Kommentar af 
Peter Skov-Jakobsen

Peter Skov-Jakobsen: Det lille "de" skaber afstand mellem mennesker

KOMMENTAR: Der er de gamle, de unge, de brune, de fattige, de troende og de fanatiske. Når det lille "de" sniger sig ubevidst ind mellem os og den måde, vi taler om hinanden på, ser vi ikke hinanden som borgere i det samme samfund.

Vores hverdag er fyldt med oplevelsen af, at vi ser på “de” andre og ikke forstår dem, skriver biskop Peter Skov-Jakobsen efter at have set statsministerens åbningstale. 
Vores hverdag er fyldt med oplevelsen af, at vi ser på “de” andre og ikke forstår dem, skriver biskop Peter Skov-Jakobsen efter at have set statsministerens åbningstale. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er ikke kun de store ord, der afslører os. I det stille drypper vi ofte modsætningsforhold ind mellem hinanden med små ord, en lille drejning.

Jeg har noteret mig, at vi oftere bruger det lille "de", når vi taler om andre mennesker. Der er de gamle, de unge, de brune, de udsatte, de fattige, de kloge, de troende og de fanatiske, de homoseksuelle, de demente.

Det lille "de" er med til at skubbe de omtalte ud i strakt arm. De er lidt længere væk fra mig. Deres problem er ikke mit, men de kan blive et problem for mig, og derfor kan jeg ikke være ligeglad.

Da Radikale Venstres tidligere leder, Morten Østergaard, forleden betalte prisen for løgn og fordrejelse, kunne man i en leder i Kristeligt Dagblad læse:

Fakta
Peter Skov-Jakobsen er biskop i Københavns Stift og uddannet cand.theol. Han har været sogne- og orlogspræst i Holmens Kirke og sømandspræst i Hull i England. 

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

"Det er uforståeligt, at disse kvinder ikke i højere grad har sagt fra i situationer, hvor de er blevet krænket. En hånd på et lår, en lidt for tæt dans. Hvorfor har de ikke sagt fra?".

Dagbladet rækker i forargelse ud efter et endnu stærkere udtryk og vender ryggen til "disse" kvinder og til det egentlige problem.

Det er en politisk virkelighed, at mange uden for Hovedstaden føler, at politik i dette land føres ud fra et hovedstadssynspunkt. At ældre i nogle tilfælde ikke behandles som ligeværdige samfundsborgere, og at vi i årevis har talt om islam, som om hver en muslim var en potentiel terrorist.

Peter Skov-Jakobsen

For det handler ikke om, at komplimentet, charmen, spændingen, morskaben, legen, endsige gløden, skal fjernes fra hverdagen eller sproget. Det handler om grovhed, nedladenhed og udnyttelse. Det er magtforholdet mellem mennesker, vi taler om.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) forleden åbnede Folketinget, var det blandt andet med bemærkningen:

"På den måde er der jo tale om et os mod dem. Ikke hvide mod brune, ikke unge mod ældre, ikke København mod provinsen – eller andre falske modsætninger. Men mellem os, som vil trygheden, anstændigheden, demokratiet, ligestillingen, friheden på den ene side – og dem, som vil det stik modsatte, på den anden side".

Statsministeren nævner en række modsætninger og kalder dem falske. Jeg ville ønske, at det var sådan, men vores hverdag er fyldt med oplevelsen af, at vi ser på "de" andre og ikke forstår dem.

Det er en politisk virkelighed, at mange uden for Hovedstaden føler, at politik i dette land føres ud fra et hovedstadssynspunkt. At ældre i nogle tilfælde ikke behandles som ligeværdige samfundsborgere, og at vi i årevis har talt om islam, som om hver en muslim var en potentiel terrorist.

Jeg indrømmer blankt, at der selvfølgelig er modsætningsforhold i livet. Der er da grunde til, at jeg er kristen og ikke ateist eller muslim. Jeg elsker mit land. Det er en gave, jeg mødte op til og bare har kunnet nyde fra altid; men det betyder ikke, at jeg bliver bange for en flygtning, endsige at jeg ikke synes, at en landsmand af anden national eller kulturel herkomst har rettigheder, som jeg har.

Jeg har mit ståsted og mine politiske synspunkter, og det indeholder naturligvis et modsætningsforhold til andre. Men jeg er bange for det lille "de", der ubevidst sniger sig ind mellem os og den måde, vi taler om vores identitet på.

Det er spændende at tale om identitet; men det bliver en fastlåst diskussion, når dem, man diskuterer med, taler om identitet som noget, vi nærmest er spærret inde i, og samtidig hævder, at man kun kan tale ud fra sin egen identitet.

Så bliver identitet et panser, som ikke kan gennemhulles, og vi kommer aldrig i kontakt med hinanden. Så skaber vi et jeg-du og os-dem, der ikke kan overvindes.

Hvis det er sådan, vi diskuterer med hinanden, kan vi jo bare skubbe identiteten foran os, og så bestemmer flertallet, hvilken identitet der bestemmer. Jeg vil til min død håbe, at identiteter er porøse og altid under opbygning og udvikling. Dannelsens projekt er at blive menneskelig og udvikle en forståelse for andre.

Når vi skubber det lille "de" ind mellem os, risikerer vi en yderligere polarisering. Sprogligt set går vi fra "de" til "disse". Vi risikerer at se "de andre" som nogen, vi nærmest ikke deler tilværelse og forhåbninger med.

Vi ser ikke hinanden som borgere i det samme samfund, men som "etniske danske" og "danske af anden etnisk herkomst". Vi ser hinanden som hetero eller homo, som brun eller hvid, gammel eller ung, provinsboer eller hovedstadsbeboer.

Vi bliver flækket på tværs og langs, og pludselig ser vi kun modsætningsforhold. Der opstår en frygtelig stemning mellem os – der er mistillid i luften – vi dømmer hinanden på forhånd. Min identitet slår din, og pludselig kan jeg ikke se de kæmpestore fællesmængder.

Der er brug for, at vi taler om det, der skiller os ad, og de problemer, der er. At vi øver os i mindre "de" og i mere "vi", så vi værner om demokratiet og samtidig tåler vores modpart.

-----

Peter Skov-Jakobsen er biskop i Københavns Stift og uddannet cand.theol. Han har været sogne- og orlogspræst i Holmens Kirke og sømandspræst i Hull i England. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skov-Jakobsen

Biskop, Københavns Stift, rådsformand, Folkekirkens Nødhjælp, formand, Grænseforeningen
cand.theol. (Københavns Uni. 1993), MA (University of Hull 1992)

0:000:00