Regeringen overvejer at lempe finanspolitikken, men nu fraråder nationalbankdirektøren netop det

FINANSLOV: Et regeringsnotat viste for nogle uger siden, at regeringen overvejer at bruge mere end to milliarder om året, som ikke er direkte finansieret. Men Nationalbanken fraråder i dag at poste ekstra penge ud i samfundet.

Direktør i Nationalbanken Lars Rohde præsenterer en ny prognose for dansk økonomi.
Direktør i Nationalbanken Lars Rohde præsenterer en ny prognose for dansk økonomi.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Den danske økonomi vil vokse med mindre hast i de kommende år. Det kan være med til at sikre Danmark mod en decideret nedtur, og derfor bør politikerne ikke sende flere penge ud af statskassen lige nu.

Sådan lyder meldingen fra Nationalbanken, som mandag præsenterede en ny prognose for dansk økonomi ved et pressemøde. Økonomerne forventer, at bruttonationalproduktet vil stige med 1,8 procent i år og med 1,5 procent i de kommende to år.

"Selv om væksten går lidt ned, vil dansk økonomi ifølge Nationalbankens prognose stadig befinde sig i en højkonjunktur. Lidt lavere vækst under en højkonjunktur kan være med til at sikre økonomien mod en overophedning og dermed også mod risikoen for en efterfølgende dyb lavkonjunktur," skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Direktør Lars Rohde giver et klart råd til politikerne:

Beløbet er en lille dråbe på omkring 0,2 procent af det offentliges samlede budget, så det er slet ikke det, der bliver afgørende for økonomien. 

Bo Sandemann Rasmussen
Professor i økonomi ved Aarhus Universitet

"At væksten går lidt ned, er ikke ensbetydende med, at vi står foran en lavkonjunktur eller recession. Finanspolitikken bør derfor ikke lempes i den nuværende situation," siger han i pressemeddelelsen.

Overvejer at bruge 2,3 milliarder uden finansiering
Prognosen kommer umiddelbart før, regeringen fremlægger sit udspil til næste års finanslov.

At væksten går lidt ned, er ikke ensbetydende med, at vi står foran en lavkonjunktur eller recession. Finanspolitikken bør derfor ikke lempes i den nuværende situation

Lars Rohde
Direktør i Nationalbanken

Af et notat fra Finansministeriet, som Altinget beskrev tidligere på måneden, fremgår det, at S-regeringen netop overvejer at bruge flere penge, end man henter ind. Altså stik imod dagens melding fra Nationalbanken.

På udkastet til regeringens prioriteringer for finansloven var der lagt op til, at 2,3 milliarder kroner kan udgøre en ”ufinansieret lempelse af finanspolitikken” hvert år i de kommende fire år.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen mener, man kan argumentere både for og imod en mindre lempelse af finanspolitikken.

Under alle omstændigheder er godt to milliarder kroner i ufinansierede tiltag ”et beskedent beløb”, vurderer han.

”Det er retningen, der er interessant. Beløbet er en lille dråbe på omkring 0,2 procent af det offentliges samlede budget, så det er slet ikke det, der bliver afgørende for økonomien. Det tænder hverken den helt store brand eller hjælper det store, hvis økonomien bliver svækket,” siger Bo Sandemann Rasmussen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) vil onsdag ikke kommentere rådet fra Nationalbanken om ikke at lempe finanspolitikken. Det vil han i stedet gøre, når regeringen fremlægger sit forslag til finanslov, oplyser hans særlige rådgiver.

Danmark er godt rustet
Nationalbanken peger på, at "dansk økonomi har været i solid fremgang i en længere årrække", og at vi foreløbig er gået fri af den faldende vækst, som man ser hos flere af vores nabolande og vigtigste handelspartnere, i det seneste års tid.

Men siden nytår er risikoen for, at det kommer til at gå værre i den internationale økonomi, øget. Det skyldes ifølge Nationalbanken især uvisheden om Brexit og spændingerne mellem nogle af de største handelslande – her tænkes nok især på Kina og USA.

"Vi har indtil videre stået imod den modvind, vi ser hos nogle af de større økonomier. Men vi er ikke immune. Lavere vækst i udlandet vil med tiden smitte af på en lille åben økonomi som den danske. Vi er på vej mod lidt lavere vækst i de kommende år," siger Lars Rohde i pressemeddelelsen.

Her er Nationalbanken dog fortsat optimistisk på Danmarks vegne: "Dansk økonomi er i udgangspunktet godt rustet – selv til en noget lavere vækst i udlandet", lyder vurderingen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Rohde

Fhv. nationalbankdirektør 2013-23 og direktør for ATP 1998-2013
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1980)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00