Regeringen genåbner jobcentre med omgående virkning

GENSTART: Efter mere end to måneders dvaletilstand genåbnes jobcentre fra dags dato – på Sjælland dog kun digitalt. Efter massivt pres åbner regeringen nu også for aktivering som løntilskud og virksomhedspraktik.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Den aktive beskæftigelsesindsats har været suspenderet siden 11. marts. Nu genstartes den med omgående virkning, dog fortsat med visse begrænsninger.

Det sker med en bekendtgørelse, som Beskæftigelsesministeriet har udsendt onsdag formiddag.

Det betyder, at ledige igen vil være forpligtet til at søge job og holde møder med jobcentre og a-kasser, skal afholde cv-samtaler og kan blive trukket i ydelse, hvis ikke de lever op til kravene.

Jobcentrene på Fyn og i Jylland kan slå dørene op allerede i dag – eller så hurtigt, som det er praktisk muligt – mens der på Sjælland vil være tale om en digital genåbning af hensyn til at begrænse smittetrykket.

"Vi genoptager arbejdet i jobcentrene sundhedsmæssigt forsvarligt, og derfor vil det ikke være muligt med fysisk fremmøde i hele landet endnu. Vi skal genåbne klogt, og jeg mener, at vi med denne konstruktion har fundet en fornuftig balance," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Pres for fuld genåbning
Beskæftigelsesministeriet har i de seneste uger arbejdet på en plan for genåbning af beskæftigelsesindsatsen. Regeringen havde først lagt op til en digital genstart, hvor møder skulle foregå digitalt, mens der fortsat ville være lukket ned for virksomhedspraktik, løntilskud og uddannelse, som kræver fysisk tilstedeværelse.

Fra arbejdsgivere og kommuner har der lydt massiv kritik af ønsket om fortsat at suspendere muligheden for virksomhedsrettet aktivering, og et folketingsflertal bestående af Radikale og blå blok har lagt regeringen under pres for en fuld genåbning af jobindsatsen.

Kritikken har tilsyneladende gjort indtryk. I hvert fald har regeringen nu valgt at åbne op for løntilskud og virksomhedspraktik i hele landet. I Region Hovedstaden og Region Sjælland dog kun hos private virksomheder, da de offentlige arbejdspladser ikke er åbnet øst for Storebælt.

"Vi åbner nu for de virksomhedsrettede tilbud i private virksomheder i hele Danmark. Det har der været et stort ønske om fra både partierne og organisationerne, og jeg er tilfreds med, at de ledige nu igen kan komme ud i for eksempel et privat løntilskud," siger Peter Hummelgaard.

På trods af begrænsningerne på Sjælland kan ledige få adgang til tilbud som vejledning og opkvalificering ved fysisk fremmøde, hvis der enten er tale om ordinær uddannelse, eller et forløb, det er nødvendigt af hensyn til et konkret job.

DA: Indsatser skal op i tempo
Dansk Arbejdsgiverforening er godt tilfreds med, at der nu åbnes for store dele af beskæftigelsesindsatsen.

"Det er afgørende, at de virksomhedsrettede indsatser for ledige og andre ydelsesmodtagere også kommer op i tempo. Især i denne tid skal vi gøre alt for, at ingen jobmuligheder går tabt, og at vi ikke overlader de ledige til sig selv. For udsatte grupper eller personer, der har været ledige i længere tid, er det også afgørende, at der så vidt muligt etableres – og holdes fast i – kontakt til arbejdsmarkedet. Disse personer bevæger sig længere væk fra arbejdsmarkedet, hvis de ikke modtager konkrete virksomhedsrettede tilbud. Vi risikerer med andre ord at efterlade dem på perronen – og det kan vi ikke være bekendt," siger underdirektør Erik E. Simonsen i en pressemeddelelse.

Kommuner og fagforeninger bekymret for sagspukkel
Genåbningen af beskæftigelsesindsatsen modtages dog ikke udelukkende med klapsalver.

Kommuner og fagforeninger advarer mod den sagspukkel, der er opstået under nedlukningen.

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) mangler kommunerne at afholde en halv million samtaler. Samtidig lægger de 50.000 ekstra ledige, som er kommet til under coronakrisen, systemet under pres.

"Den eneste årsag til, at de her samtaler skal afholdes, er, at ministeriet skal kunne følge med i statistikkerne over, om det enkelte jobcenter lever op til kravene," siger borgmester i Aalborg og formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg Thomas Kastrup-Larsen (S) til Kristeligt Dagblad.

I HK, som organiserer en del af de ansatte i jobcentrene, vækker genåbningsplanen blandede følelser.

"Jeg er bekymret for, at hastværket med at få åbnet beskæftigelsesindsatsen risikerer at gå ud over både de ledige og sagsbehandlerne i kommuner og a-kasser. Der skal holdes flere end 500.000 samtaler, inden sommeren er gået, for at leve op til lovkravet. Det er et enormt pres at sætte jobcentre og a-kasser under, og de, der betaler prisen, er i sidste ende de ledige," siger næstformand Martin Rasmussen i en pressemeddelelse fra HK Danmark.

V-borgmester kritiserer forskelsbehandling
I København falder den regionale forskelbehandling ikke i god jord. I hvert fald føler Cecilia Lonning-Skovgaard, der er borgmester for beskæftigelse og integration i Københavns Kommune, sig spist af med en "forkølet digital udgave".

"Heldigvis fik Venstre overtalt beskæftigelsesministeren til, at vi i det mindste må sende ledige i de helt nødvendige virksomhedspraktikker. Men kun i det private, fordi de offentlige arbejdspladser øst for Storebælt ikke er åbne endnu. Jeg synes stadig, at det er en uretfærdig regional forskel. Vi kan sagtens på vores jobcentre håndtere det fysiske møde med de ledige på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, og vi har allerede lagt planerne for, hvordan jobcentrene skal indrettes til det," skriver hun på Facebook. 

Artiklen er opdateret 14:24 med kritik fra Cecilia Lonning-Skovgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00