Regeringen forventer at støtte oliejagten med 20 milliarder

PROGNOSE: Frem til 2042 forventer den danske stat at bruge knap 20 milliarder skattekroner på olie- og gasproduktionen i Nordsøen i form af investeringer og skatterabatter. "Ufatteligt", mener Alternativet før samråd torsdag. 

Nordsøaftalen fra 2017 betyder, at Danmark i perioden fra 2017 til 2025 forventes at udbetale i alt 5,6 milliarder kroner i skatterabatter til private olieselskaber. 
Nordsøaftalen fra 2017 betyder, at Danmark i perioden fra 2017 til 2025 forventes at udbetale i alt 5,6 milliarder kroner i skatterabatter til private olieselskaber. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas ArpAlbert Birk Morgen

Mens regeringen leder efter finansiering til sine grønne ambitioner, forventer man at give statsstøtte på knap 20 milliarder kroner til yderligere olie- og gasudvinding i Nordsøen frem til 2042.

Det fremgår af et svar, som skatteminister Morten Bødskov (S) har givet  til Folketinget forud for et længe ventet samråd torsdag.

Danmark forventes ifølge regeringens embedsapparat i perioden fra 2017 til 2042 at skyde 19,4 milliarder kroner i nordsøolien i form af investeringer gennem Nordsøfonden, heriblandt investeringen i genopbygningen af Tyra-feltet, og skatterabatter.

"Det er ufatteligt mange penge at bruge på noget, som direkte modarbejder den grønne omstilling,” siger Alternativets klima- og energiordfører, Rasmus Nordqvist, til Altinget.

Vi kan ikke stå og tale om at være et grønt foregangsland og samtidig blive ved med at understøtte fortidens energiudvinding.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Klima- og energiordfører

Men er det også et stort tal set i lyset af, at Danmark alene i 2018 tjente godt otte milliarder kroner på olien?

"Ja, for med de 20 milliarder gør vi det rentabelt for olieindustrien at fortsætte olieudvindingen."

Danmark tjente cirka otte milliarder kroner på olien sidste år, og den forventes at indbringe staten yderligere 154 milliarder kroner frem til 2047.

"Signalpolitisk forkert"
Tallet er ikke bare højt, det sender også et forkert signal, mener Alternativet.

Det klinger nemlig ekstra hult, når Danmark samtidig ønsker at iklæde sig den grønne førertrøje og kritiserer andre lande for at investere i fossile brændsler.

"Vi kan ikke tale om at være et grønt foregangsland og samtidig understøtte fortidens energiudvinding. Det er signalpolitisk fuldstændig forkert at understøtte olieudvindingen, samtidig med at vi presser resten af verden til at rykke sig,” siger Rasmus Nordqvist.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at kommentere på sagen før samrådet torsdag. 

Læs hele artiklen på Altinget: Energi og Klima, hvor du blandt andet får mere baggrund og et grafisk overblik over den estimerede udvikling i investeringer og skatterabatter.

Opdateret klokken 10.00: Det fremgik tidligere af artiklen, at fire ministre var indkaldt i samråd. Altinget er senere blevet gjort opmærksom på, at det kun er klimaminister Dan Jørgensen (S), der skal i samråd, og fejlen er derfor blevet rettet. 

Dokumentation

SAGEN KORT
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er torsdag kaldt i samråd om den såkaldt ”ottende udbudsrunde” i Nordsøen.

I dette efterår skal klimaministeren nemlig tage stilling til, hvorvidt olieselskaber skal have nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen. De nuværende tilladelser løber frem til 2047, men med den ottende udbudsrunde vil produktionen kunne forlænges til 2055.

Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale opfordrer alle regeringen til at sløjfe udbuddet af hensyn til klimaet og Danmarks mål om at være fri af fossile brændsler i 2050.

De økonomiske vismænd anbefaler, at regeringen venter med at give grønt lys til en ny udbudsrunde. Det råd har Konservative tilsluttet sig.

Der er samråd i sagen torsdag klokken 14.00.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00