Radikale holder krisemøde: Her er det dramatiske forløb

SEXISME: Radikale holder søndag krisemøde efter en åben konflikt om, hvorvidt partiledelsen har talt sandt om kendskabet til tidligere leder Morten Østergaards upassende adfærd. Få et overblik over forløbet op til krisemødet.

Morten Østergaard trådte 7. oktober af som Radikales politiske leder. "Det var min hånd, hun fjernede fra sit lår for næsten et årti siden," sagde han.
Morten Østergaard trådte 7. oktober af som Radikales politiske leder. "Det var min hånd, hun fjernede fra sit lår for næsten et årti siden," sagde han.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

August: Børne, innovations- og undervisningsordfører Lotte Rod går – efter MeToo-debatten blusser op igen – til næstformand Sofie Carsten Nielsen. Lotte Rod fortæller, at en partifælle i 2011 rørte hende på låret.

10. september: Ligestillingsordfører Samira Nawa (R) siger til BT, at Radikale Venstre aldrig havde sat udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på ministerholdet, fordi Jeppe Kofod i 2008 havde sex med en 15-årig fra Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU. Samira Nawa siger samtidig, at hun vil kræve en undersøgelse af sexisme og af en "rådden kultur" på Christiansborg.

16. september: Lotte Rod fortæller til DR Syd, at mænd med magt i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre har taget på hende. "Jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer," siger hun. Sofie Carsten Nielsen får med egne ord at vide af Lotte Rod, at politisk leder Morten Østergaard står bag berøringerne.

17. september: Erhvervs- og uddannelsesordfører Katrine Robsøe fortæller i fortrolighed Sofie Carsten Nielsen om, at Morten Østergaard i 2015 krænkede Katrine Robsøe.

19. september: Morten Østergaard offentliggør på Radikale Venstres landsmøde, at partiet igangsætter en undersøgelse af sexisme i partiet. "Vi må starte med os selv og sætte en undersøgelse i gang af os selv i Radikale Venstre. En undersøgelse, som kan afdække omfanget og karakteren af den sexisme, som findes – også hos os," siger han på landsmødet.

26. september: Sofie Carsten Nielsen giver fuld opbakning til 322 kvinder, som har skrevet under på, at de har oplevet sexisme i dansk politik. "Nu må det slutte helt med belæringen om, at det er enkeltstående tilfælde, og at det er strengt at påpege rådden kultur. Den er der. Ikke for 50 år siden. Ikke for 10 år siden. Nu. Læs! Og så skal der handles," skriver hun på Twitter.

4. oktober: Sofie Carsten Nielsen siger til Jyllands-Posten, at partiledelsen arbejder på at håndtere sagen om Lotte Rods krænker, og at ledelsen har en proces med Lotte Rod om det. Flere radikale folketingsmedlemmer presser samtidig på for, at sagen får konsekvenser for krænkeren.

5. oktober: Morten Østergaard skriver på Facebook, at partiledelse har "handlet" i sagen om Lotte Rods krænker. "Vi har taget fat om problemet, så det ikke gentager sig. Vi er ikke færdige, men vi er i gang," skriver Morten Østergaard.

6. oktober: Lotte Rods krænker får en påtale. "Der er gennemført en samtale med den påtale, som, jeg mener, er den rigtige i den konkrete sag," siger Morten Østergaard til BT. Morten Østergaard siger samme dag til Ekstra Bladet – også selvom Samira Nawa kritiserede valget af Jeppe Kofod som minister – at krænkeren af Lotte Rod kan blive radikal minister.

7. oktober: Radikale Venstre holder gruppemøde i Den Sorte Diamant. Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard forsøger ifølge BT at holde det hemmeligt, at Morten Østergaard er krænkeren. Lotte Rod begynder ifølge avisen at græde og udråber "I lyver," før Morten Østergaard erkender, at han har krænket hende. Morten Østergaard fortæller bagefter på et pressemøde, at han trækker sig som politisk leder. "Det var min hånd, hun fjernede fra sit lår for næsten et årti siden," siger han og tilføjer, at håndteringen af sagen koster ham posten som politisk leder. Ny politisk leder bliver Sofie Carsten Nielsen, som agter at fortsætte kampen mod sexisme.

8. oktober: Sofie Carsten Nielsen nægter at kende til flere sager. "Er der andre sager på vej i den radikale folketingsgruppe?" spørger en journalist. "Jeg kender ikke til nogen," svarer Sofie Carsten Nielsen.

9. oktober: Morten Østergaard indrømmer på Facebook, at yderligere tre kvinder i regi af Radikale Venstre har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra ham. "Jeg er for flere år siden i fortrolighed af ansatte chefer blevet gjort opmærksom på tre kvinder, som har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra min side i festligt lag," skriver han.

9. oktober: Sofie Carsten Nielsen afviser efterfølgende at have kendt til andre sager end sagen, som omhandler Lotte Rod. "Det gør mig vred og ked af det, at det er sådan her. Det gør mig først og fremmest vred, fordi vi skal være et parti, hvor man kan være uden at blive krænket," siger hun på et pressemøde.

12. oktober: Sofie Carsten Nielsen har som følge af sagerne om Morten Østergaard bedt sekretariatschef Lars Beer Nielsen om en redegørelse for håndteringen af sagerne. Hun får redegørelsen, som viser, "der i alle tilfælde er reageret på sagerne, og at de er forelagt den politiske leder med en reprimande," men som også viser, at manglen på retningslinjer har svækket håndteringen af sagerne og gjort, at ikke alle klagere har fået den tilbagemelding, som de burde have fået.

12. oktober: Morten Østergaard sygemelder sig samme dag fra Folketinget. "Morten Østergaard har valgt at sygemelde sig. Jeg vil tage stilling til hans situation, når han er tilbage fra sygeorlov," siger Sofie Carsten Nielsen i en pressemeddelelse.

12. oktober: Katrine Robsøe skriver på Facebook, at hun er blandt de tre kvinder, som ud over Lotte Rod har oplevet upassende adfærd fra Morten Østergaard. Katrine Robsøe beretter, at Morten Østergaard krænkede hende i 2015, da hun var studentermedhjælper i partiet. Hun beretter også, at hun fortalte Sofie Carsten Nielsen om episoden 17. september, som var dagen efter, at Lotte Rod stod frem.

14. oktober: Ida Auken skriver på Facebook, at hun i 2017 fortalte Sofie Carsten Nielsen om en episode på Folkemødet, hvor Morten Østergaard ifølge Ida Auken befamlede en ung kvinde mod hendes vilje. Sofie Carsten Nielsen skriver på Facebook, at hun er "rasende" over påstandene, som er "falske" og et "forsøg på at destabilisere partiet".

15. oktober: Udenrigsordfører Martin Lidegaard betvivler ikke Ida Auken, som har anklaget partileder Sofie Carsten Nielsen for at have dækket over tidligere leder Morten Østergaards upassende adfærd. "Den vigtigste pointe er, at flere i ledelsen, herunder Sofie, generelt vidste nok om Mortens upassende adfærd til, at der skulle have været grebet ind for lang tid siden," skriver Martin Lidegaard på Facebook. "Der er en verden til forskel på at kende til en konkret krænkelsessag og at have løse snakke om Mortens adfærd i øvrigt," skriver Sofie Carsten Nielsen i et skriftligt svar til Altinget.

15. oktober: En sms-besked fra Sofie Carsten Nielsen til Ida Auken afslører, at begge politikere i "mange" tilfælde har talt om Morten Østergaards krænkende adfærd. Det fortæller BT, som har læst beskeden. "Jeg kan af et ærligt hjerte sige, at det har du aldrig fortalt mig om. Vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven fx," skriver Sofie Carsten Nielsen 11. oktober til Ida Auken.

16. oktober: Sofie Carsten Nielsen indkalder folketingsgruppen til et krisemøde om søndagen. Krisemødet sker i kølvandet på, at radikale ligger i åben konflikt om, hvorvidt partiledelsen har talt usandt om kendskabet til tidligere leder Morten Østergaards upassende adfærd.

18. oktober: Krisemødet finder sted.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Lotte Rod

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00