om et føderalt Europa".

I alt står de ydre europæiske højrefløjsgrupper altså til at hente 179 mandater i Parlamentet, hvilket er en stigning på 61 mandater i forhold til valget i 2014.

På trods af fremgangen forventer Rikke Albrechtsen dog ikke, at de ydre fløjpartier og andre skeptiske røster får den helt store indflydelse i det parlamentariske arbejde.

"EU-skeptikerne vil stadig kun tegne sig for en tredjedel af stemmerne, og dertil kommer, at de er notorisk dårlige til at blive enige med sig selv om en politisk linje, hvilket svækker deres mulighed for indflydelse," siger Rikke Albrechtsen.

Traditionelle alliancer bløder mandater
Mens højrefløjsgrupperne ser ud til at få øget opbakning, ser udviklingen mindre prangende ud for de store, klassiske partigrupper i EU.

Ifølge Politicos målingssnit vil den kristen-konservative gruppe EPP miste 45 mandater i forhold til sidste valg. Det er altså dårligt nyt for det danske parti Konservative, som til daglig tilhører den gruppe. EPP ser dog ud til at kunne beholde sin plads som den største gruppe i Parlamentet.

Nogenlunde samme nedgang ses hos Parlamentets socialdemokratiske gruppe, S&D (alliancen af socialister og demokrater), som står til at miste 43 mandater. Som en del af S&D sidder blandt andre Jeppe Kofod (S), som går til valg på at mindske social dumping og indføre en fælles klimalov.

Anderledes positivt ser det ud for Venstre og Radikales liberale gruppe Alde, som står til at overtage den EU-kritiske ECR-gruppes plads som Parlamentets tredjestørste alliance. Aldes spåede fremgang skyldes især, at Emmanuel Macrons parti, La République en Marche, står til at komme med i folden. 

Læs også

Slut med socialdemokratisk og konservativt flertal
Rikke Albrechtsen betegner de traditionelle alliancers mandatnedtur som en "overordnet udhuling af midten" og peger på, at de to europæiske stormagter EPP og S&D for første gang i historien ikke kan danne et flertal i Parlamentet efter valget.

Men hvad kommer det til at betyde for den førte politik i Parlamentet?

Ifølge Rikke Albrechtsen vil det manglende flertal hos EPP og S&D resultere i, at langt størstedelen af EU-politikken vil blive ført på midten i samarbejde med Alde og De Grønne, hvilket er meget lig den nuværende praksis.

Dog hæfter hun sig ved, at den nuværende mandatprognose vidner om, at EPP og S&D ikke bare kan, men skal lave brede forlig på tværs af tre-fire partigrupper for at få noget som helst igennem.

"Det kan gøre det politiske arbejde både sværere og mere langsommeligt. Det betyder formentlig også, at vi kommer til at se et Parlament, der kommer til at levere den bløde mellemvare rent politisk, fordi kompromiserne skal favne så bredt," siger Rikke Albrechtsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

0:000:00