Radikale kræver seniorjob afskaffet

FINANSLOV: Seniorjobordningen er dyr og unødvendig, mener Radikale, som kræver ordningen afskaffet i forbindelse med finanslovsforhandligerne. Glem det, det kommer ikke til at ske, lyder det fra Enhedslisten og SF.

Radikale var mandag i Finansministeriet for at forhandle finanslov med regeringen. Støttepartiet vil skrue op for den grønne profil og vil skaffe en del af pengene hertil ved at afskaffe seniorjob.
Radikale var mandag i Finansministeriet for at forhandle finanslov med regeringen. Støttepartiet vil skrue op for den grønne profil og vil skaffe en del af pengene hertil ved at afskaffe seniorjob.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

3.191 personer var i juli 2019 ansat i seniorjob.

Men hvis det står til Radikale, skal det være slut med ordningen, som giver ret til støttet beskæftigelse i kommunen, hvis dagpengeretten er opbrugt, og man er mindre end fem år fra efterlønsalderen.

Ordningen er dyr og unødvendig og bidrager ikke reelt til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet, mener partiet, som vil have den afskaffet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

"Jeg kan ikke afvise, at den kan have virket for enkelte personer, men det generelle billede er, at seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet og også får job ad anden vej end gennem seniorjobordningen," siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

Det er hamrende asocialt, så det kan de glemme alt om.

Rune Lund
Finansordfører, Enhedslisten

Vil spare statskassen for 400 millioner
Seniorjobordningen blev vedtaget i forbindelse med velfærdsaftalen i 2006, som er den aftale, som gradvist regulerer pensionsalderen opad.

Ordningen betyder, at ledige, som mister dagpengeretten, og som har mindre end fem år til efterlønsalderen, har ret til en ansættelse i deres kommune.

Ifølge Radikale vil en afskaffelse af ordningen spare statskassen for 400 millioner kroner og samtidig øge den ordinære beskæftigelse med 700 personer.

"Det handler om prioritering. Hvis man gerne vil være lidt mere ambitiøs, end regeringen har lagt op til, er man også nødt til at tænke nogen andre finansieringskilder ind i det. Og her mener vi altså, der er en del at hente," siger Samira Nawa.

Dagpengereform skabte eksplosion i seniorjob
Ifølge Ældre Sagen vil det dog være en rigtig dårlig idé at afskaffe seniorjobordningen.

Dokumentation

Seniorjob

Seniorjobordningen er for personer, der mister dagpengeretten inden for fem år inden efterlønsalderen, og som er berettiget til efterløn.

Ordningen giver den ledige ret til ansættelse i bopælskommunen. Når en person henvender sig til kommunen, skal denne altså ansætte personen, uanset om kommunen har brug for det.

Seniorjobordningen blev indført med velfærdsaftalen i 2006 og trådte i kraft 1. januar 2008.

Personer i seniorjob aflønnes med overenskomstmæssig løn. Gennemsnitslønnen for personer ansat i seniorjob var på 28.498 kroner i juli 2019.

Kommunen modtager refusion fra staten på 143.908 kroner per år per person i seniorjob.

Udvikling og forventet udvikling i antal og kroner*

År Antal pers. Udgift i mio. kr.
2017 4.000 566
2018 3.500 414
2019 2.900 429
2020 2.000  306 
2021 1.200 181 

* Fra finanslovsforslaget for 2020


0:000:00