Debat

Pædagog: Samfundet anerkender ikke mit arbejde på lønsedlen

DEBAT: Tiden med corona har for alvor synliggjort, at det både er tiltrængt og velfortjent med et løft af pædagogernes løn. OK21 bør sikre en fair løn, der står mål med vores store arbejde, skriver pædagog Emilie Lindegaard.

Coronanedlukningen gjorde det for alvor synligt, hvor afgørende en funktion pædagoger har for at få resten af samfundet til at hænge sammen, skriver Emilie Lindegaard.
Coronanedlukningen gjorde det for alvor synligt, hvor afgørende en funktion pædagoger har for at få resten af samfundet til at hænge sammen, skriver Emilie Lindegaard.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Emilie Lindegaard
Pædagog, Giersings Realskole

Pædagoger løfter en af samfundets absolut vigtigste opgaver.

Mange vil sikkert sige det samme om netop deres fag, men under forårets coronanedlukning og den efterfølgende genåbning af landet blev det for alvor synligt, hvor afgørende en funktion pædagoger har for at få resten af samfundet til at hænge sammen. 

Den funktion har vi også, når landet ikke er lagt ned af en pandemi. Hver dag er vi med til at sikre, at børn i alle aldersgrupper og fra alle samfundslag kan få netop den støtte og anerkendelse, de har brug for for at trives, vokse og udvikle sig, mens deres forældre kan passe deres jobs. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Opgør med historisk efterslæb
Uden pædagoger kan Maries mor ikke passe sit arbejde som sygeplejerske på intensivafdelingen og Antons far jobbet som politibetjent.

Uden pædagogerne er der ikke nogen til at tale med Frederik om de fragmenter af nyhedsstrømmen, han har opfanget og som nu rumsterer i hans baghoved.

Coronaen har synliggjort vigtigheden af vores arbejde, hvor roserne og de anerkendende bemærkninger er kommet fra både forældre, ledere og politikere. Det er skønt at mærke, men det er bare ikke en gangbar valuta i Netto, når der skal købes rugbrød til vores egne børns madpakker.

Emilie Lindegaard
Pædagog, Giersings Realskole

Uden pædagogerne kan Frida ikke få et frirum fra et hjem, hvor forældrenes behov for øl overskygger hendes behov for omsorg og opmærksomhed.  

Til foråret starter OK21-forhandlingerne om løn og arbejdsvilkår for alle offentligt ansatte - herunder pædagogernes. Det altoverskyggende hovedkrav fra BUPL's side er et mærkbart løft af pædagogernes lønninger.

Historisk set har vores fag haltet efter i lønstatistikkerne, men nu må tiden være kommet til at gøre op med det lønefterslæb.

Ros er ikke gangbar valuta
Vores funktion er for vigtig for samfundet til, at vi skal have en ringere løn end lærere, bygningskonstruktører og andre faggrupper med samme uddannelseslængde.  

Coronaen har synliggjort vigtigheden af vores arbejde, hvor roserne og de anerkendende bemærkninger er kommet fra både forældre, ledere og politikere. Marie, Anton, Frederik, Frida og tusindvis af andre glade børn er løbet ind i institutionerne med smil, knus og kærlighedserklæringer til os.

Det er skønt at mærke, men det er bare ikke en gangbar valuta i Netto, når der skal købes rugbrød til vores egne børns madpakker. 

Pædagogers arbejde skal anerkendes, og den anerkendelse skal kunne ses på lønsedlen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00