Regeringen fritager kommende ambassadør fra tjeneste

FRITAGET: Den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste og udpegede ambassadør i Tyskland, Thomas Ahrenkiel, er blevet hjemsendt efter alvorlig kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne.

Thomas Ahrenkiel er blevet fritaget fra tjeneste og sendt hjem efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne fremlagde resultaterne fra en undersøgelse mandag formiddag. 

Det skriver Politiken

Ifølge undersøgelserne har Forsvarets Efterretningstjeneste siden 2014 tilbageholdt centrale oplysninger for tilsynet.

Derfor besluttede forsvarsminister Trine Bramsen (S) at iværksætte en undersøgelse samt at sende chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og to unavngivne chefer fra efterretningstjenesten hjem.

Og mandag aften blev endnu en tidligere chef blevet hjemsendt. Nemlig Thomas Ahrenkiel, som indtil 1. august var departementschef for Forsvarsministeriet, men som 1. september skulle være tiltrådt som dansk ambassadør i Tyskland.

Det skete efter en række svindelskandaler, hvor han blev kritiseret for ikke at havde håndteret problemerne med rettidig omhu.

Altinget tegnede i december dette portræt af Thomas Ahrenkiel:

Skulle have været ambassadør
Fra september 2010 til december 2015 fungerede Ahrenkiel som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste og på trods af flere dårlige sager blev Ahrenkiel i juni udpeget til at være Danmarks nye ambassadør i Tyskland. En post han ikke længere skal tiltræde. 

Ifølge Tilsynet har Forsvarets Efterretningstjeneste siden etableringen af Tilsynet i 2014 dækket over afgørende oplysninger:

"At FE ad flere omgange siden tilsynets oprettelse i 2014 og til sommeren 2020 –i forbindelse med blandt andet tilsynets konkrete kontroller samt møder med chefen for FE – har tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet og givet tilsynet urigtige oplysninger om forhold vedrørende tjenestens indhentning og videregivelse af oplysninger," står der blandt andet i rapoorten.

De kritisable forhold skulle dermed  være foregået både under Lars Findsens og Thomas Ahrenkiels ledelse. 

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen vil hente millioner til politiet fra uddannelser Dagens overblik: Regeringen vil hente millioner til politiet fra uddannelser Næste artikel Dan Jørgensen klar med skrappere regler for brug af biomasse Dan Jørgensen klar med skrappere regler for brug af biomasse