Debat

Regeringen og støttepartier: Vi gambler ikke med dansk forskning

DEBAT: Den tidligere regering satte kvalitet i dansk forskning på spil, da de udbød Miljø- og Fødevareministeriets faste aftaler med tre universiteter til konkurrence. Det sætter regeringen en stopper for, skriver blandt andet miljøministeren og fødevareministeren.

Universiteterne skal ikke konkurrere om Miljø- og Fødevareministeriets forskningsopgaver, skriver regeringen og støttepartier.
Universiteterne skal ikke konkurrere om Miljø- og Fødevareministeriets forskningsopgaver, skriver regeringen og støttepartier.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lea Wermelin (S), Mogens Jensen (S) med flere
Se dokumentationsboksen

Den tidligere regering besluttede i 2017, at alle Miljø- og Fødevareministeriets faste aftaler med tre danske universiteter skulle i konkurrence frem mod 2026. Det laver vi om nu.

Nu skal universiteterne ikke længere konkurrere mod hinanden om Miljø- og Fødevareministeriets forsknings- og rådgivningsopgaver.

Hvorfor? Fordi det både er dårligt for dansk forskning i verdensklasse og for den bedste brug af vores fælles skattekroner.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Miljø- og Fødevareministeriet har i dag forskningsaftaler med Aarhus Universitet, DTU og Københavns Universitet. Aftalerne løber op i omkring 730 millioner kroner årligt.

Den forskning og rådgivning, der laves på universiteterne, giver et vigtig grundlag for at træffe oplyste beslutninger og for at løse samfundsproblemer som for eksempel forbedring af vandmiljøet og fødevaresikkerheden.

Forskning er et særligt område, der har brug for stabilitet og langtidssikret vidensopbygning. Derfor er der brug for en ny kurs.

Lea Wermelin (S), Mogens Jensen (S) med flere
Se dokumentationsboks

Her har vi danske forskere, som i årtier har forsket i netop det. Som kender alt til virkemidler til at forbedre vores vandmiljø eller ved, hvordan vi sætter ind mod sygdomme hos husdyr. Modsat den tidligere regering ønsker vi ikke konkurrence for konkurrencens skyld.

Forskningen skal have stabilitet
Konkurrence over en bred kam har ingen dokumenterede effekter.

Tværtimod skaber det usikkerhed om universiteternes økonomiske situation i mange år frem, da de ikke kan vide, om en aftale flytter institution.

Vores dygtige danske forskere kan for eksempel finde nye græsgange, og vi kan miste viden, som det har taget mange år at opbygge.

Forskning er et særligt område, der har brug for stabilitet og langtidssikret vidensopbygning. Derfor er der brug for en ny kurs. Der skal ikke være risiko for, at værdifulde danske forskningsmiljøer bliver ødelagt af liberalistisk dogmatik.

Ud over usikkerheden for forskerne og universiteterne så kræver konkurrence på forskningsområdet også utroligt mange ressourcer.

Læs også

Én ressource er de mange medarbejdertimer brugt i ministeriet og et tilsvarende antal medarbejdertimer på universiteterne.

En anden er de ressourcer, samfundet allerede har brugt til laboratorier og andet materiel. Hvis man skal være de bedste, kræver god viden moderne og højteknologiske laboratorier og udstyr - som vi vel at mærke allerede har.

Hvis en aftale flyttes til et nyt universitet, så kan de ressourcer være spildt, og der kan være yderligere tocifrede millionbeløb i omkostninger til skiftet. Det, mener vi, er en dårlig måde at bruge skatteydernes penge på.

I Danmark har vi stærke forskningsmiljøer på miljø- og fødevareområdet. Vi har i fællesskab opsat ambitiøse mål for den grønne omstilling.

For at de skal nås, er vi helt afhængige af viden og forskning på allerhøjeste niveau. Det skal vi ikke gamble med ved at lave liberalistisk symbolpolitik på forskningsområdet.

Dokumentation

Indlægget er skrevet af:

  • Lea Wermelin (S), miljøminister
  • Mogens Jensen (S), minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling
  • Mette Gjerskov (S), miljøordfører
  • Anders Kronborg (S), dyrevelfærdsordfører
  • Zenia Stampe (R), ordfører for miljø, natur, fødevarer
  • Carl Valentin (SF), ordfører for fiskeri, fødevarer, miljø
  • Anne Berthelsen (SF), ordfører for dyrevelfærd, natur og landbrug
  • Mai Villadsen (EL), ordfører for klima, miljø og natur
  • Søren Egge Rasmussen (EL), ordfører for dyrevelfærd, fiskeri, fødevarer og landbrug

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kronborg

Formand, Børne- og Undervisningsudvalget, Folketinget, MF (S)
Skolelærer (Ribe Seminarium 2006)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00