Radikale vil hæve alkoholafgiften med 10 procent

DOKUMENTATION: I et nyt finanslovsudspil vil Radikale Venstre sætte midler af til højdosis influenzavaccine til alle over 75 år, fjerne tolkegebyret og undgå flaskehalse ved ansættelse af udenlandske læger. Som en del af finansieringen foreslår partiet at hæve afgiften på alkohol med 10 procent. 

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

I et finanslovsudspil foreslår Radikale at forhøje alkoholafgiften med 10 procent. Forslaget er en del af finansieringen af en lang række andre forslag. Som begrundelse skriver partiet, at en forhøjelse af afgiften vil modvirke ulighed i sundhed og medvirke til at forebygge livsstilssygdomme.

Se andre forslag i udspillet med betydning for sundhedsområdet her:

Højdosis influenzavaccine til ældre (45 millioner kroner i 2021 og 2022)
Danmark har i år indkøbt højdosis influenzavaccination til udsatte borgere. Radikale vil sætte midler af til at tilbyde højdosis influenzavaccine til alle over 75 år i 2021 og 2022 og aktivt arbejde for at nå op på en dækningsgrad på 75 procent, som det anbefales af WHO. 

Afskaffelse af tolkegebyr (to millioner kroner)
Radikale forsøger - ligesom sidste år - at slippe af med det tolkegebyr i sundhedsvæsenet, som blev indført under den tidligere regering. Socialdemokratiet har dog tidligere afvist at afskaffe gebyret.

Psykologhjælp til voldsramte mænd (seks millioner kroner)
Med sidste års finanslov blev der afsat midler til at tilbyde kvinder, der opholder sig på krisecentre - og deres børn - 10 timers psykologhjælp. I år vil Radikale give samme ret til voldsudsatte mænd – og de børn, der måtte ledsage dem på krisecentre.

Alkoholbehandling (syv millioner kroner)
Radikale foreslår at afsætte fem millioner kroner til at permanentgøre Alkohollinjens driftsbevilling. Samtidig skal to millioner kroner øremærkes en målrettet indsats mod unge med alkoholproblemer.

Hjælp til mennesker med spiseforstyrrelser (tre millioner kroner)
Radikale vil have en fast driftsbevilling på 1,5 millioner kroner til videnscentret ViOSS på finansloven. Desuden ønsker partiet at styrke den forebyggende indsats med 1,5 millioner kroner til Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMSOS). Midlerne skal målrettes LMSOS’ behandlingstilbud til unge og voksne, der oplever, at tanker om krop, mad og vægt er begyndt at fylde for meget, men som ikke er syge nok til behandling i psykiatrien. 

Sorglinjen og ”Er du okay?” (otte millioner kroner)
Der skal afsættes 2,5 millioner kroner til at permanentgøre Det Nationale Sorgcenters telefoniske rådgivning Sorglinjen, foreslår Radikale. Midlerne skal desuden gøre det muligt at udbrede Sorglinjen til Grønland. Derudover vil partiet afsætte 5,5 millioner kroner årligt til oprettelse og drift af pårørendeplatformen ”Er du okay?”, som er ét samlet tilbud om støtte, vejledning og specialiseret psykoterapeutisk behandling. Platformen skal drives i samarbejde mellem Børn, Unge & Sorg og Psykiatrifonden.

Lettere adgang for ophold for social- og sundhedsassistenter (ingen omkostninger)
Radikale foreslår, at der gives ophold til autorisation for social- og sundhedsassistenter. Udlændinge, som er uddannet i et andet land end Danmark, skal herefter kunne ansøge om en opholdstilladelse i Danmark, så de kan lære dansk og bestå de faglige prøver, der er nødvendige for at opnå dansk autorisation som social- og sundhedsassistenter.

0:000:00