Otte podcast fra Altinget, der er værd at lytte til i ferien

PODCAST: 164 podcast-udsendelser har 2018 budt på fra Altingets kanaler. Vi har fundet otte udsendelser frem fra året, der gik, som er værd at lytte til.

Henrik Axel Lynge Buchter

Der er masser af udsendelser at kaste sig ud i fra Altingets podcast-kanaler i løbet af jule- og nytårstiden.

Her følger otte udsendelser, som vi har udvalgt fra året, der er gået, om alt fra EU, til dansk politik, sundhedspolitik og historiske podcast.

Husk at abonnere på Altingets podcast, så du får den nyeste udsendelse downloadet direkte dér, hvor du lytter til dine podcast. Du kan finde links til vores kanaler i artiklen.

Altinget: parlamentet

Altingets europæiske podcast giver dig overblikket over ugen, der er gået i Europa, og krydrer udsendelsen med et interview om et centralt emne eller med en central skikkelse fra den europæiske debat.

Parlamentet er tilgængelig, hvor du lytter til dine podcast. Find den her i Spotify, Apple Podcast, Soundcloud, RSS

Den første udvalgte udsendelse er med den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der er blevet verdenskendt for at tage kampen op mod de store it-giganter: Google, Facebook, Apple og Amazon.

I Altinget: parlamentet medvirker kommissæren i et interview om Brexit, Bankunion og om sin fremtid i Bruxelles.

Lyt med på den sidste udsendelse af vores europæiske podcast i 2018 herunder.

Til maj 2019 er der EU-valg. Men et andet emne, der formentlig kommer til at blive debatteret heftigt i løbet af året, er Bankunionen – om hvorvidt Danmark skal tiltræde eller ej, og om der er behov for en folkeafstemning til at afgøre den beslutning.

I november medvirkede medlemmerne af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard (V) og Anders Vistisen (DF) i en ophedet debat om, hvad der er bedst for Danmark, ligesom finansminister Kristian Jensen præsenterede sine holdninger til bankunionen i udsendelsen.

Spol frem til det 26. minut i denne udgave, og bliv klædt på til et af de emner, der formentlig kommer til at fylde i 2019.

Lars Gert Lose er stadig den danske ambassadør i USA indtil 31. december. Men han er formentlig langt med at pakke flyttekasserne, fordi han 1. januar tiltræder som departementschef i Udenrigsministeriet i København.

Lose medvirkede i april i en udsendelse af Altinget: parlamentet og talte blandt andet om, hvad Trump betød for Europa. Lose fortæller samtidig i interviewet, at de politiske strømninger, man ser i landet, ikke går væk, hvis Trump forsvinder.

Interviewet med Lars Gert Lose begynder efter 21 minutter og 30 sekunder.

Altinget: ajour

Altinget: ajour er Altingets nyhedspodcast, der fire gange om ugen udkommer med et interview med Altingets fagredaktører og journalister, der giver overblikket over en central sag inden for deres område.

Du kan finde Ajour, hvor du lytter til din podcast. Find den her i Spotify, Apple Podcast, Soundcloud, RSS

Det hele så ud til at falde fra hinanden, da flere af Alternativets medlemmer i oktober meldte ud, at de ikke genopstiller til næste folketingsvalg.

Partiet blev samtidig centrum for flere dårlige sager, da det kom frem, at Alternativets daværende politiske ordfører havde været på mange, lange flyveture – selv om partiet opfordrer til, at man dropper netop det – og samtidig kom hele sagen om Niko Grünfelds CV og kontor frem.

Lyt til udsendelsen, hvor Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, ser på partiets fatning dengang og op mod valget.

Århundredets våbenhandel 2.0 blev gennemført, da Danmark og en række andre europæiske lande købte kampflyet F-35.

Den historie udfoldede Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog, i Altinget: ajour, hvor han også fortæller, hvordan århundredets første våbenhandel kom i stand.

Under FN's generalforsamling i slutningen af september blev der spidset ører, da præsident Donald Trump skulle tale til årets generalforsamling. Forinden havde præsidenten trukket USA ud af flere aftaler, og talen ved FN blev et bevis på Trumps verdensforståelse.

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, analyserede talen her.

Sundhedsvæsenet ifølge Bent Hansen

Denne podcast var en serie på fire afsnit, hvor den tidligere regionsrådsformand Bent Hansen ser tilbage på sin tid i det danske sundhedsvæsen.

En af de helt centrale skikkelser i det danske sundhedsvæsen takkede i starten af 2018 af. Den daværende formand for Danske Regioner, Bent Hansen, medvirkede i den forbindelse i fire udsendelser i Altingets podcast, hvor han ser tilbage på et langt liv i dansk sundhed.

Lyt til denne udgave, hvor Bent Hansen rangerer de sundhedsministre, han har arbejdet sammen med, og kommer med en række meget ærlige anmeldelser.

Vil du høre de resterende tre episoder, kan du finde dem her i Soundcloud.

Du kan finde Altingets nye sundhedspodcast, der ser tilbage på måneden, der er gået på sundhedsområdet, hvor du lytter til din podcast. Find den her i Spotify, Apple Podcast, Soundcloud, RSS

Danske Statsministre

Danske Statsministre har igennem tre sæsoner gået igennem konseilspræsidenter i Danmark. 3. sæson er godt i gang, og du kan følge med i de øvrige episoder ved at søge podcasten frem der, hvor du lytter til podcast.

Find den her i Spotify, Apple Podcast, Podbean, RSS

I.C. Christensen fra Venstre var en af de helt store skikkelser i dansk politik i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet.

Johan Henrik Deuntzer blev Venstres første konseilspræsident, men bag ham stod den magtfulde mand, I.C. Christensen, der også under flere andre konseilspræsidenter havde stor indflydelse på politikken.

Hør i denne episode om I.C. Christensens liv som konseilspræsident, hvor han udbyggede velfærdssystemet og forhandlede heftigt med Tyskland om en ny dansk grænse ved Slesvig.

Dette er anden episode om I.C.s liv, og du kan finde første episode i din podcast-app eller ved at følge linket nedenunder. Første episode handler om I.C.s vej fra livet som bondesøn til en magtfuld politiker, der flyttede magten fra København til Vestjylland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00