Parlamentet#9: Argentinske bøffer, forbudt feta og Tjekkiets præsident Bubble Bum

PODCAST: Dansk og italiensk vrede over EU’s lægemiddelagentur, ulmende strid om EP-kandidater over grænser – og så et par EU-retssager, der truer Danmark. Det er bare nogle af emnerne i denne uge, hvor du også kan møde tjekkernes lidt omtumlede statsleder Milos Zeman.

Milos Zeman efter sejren i det tjekkiske præsidentvalg i weekenden.<br>
Milos Zeman efter sejren i det tjekkiske præsidentvalg i weekenden.
Foto: /ritzau/
Redaktionen

BRUXELLES: Skal danskerne og vælgerne i resten af unionen have mulighed for at stemme på europæiske politikere fra andre medlemslande end deres eget, når der er EU-valg?

Det er der delte meninger om, både blandt de europæiske regeringer og i selve Europa-Parlamentet! Ikke desto mindre er de såkaldte transnationale valglister en del af parlamentets eget forslag til, hvordan Europas folkevalgte forsamling skal skrues sammen efter Brexit.

Hør argumenterne for og imod, når SF’eren Margrete Auken tørner sammen med Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU i denne uges udgave af Altingets Europa-podcast, Parlamentet.

Artiklen fortsætter under podcasten

EU-redaktør Rikke Albrechtsen forklarer, hvorfor Europas mulige kommende handelsaftale med sydamerikanske lande er både feteret og frygtet. Hun fortæller også, hvorfor især Danmark og Italien er vrede over, at Amsterdam ikke bliver hurtigt klar til at modtage Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Og så kaster Thomas Lauritzen et lidt sidelæns blik på national-populismens fremmarch i Central- og Østeuropa. Det gør han ved at fortælle historien om Tjekkiets præsident, Milos Zeman, der blev genvalgt i sidste weekend: Manden, der er blevet kaldt for Europas Donald Trump, og som har beskrevet EU som noget, der smager af tyggegummi. Eller noget i den stil. Vistnok.

Lyt til historien om præsident ’Bubble Bum’ og få samtidig ugens overblik og indblik i forhold til væsentlige sager for Danmark i EU.

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her. Find os på Stitcher her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00