Pukler på sygehusene efter nedlukning kan vare ind i 2021

AKTIVITETER: En ny rapport dokumenterer omfanget af aflyste operationer og udredninger på landets sygehuse under coronakrisen. Nogle patienter kommer til at vente helt til 2021 på en ny tid, siger regionsformand Stephanie Lose (V). 

Antallet af udredninger for en lang række sygdomme er faldet markant under coronakrisen.
Antallet af udredninger for en lang række sygdomme er faldet markant under coronakrisen.Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hundredtusinder af patienter har fået udskudt udredninger, indlæggelser og operationer i marts og april.

Det viser en ny rapport, som Sundhedsstyrelsen har udgivet onsdag.

Rapporten sætter tal på udviklingen i sygehusaktivitet i årets første fire måneder og dokumenterer et markant fald på alle områder og i alle regioner under coronakrisen.

Eksempelvis faldt antallet af planlagte operationer i en periode fra 19.000-20.000 operationer til 5.000-10.000 operationer om ugen. Også antallet af påbegyndte udredninger faldt drastisk fra midt i marts, både inden for fysiske sygdomme og psykiatri. 

"Min personlige opfattelse er, at det vil være meget skidt for sundhedsvæsenet, hvis vi skal ud i en ny nedlukning. Puklen er jo stor nok allerede."

Stephanie Lose (V)
Formand, Danske Regioner

"Vi har set en meget markant opbremsning. Men heldigvis kan vi også se, at vi i dag er tilbage på et normalt aktivitetsniveau, med få undtagelser," siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V). Hun peger på, at rapporten dækker perioden 6. januar - 3. maj 2020. 

Hvornår vil sundhedsvæsenet have indhentet al den aktivitet, der blev aflyst?

"Jeg tør ikke sætte dato på, for det er en svær beregning. Men vi skal have lagt en plan for, hvordan vi hæver kapaciteten så meget, vi kan. Og på nogle af de områder, der er hårdest ramt, vil det tage året ud," siger Lose.

Det betyder dog ikke, at regionsformanden vil garantere, at puklen af udskudte udredninger og operationer helt sikkert er afviklet inden nytår:

"Nej det tør jeg ikke sige. Der er nogle områder, hvor det vil strække sig ind i 2021. Også fordi vi nok må forvente, at der kommer endnu flere patienter end normalt de kommende måneder, fordi nogle måske har afholdt sig fra at henvende sig. Så puklen kan vokse undervejs," siger hun.

 

Skal indhentes
Det har høj prioritet for regionerne at indhente den udskudte aktivitet, fortæller Stephanie Lose:

"Vi er meget bevidste om, at den her pukkel, som vi taler lidt abstrakt om, består af mennesker af kød og blod, som venter på behandling og kan have smerter," siger hun.

I samme åndedrag opfordrer hun landspolitikerne til at medtænke konsekvenserne for de øvrige patienter, hvis man igen overvejer at lukke ned for aktiviteterne i sundhedsvæsenet:

"Uanset om det var rigtigt eller ej at lukke ned på den måde, man gjorde, så skal man anerkende, at det har meget store konsekvenser for rigtig mange mennesker."

Hvis epidemien blusser op igen, håber Stephanie Lose derfor ikke, at aktiviteterne skal lukke ned på samme lave niveau som i foråret:

"Min personlige opfattelse er, at det vil være meget skidt for sundhedsvæsenet, hvis vi skal ud i en ny nedlukning. Puklen er stor nok allerede," siger hun.

Rapporten viser også, at der har været markant færre henvisninger til kræftpakker, selv om de har været friholdt under nedlukningen. Læs mere om det i den fulde artikel på Altinget Sundhed.

Dokumentation

De aflyste operationer
Regeringen besluttede 13. marts at suspendere udredningsretten og behandlingsgarantien for at omstille sundhedsvæsenet til covid-19-epidemien.

Efter vejledning fra Sundhedsstyrelsen aflyste regionerne herefter store dele af sygehusenes operationer, kontroller og udredninger. Alene i Region Hovedstaden har patienter fået aflyst op mod 225.000 aftaler, heraf cirka 12.000 operationer.

En ny rapport dokumenterer nedgangen i aktiviteten på sygehusene på en række områder. Læs hele rapporten her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Fisker

Adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse, formand, Life Fonden, næstformand, Danske Professionshøjskoler
Cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987), ph.d. i offentlig forvaltning (Københavns Uni.)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00