Prognose: Vælgernedtur kan sende Alternativet-profiler ud i kulden

MANDATKAMP: Alternativets tilbagegang kan koste genvalget for blandt andre partiets gruppeformand. Et tab for partiet, vurderer Altingets politiske kommentator.  

Alternativets gruppeformand, Carolina Magdalene Maier, er opstillet i samme storkreds som partiformand Uffe Elbæk. Det kan spænde ben for hendes genvalg, da partiet kun står til et mandat i Københavns storkreds. 
Alternativets gruppeformand, Carolina Magdalene Maier, er opstillet i samme storkreds som partiformand Uffe Elbæk. Det kan spænde ben for hendes genvalg, da partiet kun står til et mandat i Københavns storkreds. Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Carolina Magdalena Maier er formand for Alternativets folketingsgruppe og en af partiets helt store profiler.

Alligevel ser hendes chancer for genvalg ikke store ud.

Det viser Altingets seneste mandatprognose.

Det ser nemlig ikke ud til, at partiet kan trække to mandater i Københavns storkreds, hvor både Maier og partileder Uffe Elbæk er opstillet. Og her må man forvente, at Uffe Elbæk løber med det ene mandat, partiet ser ud til at få. Ved sidste valg fik han 18.796 personlige stemmer. Her fik Maier 1.073.

Det er et tab for partiet. Hun har gjort det godt i debatterne og har en venlig og positiv udstråling, som Alternativet gerne vil forbindes med.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

”Det er et tab for partiet. Hun har gjort det godt i debatterne og har en venlig og positiv udstråling, som Alternativet gerne vil forbindes med,” siger Erik Holstein, der er Altingets politiske kommentator.

”Omvendt gik det helt galt i forhold til hendes mange flyrejser. På den ene side står hun følelsesfuldt og taler om, hvor dårligt kloden har det, og på den anden side flyver hun rigtig meget. Set med de øjne er det meget symptomatisk for de problemer, Alternativet har haft gennem valgperioden, hvor de har været plaget af flere personsager,” siger han og henviser til, at det kom frem, at Maier i en periode fra 2015 til 2018 havde fløjet 20 gange, og halvdelen af gangene havde det været private rejser. 

Tab på indre linjer
En anden profil, vi måske siger farvel til efter 5. juni, er Christian Poll, der er partiets miljøordfører, da partiet går tilbage i Nordsjælland, hvor han er opstillet. 

Erik Holstein vurderer, at det også vil være et tab for partiet, men kun på de indre linjer.

”Poll er slet ikke slået igennem i forhold til offentligheden, men han har solid viden inden for sit eget stofområde, og han er kendt i fagmiljøerne,” siger han.   

Langt fra de ”crazy” tider
I det hele taget er der langt fra de ”crazy” tider fra valget i 2015, hvor Alternativet stormede ind i Folketinget med ni mandater og 4,8 procent af stemmerne.

Ifølge Altingets seneste vægtede snit af meningsmålingerne står Alternativet til fem mandater og 2,9 procent af stemmerne. Set i det lys virker det måske imponerende, at partiet kun står til at miste to af deres store profiler. Men det skyldes i høj grad, at seks af partiets nuværende folketingsmedlemmer af forskellige årsager har valgt ikke at genopstille.

Det drejer sig blandt andet om René Gade, Josephine Fock og Roger Matthisen. (Se boksen til højre) 

Med fem mandater og fem nuværende folketingskandidater, der genopstiller, burde matematikken gå op. Men da både Maier og Poll ser ud til at få svært ved at trække et mandat i deres respektive storkredse, er det sandsynligt, at vi får nogle nye ansigter at se i folketingsgruppen efter valget. 

Andre vil være grønne
Partiets egen analyse på de dårlige målinger er, at det er de andre partiers øgede interesse for klima og miljø, der presser dem.

"Hele det grønne projekt har jo tydeligvis fået enormt meget konkurrence fra de andre partier. Lige pludselig er alle grønne. Jeg vil stadigvæk mene, at vi har den mest seriøse klimapolitik af alle Folketingets partier," sagde Carolina Magdalene Maier, da Alternativet for halvanden uge siden gæstede Altingets gård. 

Det har de til dels ret i, lyder det fra Erik Holstein.

”De andre har skærpet deres grønne profil, men det vil være forkert at sige, at den grønne dagsorden kom med Alternativet. SF har i årtier haft en grøn profil. Alligevel er der ingen tvivl om, at Alternativet har været med til at gøre en forskel her. De har haft fingeren på pulsen, og derfor må det være ekstra bittert for dem, at deres personsager spærrer for politikken,” siger han.

Læs også

Vælgerne går til EL, R og SF
Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen har tidligere påpeget, at Alternativets tilbagegang både skyldes partiets egne personsager, samtidig med at andre partier har fået ro på bagsmækken. I maj sagde han blandt andet i et interview til Altinget:

”Alternativet opstod på et tidspunkt, hvor SF var i eksistentiel krise, og der var oprør i rød blok. Nu er der ro på hos de andre partier, mens uroen selv har været på besøg hos Alternativet med en række personsager. Og selvom vælgerne siger, klima er vigtigt, og Alternativet er meget grønne, så er der bare rigtig mange partier om buddet i dag,” siger Kasper Møller Hansen og fortsætter:

”Jeg tror, vælgerne har svært ved at se forskellen til Enhedslisten, SF og Radikale. Alternativet er ikke længere den nye frække i klassen og får derfor slet ikke den samme opmærksomhed mere. De er nødt til at genopfinde sig selv.”

Nedturen hos Alternativet flugter da også med opturen hos både Radikale og SF. En analyse af vælgervandringerne, der er lavet af Kasper Møller Hansen, viser, at Alternativet har mistet mere end 46.000 vælgere til Enhedslisten, Radikale og SF siden valget i 2015.

 

Dokumentation

Her er Alternativets folketingsmedlemmer i dag: 

Genopstiller:

1.       Torsten Gejl

2.       Christian Poll

3.       Rasmus Nordquist

4.       Carolina Magdalene Maier

5.       Uffe Elbæk

Genopstiller ikke:

1.       Ulla Sandbæk 

2.       René Gade 

3.       Roger Matthisen 

4.       Pernille Schnoor (S-mandat) 

5.       Josephine Fock 

6.       Julius Graakjær Grantzau


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00