Parlamentet#30: Når virkeligheden punkterer EU’s fælles asyldrøm

PODCAST: På disse dages topmøde bliver planerne om automatisk fordeling af asylsøgere i Europa afløst af uklare forslag om modtagelseslejre uden for EU. Men kan det lade sig gøre? Hør om det, om Brexit og om resten af de europæiske lederes svære dagsorden. Altingets podcast kridter banen op for dig.

NEIN DANKE! Østrigs kansler, Sebastian Kurz (t.h.), er en af de europæiske ledere, der afviser Angela Merkels ønske om automatisk fordeling af migranter og asylsøgere i EU.
NEIN DANKE! Østrigs kansler, Sebastian Kurz (t.h.), er en af de europæiske ledere, der afviser Angela Merkels ønske om automatisk fordeling af migranter og asylsøgere i EU.Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / Ritzau Scanpix
Redaktionen

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

 

Nå, her er så et helt nyt ord, eller et begreb er det vel strengt taget: ”Regionale landingsplatforme”. Hvad betyder det? Godt spørgsmål!

Foto: BEN STANSALL/AFP/Ritzau Scanpix

Sådan lyder den diplomatiske formulering af EU’s nye forslag om at placere irregulære migranter og asylsøgere i en slags modtagelsescentre eller -lejre uden for Den Europæiske Union, mens deres ansøgninger om asyl i Europa bliver behandlet.

”I stedet for at skrue på de interne knapper, så går lederne nu ud og skruer på de eksterne knapper,” siger Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, i den nye udgave af vores europæiske podcast.

Hør hendes diskussion med analytiker og podcastvært Thomas Lauritzen om den nye udvikling i de europæiske lederes anspændte debat om asyl og indvandring.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og de andre stats- og regeringsledere deltager torsdag og fredag i et topmøde, hvor de mere eller mindre har opgivet den årelange debat om et fælles europæisk asylsystem med flygtningekvoter for alle medlemslandene.

Men er den tanke nu helt død? Og hvad gør lederne så i stedet for? De overvejelser kan du få baggrund for at forstå bedre i denne uges udsendelse, som fokuserer på EU-topmødet.

Vi taler også om andre vigtige topmødeemner som EU’s mulige udvidelse på Balkan, handelskrigen med Trumps USA, reformerne af Europas møntunion og fremtidsbudgettet for Den Europæiske Union efter 2020.

Fredag samles lederne fra de 27 andre medlemslande også for at gøre status over forhandlingerne om Storbritanniens udmeldelse af EU – forhandlinger, der lige nu ser ud til at være lammede på de vigtigste spørgsmål, ikke mindst situationen for Nordirland.

I Ugens Interview kan du høre Venstres europaparlamentariker, Morten Løkkegaard, der er næstformand i Europa-Parlamentets liberale gruppe, beskrive sin opfattelse af et ”totalt kaos” i forhandlingerne med briterne.

Morten Løkkegaard frygter blandt andet en ny borgerkrig i Nordirland, fordi grænsen til Republikken Irland måske igen må lukkes på grund af Brexit.

”Der er reserveret en særlig plads i helvede til Cameron for det, han har gjort,” siger Løkkegaard.

Lyt til denne uges podcast, og bliv klogere på det og meget andet på de europæiske lederes dagsorden, mens sommerens vigtige og vanskelige EU-topmøde stadig er i gang.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00