Debat

Rasmus Prehn og EU-kommissær: De unge bærer nøglen til bæredygtig fremtid i Afrika

DEBAT: Afrikanske unge er de vigtigste allierede i kampen for en bæredygtig fremtid, og de skal i højere grad inddrages. Det skal EU-Kommissionens nye afrikastrategi i 2020 understøtte, skriver Rasmus Prehn (S) og EU-kommissær Jutta Urpilainen.

Vi skal hjælpe med at åbne døren for afrikanske unge ved at skubbe på for bedre adgang til uddannelse, sikre flere job, styrke den seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, skriver Rasmus Prehn og Jutta Urpilainen.
Vi skal hjælpe med at åbne døren for afrikanske unge ved at skubbe på for bedre adgang til uddannelse, sikre flere job, styrke den seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, skriver Rasmus Prehn og Jutta Urpilainen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Prehn (S) og Jutta Urpilainen
Hhv. udviklingsminister og EU-kommissær for internationale partnerskaber 

Afrika er det yngste kontinent på planeten. Faktisk er tre fjerdedele af Afrikas befolkning under 35 år. Og på samme tid ventes Afrikas befolkning at blive fordoblet inden 2050. Det enorme antal unge kalder på mere uddannelse og flere job.

Men den store generation af unge afrikanere skaber ikke kun udfordringer. Den bringer også et utal af muligheder med sig, der kan vise sig at være nøglen til samfundsmæssige og økonomiske fremskridt i Afrika.

Som beslutningstagere skal vi gribe den mulighed, og vi skal gøde jorden for løsningerne. For udviklingen går i den rigtige retning. Lige nu ser vi for eksempel store investeringer i grøn teknologi og jobskabelse, en voksende middelklasse, innovative unge og flere afrikanske lande, der bevæger sig i retning af status som mellemindkomstlande. Det er afgørende, at vi gør alt, hvad vi kan, for at skubbe på den udvikling.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Selv om der er mange positive udviklinger i Afrika, er der også massive udfordringer. Ulighed og fattigdom, konflikt, fordrivelse, klimaforandringer, befolkningstilvækst og mangel på job, for blot at nævne nogle få. Det er de udfordringer, der skaber grobund for irregulær migration, altså når unge afrikanere sætter livet på spil i jagten på et bedre liv langt hjemmefra.

Så selv om der er tale om store og komplekse problemer, kræver de, at vi tager fat – i samarbejde med de afrikanske lande. Og vi skal have de unge med om bord. Vi skal skabe håb om en bedre fremtid for den unge generation i Afrika. De er vores vigtigste allierede i kampen for at ændre retningen for fremtiden.

Selv under ekstremt vanskelige forhold har ungdommen holdt fast i troen på, at deres situation kan forandres til det bedre.

Rasmus Prehn og Jutta Urpilainen
Hhv. udviklingsminister og EU-kommissær for internationale partnerskaber

Det er blandt andet derfor, at EU-Kommissionen lancerer en helt ny afrikastrategi i 2020. EU’s 27 medlemslande skal spille på samme strenge i udviklingssamarbejdet, så det enorme beløb, der samlet bliver udbetalt til afrikanske lande, i højere grad vil understøtte vores afrikanske partneres egne bestræbelser på at skabe en bæredygtig fremtid, gennem øget fokus på at inddrage de unge, imødegå klimaforandringerne og udnytte fordelene ved digitalisering.

Vi har begge besøgt flere afrikanske lande inden for den seneste tid. Og vi har igen og igen set, hvordan unge har omfavnet globaliseringen og grebet nye muligheder. Selv under ekstremt vanskelige forhold har ungdommen holdt fast i troen på, at deres situation kan forandres til det bedre. Vi har for eksempel set det i Sahel i det vestlige Afrika, hvor situationen forværres hver eneste dag med et voldsomt stigende antal fordrevne som følge af både voldelige konflikter, terror og klimaforandringer. Alligevel klamrer ungdommen sig til håbet om et bedre liv og retten til at bestemme over deres egen fremtid. De starter virksomheder, indgår i dialoger, modsætter sig korruption og tager ansvar.

Den energi skal vi bakke op om, og det understreger, at de unge er vores vigtigste allierede i kampen for en bæredygtig fremtid. Alligevel bliver de ofte udelukket fra politiske og samfundsmæssige beslutninger. Vi skal være med til at åbne døren for dem, så de bliver budt indenfor. Deres synspunkter og ønsker for fremtiden skal høres.

Vi kan hjælpe med at åbne disse døre ved at skubbe på for bedre adgang til uddannelse, sikre flere job, styrke deres seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder og give dem de værktøjer og platforme, der er nødvendige for at skabe en bedre fremtid for dem selv og deres lokalsamfund.

En måde at åbne døre på er et initiativ, der blev igangsat af unge fra EU og Den Afrikanske Union (AU) på Paris Peace Forum i november sidste år. Projektet har samlet unge eksperter fra begge kontinenter i en gruppe, der skal udvælge og føre tilsyn med innovative udviklingsprojekter, der støtter opnåelsen af FN’s 17 Verdensmål.

Sådanne projekter mellem unge på tværs af landegrænser vil udgøre fremtidens globale partnerskaber. Og uanset om de unge demonstrerer for klimahandling eller går til kamp mod sociale og økonomiske uretfærdigheder, viser de sig som engagerede verdensborgere. De møder os med krav om, at vi gør mere. I en spørgeundersøgelse sidste år svarede 73 procent af de 15-24-årige i EU, at bekæmpelse af fattigdom burde være en prioritet i EU.

Lad os vise de unge mennesker, at vi lytter til dem, når EU og AU mødes til topmøde i oktober 2020. Lad os samarbejde med dem og sørge for, at deres ønsker bliver hørt. Og lad os sammen tage de nødvendige beslutninger, der kan sikre en bæredygtig udvikling på det afrikanske kontinent, hvor millioner af unge får flere muligheder og rettigheder og med det troen på en fremtid og et godt liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00