Radikale: Ny regering skal hjælpe fattige børn nu – ikke vente på kommission

FORHANDLINGER: Antallet af fattige børnefamilier skal bringes ned med det samme, lød et krav til Mette Frederiksen i mandagens regeringsforhandlinger. Alle fire partier sad sammen og forhandlede "uden bagkant". Bliv opdateret her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det er fint nok med en kommission, der skal se på alle ydelserne, men der skal ske noget for de fattige børnefamilier med det samme.

Det sagde Radikales forhandlere Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen på vej ind til kongelig undersøger Mette Frederiksen mandag, hvor hun på 19. dag forhandlede om grundlaget for en ny regering.

”Der skal ske noget nu for de familier, der lever i fattigdom, for de kan jo ikke sidde og vente på en ydelseskommission,” sagde Sofie Carsten Nielsen.

Hun slog fast, at Radikale støtter selve Socialdemokratiets forslag om at nedsætte en ydelseskommission, som skal kigge samlet på ydelserne, ”for det er et stort virvar”.

De kan jo ikke sidde og vente på en ydelseskommission

Sofie Carsten Nielsen (R)
Næstformand

”Men det hjælper bare ikke de børnefamilier nu, og det er det, vi skal tale om i dag,” sagde hun.

Socialdemokratiet har tidligere lovet en såkaldt "børnepakke", som skal hjælpe børnefamilier ramt af kontanthjælpsloftet i den tid, kommissionen arbejder. Det er ikke kommet frem, hvilke konkrete løsninger partierne diskuterer.

Partiledere indkaldt alene
Efter de første ugers forhandlinger har Socialdemokratiet taget processen videre til en mere intens fase, hvor de fire partier – S, Enhedslisten, SF og Radikale – sidder sammen og forhandler, og hvor der ikke på forhånd er sat noget sluttidspunkt for møderne.

Søndag forhandlede partierne i syv timer, og mandag mødte partierne så op til nye forhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg klokken 13. Ved halv seks-tiden gik partierne hver til sit, men senere på aftenen mødtes partilederne igen. Denne gang uden deres løjtnanter, og forhandlingerne var flyttet til Mette Frederiksens kontor, hvor de varede til klokken 23.

De hårdeste knaster i forhandlingerne er fortsat udlændingepolitikken, ydelserne og økonomien.

For Radikale er det afgørende at få flere penge i statskassen til at betale for velfærd og klima, og de vil helst gøre det ved at øge arbejdsudbuddet − altså mængden af, hvor mange der kan og vil arbejde i Danmark, og hvor mange timer de vil arbejde. Men de andre partier i forhandlingslokalet er meget imod det, Pernille Skipper (EL) kalder ”klassiske arbejdsudbudsreformer, der giver topskattelettelser til de rige eller slår på folk uden for arbejdsmarkedet.”

I pressen har de to partier set ud til at stå meget stejlt over for hinanden.

Men Radikale taler ikke meget om de elementer i deres 2025-plan, der går på at hæve pensionsalderen eller lette topskatten. Måske i erkendelse af, at forslagene er dødfødte.

I stedet nævnte Morten Østergaard mandag eftermiddag to andre veje til øget beskæftigelse.

”Der, hvor vi kan se, der er plads til at øge beskæftigelsen, er jo blandt andet, at vi i dag har 50.000 unge, som hverken er i uddannelse eller arbejde. Det er jo ikke godt nok. Det kommer til at forfølge os i mange år. Vi har også mange med flygtninge- og familiesammenført baggrund, og selv om vi har set en vækst i beskæftigelsen blandt dem, så er der behov for at få endnu flere med,” sagde han og pegede dermed på to udfordringer, som både S, EL og SF formentlig er enige i at gøre noget ved.

Læs også

EL og SF er klar til at øge beskæftigelsen
I det hele taget tegnede der sig et fælles mål for partierne om at få flere hænder på arbejdsmarkedet.

”Vi synes, vi har hørt et rigtig vigtigt argument om, at der skal være nogle flere hænder, når vi gerne vil øge indsatsen inden for velfærd, og selvfølgelig skal vi finansiere tingene,” sagde Pernille Skipper.

Enhedslistens afgørende kriterium er dog, at initiativer, der skal øge arbejdsudbuddet eller beskæftigelsen, ikke må gå ud over de fattigste og udsatte.

Også SF’s Pia Olsen Dyhr er indstillet på at øge beskæftigelsen, så længe den sociale profil er rigtig.

”Hvis vi taler om, at der skal være flere beskæftigede på den lange bane, så er det jo et helt reelt problem, som SF også deler. Så handler det om midlerne, og der har vi nævnt at få flere fra deltid til fuldtid og at mindske sygefraværet,” sagde hun.

"Økonomien er en stor knast"
Da parterne senere gav kommentarer efter mandagens første runde forhandlinger, var de dog ifølge DR ikke kommet afgørende nærmere en aftale.

"Vi har nogle lange diskussioner om mange ting, men vi står helt ærligt et sted, hvor økonomien er en stor knast hele vejen rundt om bordet. Vi har behov for en garanti om, at en ny regering også betyder en ny politik," sagde Pernille Skipper (EL).
 
De tidligere regeringsforhandlinger mellem Thorning, Vestager og Søvndal i det sorte tårn i 2011, hvor Socialdemokratiet  har spøget i hele det aktuelle forløb. Og Skipper henviste igen til de tidligere erfaringer med en S-regering.

"Hele årsagen til, at vi står i den her situation, hvor vi kræver garantier, er en historik, hvor en socialdemokratisk regering gennemførte reformer, der tæskede løs på mennesker uden for arbejdsmarkedet og gav skattelettelser til de rige. Det er af frygt for en gentagelse, at vi skal have garantier i de her forhandlinger," sagde hun ifølge DR.

Nu er der forslag om fattige børn på bordet
Når det gælder kravet fra både SF, Enhedslisten og Radikale om, at fattige børnefamilier, som eksempelvis er ramt af kontanthjælpsloft eller integrationsydelse, skal have hjælp straks, kom der konkrete bud på bordet mandag.

"Nu er vi i gang med diskussionen, men vi er ikke nået noget afgørende. Vi er blevet præsenteret for nogle bud, men vi er ikke i mål der," sagde Sofie Carsten Nielsen efter første runde forhandlinger.

Da partilederne senere forlod Mette Frederiksens kontor sent på aftenen, havde de stort set ingen kommentarer til pressen. Morten Østergaard så glad ud, men bekendtgjorde at de slet ikke er i mål med forhandlingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00