Portræt af Ellemanns nye makker: Jeg blev medlem af Venstre, fordi jeg gik op i, at der skal være plads til forskellighed

FIK DU LÆST: En lederskikkelse, der rager op. Snusfornuftig. Og med dybe rødder i det såkaldt klassiske, jyske Venstre. Søndag vælges Stephanie Lose formelt som ny næstformand i V. Læs eller genlæs Altingets portræt fra sommeren 2019, da Lose spillede en central rolle i opgøret med daværende V-formand Lars Løkke Rasmussen og samtidig skulle forhandle økonomi med den nye finansminister. Et portræt af en politiker, som på flere punkter fremstår som forgængeren Inger Støjbergs modsætning.

Kristine Korsgaard

Portrættet blev bragt første gang 29. august 2019

Det har altid været vigtigt for mig, at der skal være plads til os alle, og at der skal være stor personlig frihed

Stephanie Lose
Formand for Danske Regioner

På papiret så det svært ud. Rigtig svært. Efter valget til landets regioner i november 2017 tog socialdemokraterne fire af fem af formandsposter, så det var oplagt, at formanden for Danske Regioner også skulle være rød. Men sådan gik det ikke.

Hvis du skal ud og kigge efter, hvem der så er af lederskikkelser at tage af i Venstre, så er hun en af de få, der rager op

Jarl Cordua
Politisk kommentator

For den femte regionsrådsformand var Stephanie Lose fra Venstre.

Jeg er måske ikke dybt ideologisk, men jeg er værdipolitiker og har en klar mening om, hvor jeg synes, samfundet skal hen

Stephanie Lose

"Stephanie Lose har vist, at hun har en åben og inddragende ledelsesstil. Hun har også de rette menneskelige og politiske lederegenskaber," sagde forhandlingsleder for Radikale, Karin Friis Bach, da hun skulle forklare, hvorfor hendes parti endte med at pege på Lose frem for på en af de garvede socialdemokrater, der bejlede til den magtfulde post som formand for regionerne. 

Hun kan jo klæde embedsmænd fuldstændig af

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Formand for Region Hovedstaden
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

"Men først og fremmest," tilføjede Karin Friis Bach, "hænger det sammen med, at Venstre først er kommet på banen med et godt tilbud til os".

Man kan argumentere for, at forløbet er Stephanie Lose i en nøddeskal.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mens socialdemokraterne ikke kunne blive enige om, hvem af deres egne der skulle stå i spidsen for Danske Regioner, forhandlede hun posten hjem til Venstre ved at fokusere på målet, analysere situationen og give nøglepersonerne et tilbud, de ikke kunne sige nej til.

"Hun er altid velforberedt til tænderne. Det er selvfølgelig normalt at læse lidt op før en forhandling, men hun har styr på alle tænkelige scenarier og sine forskellige handlemuligheder i en grad ud over det sædvanlige. Og så tør hun række ud efter magten. Ikke for magtens skyld, men fordi hun mener, hun har noget positivt at bidrage med," siger formand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), som selv måtte se sig slået af Lose i kampen om at blive formand i Danske Regioner.

Medier: Hun opfordrede Løkke til at gå
Den 36-årige esbjergenser kan i det hele taget være en benhård modstander, hvis man skal tro beskrivelserne fra både partifæller og modstandere. Og det kan i disse dage gå ud over både finansminister Nicolai Wammen (S), Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen.

Wammen sidder i sine første økonomiforhandlinger over for Lose, der går efter at hive to milliarder ekstra hjem til sundhedsvæsenet. Og i Venstre, hvor oprøret mod partitoppen tager til i styrke, betegnes hun som én af spydspidserne, der arbejder for en ny ledelse. Flere i baglandet peger ligefrem på, at Lose selv kunne være et godt valg som ny næstformand.

På et hasteindkaldt telefonmøde i partiets forretningsudvalg for to uger siden var det ifølge flere medier Lose, der tog ordet og i klare vendinger opfordrede både Løkke og Jensen til at træde tilbage. 

Tirsdag i denne uge opfordrede hele Venstre i Region Midtjylland ledelsen til at trække sig, flere folketingsmedlemmer har trukket støtten, og på fredag og lørdag mødes hele hovedbestyrelsen for at diskutere partitoppens fremtid.

Så hvad er det for en modpart, Wammen, Løkke og Jensen på hver sin måde er oppe imod?

Kort fortalt en snusfornuftig, uforfærdet sønderjyde, der kan knuse tal bedre end mange embedsmænd. Som efter debatten om sundhedsreformen bliver set som forkæmper for lokalt folkestyre og for en landbefolkning, der måske har følt sig overhørt i Venstre. Som ikke pakker sine budskaber ind. Og som har øjet på målet og analyserer sig nøje frem til, hvordan hun kan nå det.

På vej til økonomiforhandlinger med daværende finansminister, Kristian Jensen, i juni 2018. Til venstre 1. næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman (S).

"Tingene sker ikke tilfældigt for Stephanie. Når hun står i en situation, er det typisk, fordi hun har bragt sig i den. Og så er hun klar," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Selv vil Stephanie Lose ikke svare på nogen som helst spørgsmål, der har med ledelsen af Venstre at gøre. Heller ikke om, hvorvidt hun vil være næstformand i partiet, eller hvilke overvejelser hun gjorde sig, før hun gik op imod Løkke på mødet i Forretningsudvalget.

Men generelt siger hun:

"Det er sjældent, jeg hiver en beslutning ned fra hylden. Det er en kombination af at analysere situationen og lytte til min mavefornemmelse: Er det her det rigtige? Det kan man nå frem til ved at bede om hjælp, tale med nogen, få råd, få sparring og prøve sig selv og sine argumenter af. Det er en af de bedste måder at finde ud af, hvordan man selv har det med de forskellige muligheder."

Læs også

Ansvarsfølelse og tudetur
Når Stephanie Lose er havnet i en af de mest magtfulde positioner i dansk politik, er det hverken helt planlagt eller helt tilfældigt.

Da hun var 14 år og havde efternavnet Kristensen, meldte hun sig ind i Venstre. Dels fordi hun var bogorm og "blev drillet lidt med det" i skolen, og derfor blev meget optaget af retten til personlig frihed og til forskellighed. Dels fordi hun er opdraget med en tro på folkestyret; at man tager et ansvar og bidrager med det, man kan. Det gjaldt også i hjemmet, hvor hun som storesøster til tre meget yngre søstre måtte hjælpe med at få hverdagen til at hænge sammen, når hendes mor arbejdede på plejehjem om aftenen.

"Jeg er rundet af det grundtvigianske, jyske Venstre," som hun siger.

Det er da også en udbredt opfattelse, at Stephanie Lose går efter indflydelse for resultaternes skyld, og fordi hun føler et ansvar.

Da Carl Holst i 2015 trak sig som formand for Region Syddanmark for at stille op til folketingsvalget, blev Stephanie Lose fra flere sider opfordret til at overtage posten. Men hun var så usikker på, om hun magtede opgaven, at hun tog en ordentlig tudetur hos sin gruppeformand i regionen, har hun tidligere fortalt

Men hun stillede op, "for når folk gerne vil have, at man løser en opgave, er der også en vis grad af pligt i det," har hun sagt.

Regionsrådet godkendte hende, og to år senere fik hun vælgernes dom.

Selv om hun havde måttet bokse med møgsager om både partifællen Carl Holst og sagen om ambulancedækningen, der var blevet udliciteret, blev Stephanie Lose en klar topscorer på landsplan med 89.583 personlige stemmer ved regionsvalget i 2017. Det var imponerende 20.000 flere stemmer end nummer to, som vel at mærke var tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

"Jeg tror, hun i stigende grad går efter politisk indflydelse i takt med, at hun har fundet ud af, at folk faktisk synes, hun er dygtig til det, hun gør. Hun har en stor ansvarsfølelse, og jeg tror nærmest, hun mener, at det er noget, hun bør gøre," siger en kilde.

Har en vis kynisme
Enkelte andre peger på, at Stephanie Lose ikke skal ses som en ren uskyldighed, der kun vil alt og alle det bedste. Hun har også personlige ambitioner, en vis kynisme og er en aktiv spiller i det oprør, der vokser i Venstre lige nu, forlyder det.

Carl Holst har i en bog kritiseret Stephanie Lose for i flere tilfælde at lade sagerne mod ham udvikle sig til nye højder ved at sætte forskellige undersøgelser i gang. Og i sidste ende viste det sig, at der juridisk ikke var noget at komme efter.

"En ting er helt sikkert, det har ikke været sjovt at skulle gøre det. Det har heller ikke været nemt. Men det har været nødvendigt," forklarede Stephanie Lose, efter at Carl Holst endte med at måtte trække sig som minister. 

Også Villy Søvndal har slået sig på den underspillede Venstre-kvinde. Trods hans og SF's gode valg i Stephanie Loses region valgte hun at lave en konstitueringsaftale uden om SF på valgnatten. Forløbet, hvor den tidligere SF-formand flere gange bejler til Lose i løbet af aftenen, men ender med at få en kølig afvisning, er dokumenteret i et næsten filmdramatisk tv-indslag.

Og den evne til at træffe hårde, men nødvendige beslutninger hører til de af Loses meritter, der gør, at det ikke er grebet ud af den blå luft at nævne hende som en mulig næstformand i Venstre. Det mener politisk kommentator med et tæt forhold til Venstre Jarl Cordua.

"Hun vil være et utraditionelt valg, for næstformanden har hidtil altid været én fra folketingsgruppen. Men når det er sagt, virker det naturligt, at mange nu ser i hendes retning. Hun har opbygget en position i egen ret. Hun er fri for alt, hvad der er foregået af fnidder på Christiansborg. Hun har vist, at hun kan levere resultater, og hun har vist, at hun har modet og en tilpas kynisme til at begå sig i toppen af politik, for eksempel ved at holde en tidligere udenrigsminister ud i strakt arm og at gå op imod sin partiledelse," siger han.

Cordua peger på, at Stephanie Lose overtog en region med en masse "ballade" og alligevel holdt sammen på butikken. Region Syddanmark regnes for at være veldrevet og produktiv.

Stephanie Lose er blevet en kvinde, som trods sine små armbevægelser og afdæmpede fremtoning tiltrækker sig stadig større opmærksomhed i sit parti, vurderer Jarl Cordua:

"Hvis du fjerner Lars Løkke og Kristian Jensen og skal ud og kigge efter, hvem der så er af lederskikkelser at tage af i Venstre, så er hun en af de få, der rager op".

Når man spørger Stephanie Lose selv, hvordan hun har det med den hårde side af politik – den side, hvor man for eksempel sætter sit forhold til ledelsen på spil, eller hvor man går målrettet efter en magtfuld post på bekostning af andre – får man et kortfattet svar.

"Jeg tror ikke, man kan skille fornuft og følelse fuldstændig ad. Man kan træffe en meget rationel beslutning, men den skal også harmonere med ens eget ståsted og det, man synes er rigtigt. Man skal have en god mavefornemmelse med det, man gør," siger hun.

"Second to none" på substansen
Når folk taler om Stephanie Lose som forhandler, som politiker og som leder, oser de fleste af respekt.

Respekt for hendes evne til at inddrage andres synspunkter og finde løsninger. For hendes mod til at stå op for det, hun mener. Og for hendes sans for detaljer og overblik på samme tid.

Så når den nykårede finansminister Nicolai Wammen og hans endnu nyere departementschef, Peter Stensgaard Mørch, i disse dage sidder over for Stephanie Lose for at forhandle om regionernes økonomi for næste år, skal de have læst mere end almindeligt godt på lektien.

Stephanie Lose hilser på finansminister Nicolai Wammen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) ved sættemødet for årets økonomiforhandlinger. Bag hende står 1. næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman (S).

Regionernes økonomuddannede formand er kendt for at være dybt nede i detaljerne på sundhedsområdet. Hun ved, hvordan arbejdet foregår på sygehusene og andre steder i sektoren, hvor hun jævnligt er i praktik. Hun ved, hvad der gemmer sig bag tallene i excelarkene, og hun ved, hvad hun vil have til gengæld for at give indrømmelser.

"Hun er second to none når det gælder om at sætte sig ind i meget kompliceret stof og drage en konklusion," som en kilde siger. Det gør hende stærk i en forhandling, hvor hun lynhurtigt kan gennemskue, hvad det for eksempel vil betyde konkret for patienterne, hvis man får færre penge til en post.

Og så tager hun ikke uden videre beregninger for gode varer, heller ikke selv om de kommer fra myndige embedsmænd i Finansministeriet.

"Hun kan jo klæde embedsmænd fuldstændig af. Hun gør det ikke for at vise sin overlegenhed, men fordi hun vil have, det skal være rigtigt," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Også hendes egne kan få skarpsindigheden at føle.

"Det sker jævnligt, at vi kommer med et – synes vi selv – gennemarbejdet papir til hende, og så stiller hun et helt centralt spørgsmål, hvor vi tænker: Ja, hvorfor har vi ikke selv tænkt på det," siger direktør i Danske Regioner, Adam Wolf, som er Loses wingman ved økonomiforhandlingerne og en daglig sparringspartner.

Selv peger Stephanie Lose også på sin evne til at huske detaljer og at holde det store overblik som sin største styrke i en forhandling.

Til gengæld er hun utålmodig, og det er ikke altid smart.

"Min natur er at skære ind til benet med det samme. Så den der rituelle stammedans, der er om en forhandling, kan godt være lidt langmodig for mig. Jeg er nødt til at huske mig selv på, at det at gå direkte til sagen ikke altid er en fordel i en forhandling," siger Stephanie Lose.

Står fast i kuling
At Stephanie Lose typisk tager vejen "til sagen" i fugleflugt er folk omkring hende enige om. Det gælder, når hun siger sine egne imod på et møde, uindpakket. Når hun dyrker cross fit og body pump frem for hygge-lunte-motion for at holde sig i form. Og når hun styrer bestyrelsesmøderne i Danske Regioner topeffektivt, så møderne aldrig går over tid, men tit slutter lidt for tidligt.

Og hun lader tilsyneladende ikke følelser stå i vejen for nødvendige beslutninger. Hverken sentimentalitet, ærefrygt eller bare almindelig frygt.

I januar stillede hun sig frem i alle landets medier med en ufiltreret kritik af Løkkes og regeringens forslag til en sundhedsreform, som ville medføre, at regionerne blev nedlagt. Lose blev angiveligt udsat for et hårdt pres fra partitoppen om at skrue ned for budskaberne om, at reformen var udemokratisk og ødelæggende for det folkestyre, som ifølge den sønderjyske skarpretter ligger i selve Venstres sjæl.

Men Stephanie Lose dæmpede sig ikke – heller ikke, da hun senere holdt tale ved regionernes generalforsamling i foråret kort før folketingsvalget. Og det vakte respekt hos de røde i Danske Regioner, at hun stod fast.

"Hun kunne jo godt have valgt at sige til os andre: Nu har jeg leveret mit budskab om sundhedsreformen, og det er mit eget parti, så jeg skruer lidt ned for kritikken. Men hun lagde ikke fingrene imellem i den tale, og vi kunne ikke have ønsket os den bedre leveret," fortæller Sophie Hæstorp Andersen.

Dengang Lose blev formand for Danske Regioner, var socialdemokraterne bekymrede for, om hun som Venstre-kvinde for alvor kunne varetage regionernes interesser over for en regering ledet af sit eget parti.

"Men hun har imponeret os," fastslår Sophie Hæstorp.

Mange nævner, at Lose ikke lader sig styre af følelser og er svær at slå ud. Dog ikke forstået sådan, at hun var upåvirket af den kuling, hun stillede sig ud i ved at gå imod Løkkes sundhedsreform.

"Jeg tror ikke, den slags kan undgå at påvirke én," siger en kilde tæt på Stephanie Lose.

"Men hun forstår spillet og har en god analyse af, hvorfor folk gør, hvad de gør. Hvilke interesser der er på spil for den enkelte. Jeg tror bestemt godt, hun kan blive frustreret, hvis hun ikke bliver behandlet ordentligt, men hun kan også se bag om det. Og hun er ikke den, der bliver kuet. Måske tværtimod får det hende til at tænke: Jeg kan godt slå igen," lyder det.

Ingen ideolog, men med klare Venstre-værdier
Skal man pege på svagheder ved Stephanie Lose som politiker, kunne det være, at hendes fokus på detaljer og driften af sundhedsvæsenet gør hende mindre visionær, mindre politisk, mindre innovativ. Det synspunkt eksisterer.

Omvendt peger andre på, at hun med sin kritik af sundhedsreformen og sin kamp for lokalt folkestyre er trådt frem som en synlig repræsentant for det "oprindelige", jyske Venstre. Og at det kan være en væsentlig forklaring på, at flere nu ser i hendes retning.

"Mange i Venstres bagland i de senere år har måske følt, at ledelsen ikke har lyttet til dem. For eksempel når man har lavet en hovedstadsstrategi og foreslået at nedlægge regionerne, og når Jakob Ellemann har signaleret, at man nu skulle tale mere om miljø end om landbrugets vilkår. Når Stephanie Lose bliver nævnt, kan det være udtryk for den utilfredshed," siger en kilde.

Lars Løkke Rasmussen har også i flere interview onsdag nævnt sundhedsreformen som en mulig årsag til, at baglandet nu gør oprør mod ledelsen.

Selv mener Stephanie Lose, at hendes dybe forståelse for detaljerne netop gør hende i stand til at levere visionær politik – hun nævner som eksempel regionens vision om en "Røgfri fremtid". 

Som mange andre kommunal- og regionalpolitikere ligner Stephanie Lose mere en pragmatiker end en ideolog. Hun søger løsninger, der duer i virkeligheden, uanset hvad partilinjen er. For eksempel har hun åbent fortalt om, hvad man i Region Syddanmark oplevede af praktiske problemer med at bruge private leverandører i sundhedsvæsenet, selvom Venstre som parti har været stærk fortaler for at lade det private spille en vigtig rolle i sundhedsvæsenet. 

"Det var spild af skatteydernes penge," sagde Lose eksempelvis om et konkret privat samarbejde, som hendes region derfor havde opsagt.

"Jeg er måske ikke dybt ideologisk, men jeg er værdipolitiker og har en klar mening om, hvor jeg synes, samfundet skal hen," siger hun i dag.

Hvad er det for værdier? Hvor skal samfundet hen?

"Jeg blev oprindelig medlem af Venstre, fordi jeg gik meget op i, at der skal være plads til forskellighed. Og så har jeg en stor bevidsthed om pligten til at tage et ansvar. Det er en rigtig vigtig kombination for mig. Det har altid været vigtigt for mig, at der skal være plads til os alle, og at der skal være stor personlig frihed," siger Stephanie Lose.

Mener du, at Venstre i dag stadig står for de værdier?

"Personligt er jeg ikke i tvivl om, at Venstre er mit parti, men det betyder ikke, at jeg er enig i alt, hvad der foregår. Der er store nuanceforskelle, og jeg var for eksempel meget uenig i sundhedsreformen."

Hvor står du på et spørgsmål som udlændingepolitikken?

"Udlændingepolitikken er et eksempel på, hvor stor spændvidden er i Venstre. Jeg har ikke været 100 procent enig i den stramme linje, der er blevet ført. Jeg er helt med på, at vi skal stille krav til folk og begrænse tilstrømningen, så vi kan håndtere integrationen. Men linjen er blevet flyttet for langt," mener Stephanie Lose.

Daværende finansminister, Kristian Jensen (V), formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), og daværende formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), hilser på hinanden i foråret 2018 ved generalforsamlingen, hvor Hansen går af som formand og overlader posten til Lose.

Fri af den nuværende ledelse
I kampen om Venstres ledelse er Jakob Ellemann-Jensen (V) blevet udpeget til at være det mest oplagte bud på en ny formand, hvis det skulle blive aktuelt. Han har dog ikke selv meldt sig som kandidat.

Når det gælder næstformandsposten bliver flere navne nævnt. Ud over Stephanie Lose bliver der for eksempel talt om Karsten Lauritzen og Inger Støjberg. 

Det kan tale for duoen Ellemann-Støjberg, at man dermed vil favne både storby-Venstre og land-Venstre, og at både udlændingestrammerne og de mere midtsøgende vil føle sig repræsenteret.

Men nogle mener, at ulempen ved både Støjberg, Lauritzen og nærmest alle andre, man kunne nævne fra folketingsgruppen, er, at de på en eller anden måde er forbundet med den ledelse, som dele af baglandet nu vil af med.

Det siger blandt andre et medlem af folketingsgruppen, som især af den grund ønsker Jakob Ellemann og Stephanie Lose som et nyt makkerpar i ledelsen. De står begge så at sige uberørte af balladen om Løkke og Jensen, og tilsammen vil de favne både land- og by-Venstre, mener kilden.

Den slags spekulationer er ikke nogen, man får Stephanie Lose til at udtale sig om.

Men hun vil gerne sige, hvad der driver hende i det politiske arbejde.

"Jeg er forelsket i sundhedspolitik. Det giver en kæmpe energi at komme rundt og se, hvor fascinerende sundhedsvæsenet er. Det er hele tiden i udvikling og forandring, og vi skal hele tiden gøre det bedre," siger hun.

Og så har Stephanie Lose mindst ét klart mål at nå i de kommende uger:

"Jeg håber, vi kan komme ud sammen med finansministeren og sige, at vi har en aftale, der giver en saltvandsindsprøjtning til sundhedsvæsnet, for det er der brug for."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00