Regeringen klar med klimaudspil: Holder fast i mål om 500.000 elbiler

UDSPIL: Regeringen har torsdag præsenteret sit grønne udspil på transportområdet, der skal levere en CO2-reduktion på en million ton i 2030. Men det er både sløjt og uambitiøst, lyder det fra SF og De Radikale forud for aftenens forhandlinger.

500.000 elbiler på danske veje i 2030, en vejafgift på lastbiler og grønnere brændstof. 

Det er blandt elementerne i regeringens grønne transportudspil, der præsenteres i detaljer for Folketingets øvrige partier senere torsdag.

Udspillet skal ifølge regeringen levere en CO2-reduktion på en million ton i vejtransportsektoren i 2030, og det skal altså mere konkret ske gennem:

  • En fordobling af fortrængt benzin og diesel
  • CO2-differentierede kilometerbaserede vejafgifter for lastbiler  
  • 500.000 grønne biler på de danske veje i 2030 stigende til over en million grønne biler i 2035.

”Det er helt afgørende, at vi får en markant omstilling af både den lette og den tunge transport, hvis vi skal nå den målsætning, som et bredt flertal af Folketinget står bag. Det kræver, at vi tør bruge alle midler. Med regeringens plan om øget brug af grønne brændstoffer kombineret med en CO2-afhængig vejafgift på lastbiler får vi store CO2-besparelser, der kan gøres op nu og her. Og samtidig lægger vi trædesten ud til en total omstilling af hele branchen,” siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse.

Støttepartier revser udspil
Regeringens mål om 500.000 elbiler i 2030 ligger et stykke fra den million elbiler, som blandt andre regeringens støttepartier har ønsket.

Og ambitionerne skal da også markant op, lyder det fra SF's klimaordfører, Signe Munk, der kritiserer regeringen for at hænge i bremsen:

"Det er helt vildt, at de stædigt holder fast i en halv million elbiler. De lytter åbenbart hverken til Eldrup-kommissionen eller Klimarådet, som begge peger på, at mere kan lade sig gøre, også uden at regningen stikker helt af," siger Signe Munk i en pressemeddelelse.

Også Radikale Venstres Andreas Steenberg kritiserer forud for forhandlingerne regeringens grønne ambitioner:

Partierne er indkaldt til forhandlinger i Skatteministeriet torsdag klokken 19.00.

Forrige artikel Heunicke får ny pressechef Heunicke får ny pressechef Næste artikel Ordførere og aktører vil have sundhed på dagsordenen i udviklingspolitikken Ordførere og aktører vil have sundhed på dagsordenen i udviklingspolitikken
Konservatives fremgang sker på bekostning af V

Konservatives fremgang sker på bekostning af V

VÆLGERNE VANDRER: Næsten ni ud af ti af Konservatives nye vælgere satte kryds ved Venstre ved sidste folketingsvalg. Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne er vandret siden valget i juni 2019.